Güncelleme Tarihi:
Doğadaki üremesi ardıç kuşuna bağlı olan ardıç ağacı, 2004'ten bu yana Eğirdir Fidanlığında özel bir yöntemle üretilebiliyor. Dünyada sadece Eğirdir Fidanlığının kullandığı yöntemle bugüne kadar 10 milyon ardıç fidanı yetiştirilerek doğaya dikimi yapıldı. Elde edilen fidanlardan 20 bini, Türkiye ile Türkmenistan arasında imzalanan protokol kapsamında Türkmenistan'a gönderildi.
Orman Genel Müdürlüğü Fidan ve Tohum İşleri Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz Doğan rehberliğinde Isparta'ya gelen Türkmenistan Orman Genel Müdürü Muhammet Durikov Hudayberdyevich, Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi ile Eğirdir Fidanlığını gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Hudayberdyevich, daha sonra 20 bin ardıç fidanının tırlara yüklenmesini takip etti.
DÜNYADAKİ TEK FİDANLIK EĞİRDİR'DE
Eğirdir Fidanlığının en önemli faaliyet alanının ardıç fidanı üretimi olduğunu anlatan Tüfekçi, ardıç fidanının daha önceleri sadece ardıç kuşunun dışkısı ile yetiştirildiğini, ancak fidanlıkta 2004 geliştirilen yöntemle artık laboratuvar ortamında da ardıç tohumu yetiştirmeye başladıklarını anlattı.
Bu şekilde dünyada üretim yapan tek fidanlığın Eğirdir'de olduğuna dikkati çeken Tüfekçi, bunun için Lübnan ve Türkmenistan'dan gelenlere ardıç üretimiyle ilgili eğitim verildiğini söyledi.
Ürettikleri ardıç fidanlarını yurtdışına göndermeye başladıklarını, ilk gönderimi Türkmenistan'a yaptıklarını belirten Tüfekçi, "Şu anda 20 bin ardıç fidanını Türkimenistan'a gönderiyoruz. Bu fidanlar gittiği ülkede çevre düzenleme alanlarında kullanılacak. Gelecek süreçte de talep olması halinde ardıç fidanını diğer ülkelere de gönderebilecek durumdayız" diye konuştu.