Tarım krizde sosyal riski azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Tarım krizde sosyal riski azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2009 12:17

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kriz ortamında işsiz, gelirsiz kalan bir kısım yurttaşın geçinmek üzere tarımda çalışmaya başladığını, tarımın sosyal riski azalttığını belirtti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, Ekim ayı itibariyle tarımda istihdam edilenlerin sayısının bir önceki yıla göre 384 bin kişi arttığını kaydederek, “Bu artışın etkisiyle bu dönemde tarımın toplam istihdamdaki payı bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 25.9’dan yüzde 26.9’a yükselmiştir” dedi.

Bayraktar, Ocak 2009 ayında açıklanan son Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları dikkate alındığında, 2008 yılında tarımda istihdamın azalmasının durmuş göründüğünü kaydetti. Bayraktar, “Henüz yılın tamamı için istihdam rakamları belirlenememekle birlikte Ekim ayı itibariyle açıklanan verilere göre, 2008 yılında tarımsal istihdam yılın özellikle ilk aylarında azalırken Ağustos’tan itibaren artmaya başlamıştır” dedi.

Bayraktar açıklamasını şöyle sürdürdü:

“2008 yılının il üç ayında tarımda 1 milyon kişiye yakın istihdam kaybı yaşanmış, bu kayıp Haziran ve Temmuz aylarında da devam etmiştir. Ancak Ağustos ayından sonra tarımda çalışanların sayısı artmaya başlamış, bu artış Ekim ayı itibariyle 664 bine ulaşmıştır. Bu eğilim devam ederse, yılsonu itibariyle yılın ilk aylarında tarımı terk eden 1 milyon kişinin yerine aynı sayıyla tarıma dönmüş olabilecektir. Kriz ortamında tarımsal istihdamda çözülme durmuş görünüyor. Buna karşılık basında da yer alan haberlerde de gözlendiği gibi işini kaybeden insanlar köyüne dönüyor. İşsiz, gelirsiz kalan bir kısım insanımız geçinmek üzere tarımda çalışmaya başlamaktadırlar. Tarım sosyal riski azaltıyor.”

Bayraktar, “Enflasyon yüzde 10 dolayında seyrettiği ve üretici maliyetlerinin yüzde 33-42 oranlarında arttığı bir dönemde ürün fiyatlarının gerilemiş olması çiftçilerimizin durumunu açık olarak ortaya koymaktadır. Bu durum sürdürülebilir değildir” diyerek, üretime devam edebilmek için bu tablonun düzeltilmesi veya telafi edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!