Güncelleme Tarihi:
Kazbegy-Verhni Lars Gümrük Kapısı'ndan yaş meyve sebze ihracatı başlayacak
- DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: "Doğu Karadeniz'in, Kazbegy-Lars Verhni kapısı üzerinden tekrar yaş meyve sebze ihracatına açılması ve Samsun'a kayan bu sektör ihracatımızın kısmen de olsa bölgeye dönecek olması, bölgenin istihdam ve ticaret hacminde yeniden canlanma sağlayacak"
TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz'in, alternatif kapı olan Kazbegy-Lars Verhni kapısı üzerinden tekrar yaş meyve sebze ihracatına açılması ve Samsun'a kayan bu sektör ihracatının kısmen de olsa bölgeye dönecek olmasının, bölgenin istihdam ve ticaret hacminde yeniden canlanma sağlayacağını bildirdi.
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, bir yıldan fazla bir süre zarfında, Rusya Federasyonu'na kara yolu ile kısa sürede Gürcistan üzerinden transit geçişli kara yolu ile ulaşmalarını sağlayan Kazbegy-Verhni Lars Gümrük Kapısı'ndan yaş meyve sebze ve gıda ürünlerinin Rusya Federasyonu'na girişine izin verilmediğini belirtti.
Nihayet gerekli işlemlerin tamamlandığını ve söz konusu kapıdan yaş meyve sebze ihracatının önündeki engellerin artık tamamen kaldırıldığını ifade eden Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:
"Sochi Limanı'nın kapatılmasıyla Samsun'a kayan ve özellikle yaş meyve sebze ihracatı dışında kalan Trabzon firmaları, birliğimizin yanı sıra Ekonomi Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmaları neticesinde Rusya tarafından gerekli izin için prosedürler tamamlanmış olup firma listeleri onaylanmıştır. Doğu Karadeniz'in, alternatif kapı olan Kazbegy-Lars Verhni kapısı üzerinden tekrar yaş meyve sebze ihracatına açılması ve Samsun'a kayan bu sektör ihracatımızın kısmen de olsa bölgeye dönecek olması, bölgenin istihdam ve ticaret hacminde yeniden canlanma sağlayacaktır."
Kazbegy-Verhni Lars Kapısı'nın, yeni bir ihracat güzergahı olarak ihracata büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:
"Bunun yanında, Sochi Limanı'nın kapatılması akabinde önemli ivme kaybeden Doğu Karadeniz'den Rusya Federasyonu'na yapılan ihracat, bu kapının açılması ile önümüzdeki dönemde tekrar artış trendine girecektir. Öte yandan, söz konusu kapı üzerinden Rusya Federasyonu'na ürün sevkiyatı yapacak araçların, dönüş yükü olarak geçmişte olduğu gibi kereste, hububat gibi ürünleri ithalat yoluyla bölgeye taşıyacak olması, bölge ticaretine katkı sağlayacaktır. Geçmiş yıllarda Trabzon Limanı Türkiye'ye yapılan özellikle kereste ithalatı konusunda aktif bir limanken, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bu potansiyel zaman içinde Zonguldak ve İstanbul'a kaymıştı. İthalattan gelen bu ürünlerin de yeniden bölgeye gelecek olması önem arz etmektedir."
Gürdoğan, gelecek hafta söz konusu kapıdan yaş meyve sebze ihracatını başlatmak ve Rusya Federasyonu'nun söz konusu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'ndeki gümrük ve devlet yetkilileri ile altyapı görüşmeleri yapmak için DKİB ve bölge ihracatçılarından oluşan heyetle söz konusu bölgeye gideceklerini de belirterek, ilk Türk yaş meyve sebze tırları girişini de "Bismillah" diyerek başlatmış olacakları ifade etti.
-"Projelerimiz için siyasilerden destek bekliyoruz"
Bölgede yapılan araştırmalara göre, Doğu Karadeniz'in devamlı göç verdiği ve her geçen gün nüfusun daha gelişmiş illere doğru hareket ettiğinin bilindiğini kaydeden Gürdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu durum göz önüne alındığında bölgenin en önemli sorununun istihdamdan kaynaklanan kaygılar olduğu aşikardır. Halkımızın iş ve aşa her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu bugünlerde, hayali değil de yere basan, somut ve gerçekçi projelerin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bunun için siyasilerimizin seçimlere yaklaştığımız şu günlerde, bölgenin ekonomisini ve lojistik önceliklerini öne çıkaracak projelerle ilgili neler yapabileceklerini halka anlatmaları gerekmez mi? Ya da var olan projelerimizi etkin şekilde takip etmeleri gerekmez mi? Bugün Çamburnu'ndaki alanla ilgili yapılmış çalışmalar ve projeler belli mutabakatlar sağlanmasına rağmen halen bekletilmektedir. Buna benzer diğer projelerimiz için de siyasilerimizden destek bekliyoruz."
Gürdoğan, Doğu Karadeniz'in en büyük önceliğinin dış ticaret ve lojistik olduğunu belirterek, bu bölgeye en büyük girdiyi ve bölge ekonomisine en önemli katkıları sağlayan sektörün, 1,5 milyar doların üzerinde döviz girdisi ile ihracat sektörü olduğuna dikkati çekti.
Muhabir: Asena AkçayYayınlayan: Murat Kaban
11:30 25/02/14
"