Güncelleme Tarihi:
Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan, yaptığı açıklamada, 1960'lı yıllarda 5 bin ton olan fıstık üretiminin son yıllarda 100 bin tonu aştığını söyledi.
Geçen yıl 50 bin ton fıstık üretildiğini ifade eden Aslan, bu durumun ise fiyatlara olumsuz yansıdığını belirtti.
Olumsuz hava koşulları ve ağaçların fizyolojik yorgunluğu nedeniyle verimde sert bir düşüş yaşandığını aktaran Aslan, şöyle konuştu:
"Fıstık üretimimiz 2011'de 120 bin, 2012'de 150 bin ton olmuştu. Geçen yıl ki rekolte düşüşü ise fiyatların tavan yapmasına neden oldu. Bu yıl soğuk ve bölgesel yağan doluya rağmen rekoltenin 100 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu durum şu anda yüksek olan fıstık fiyatını biraz aşağıya çekecektir."
Aslan, Türkiye'deki fıstık üretiminin yüzde 98'inin kuru şartlarda gerçekleştirildiğini ancak ABD ve İran gibi bu alanda iddialı ülkelerin yüzde yüz sulu tarım uyguladığını dile getirdi.
Çiftçilerde sulama bilincinin yeni oluşmaya başladığını vurgulayan Aslan, "Sulanan ağaçlarda türüne bağlı olarak verim daha fazla olur" diye konuştu.
Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı İlhan Eralp de 2014 rekoltesinin geçen yıla göre daha iyi olduğunu anımsattı.
Fıstık fiyatlarının düşmesini beklediklerinin altını çizen Eralp, "Fıstık artık gıda sektöründe her alanda kullanılan bir ürün. Bu nedenle fiyatın istikrarlı bir yapıya kavuşması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.