Tarım kredilerinde hedef 50 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Tarım kredilerinde hedef 50 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2010 10:42

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, 2002-2003'te tarım sektörüne aktarılan kaynakların 300-350 milyon dolar olduğunu belirterek, “Bugün gelinen noktada yıllık 12 milyar dolardan bahsediliyor. Yani tarım kredilerinde 7-8 yılda yaklaşık 40 kat artış oldu” dedi.

Haberin Devamı

Sun, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Denizbank işbirliğiyle düzenlenen “Tarım Bilgi Seti Projesi” kapsamında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılan kitap dağıtım töreni için geldiği Bursa'da yaptığı açıklamada, Denizbank'ın tarımsal kredilerde sürekli büyüyen, talep gören bir banka olduğunu söyledi.

Türkiye'de toplam tarım kredilerindeki paylarının yüzde 10 olduğunu ifade eden Sun, şöyle konuştu:

“Ziraat Bankasının yüzde 60'ın üzerinde payı var. Ziraat Bankası, kredileri kendi payından kullandırmıyor. Hazinenin payını dağıtıyor. Burada haksız rekabet var. Tüm özel bankaların verdiği krediler içindeki tarım kredilerinin payı ise yüzde 3 iken, Denizbank'ın yüzde 10'a yakın. Bunlar bizim tarıma verdiğimiz önemi ve desteği gösteriyor.”

Haberin Devamı

Sun, Türkiye'de tarıma aktarılan kaynağın 17 milyar lira (yaklaşık 12 milyar dolar) gibi büyüklüğe ulaştığını belirterek, geçen yıla göre 14 milyar liradan 17 milyar liraya çıktığını, bunun sektördeki gelişimi gösterdiğini anlattı.

Denizbank olarak tarıma bu yıl içinde şu ana kadar kullandırdıkları kredi miktarının 1 milyar lirayı geçtiğini dile getiren Sun, “Bu yıl tarım çok iyi gidiyor. Buğday, çeltik ve pamukta rekolte iyi, fiyatlar da çok iyi. Rekolte ve fiyat olarak ağır kriz yaşanan ürün yok. Bu çiftçilerin daha rahat yatırım yapmasını sağladı” diye konuştu.

KREDİ KULLANIMI 7-8 YILDA YAKLAŞIK 40 KAT ARTTI

Tarım kredilerinin büyüklüğünün artmasının, daha modern şartlarda ekipmanın kullanıldığı, çiftçinin organize hareket ettiğinin göstergesi olduğuna dikkati çeken Sun, şöyle devam etti:

“Traktör kredisinde 6 yıla çıktık. Harmandan harmana ödemeli traktör kredisi veriyoruz. Öyle bir noktaya geldi ki, dünyayla rekabet etmeniz için yatırım yapmanız gerekiyor. Üretim tekniklerini değiştirmeniz, daha modern teknikler kullanmanız gerekiyor. Hollanda'da tarım sektörüne aktarılan kredi miktarı 40 milyar dolar. Türkiye'de ise yaklaşık 12 milyar dolar. Hollanda'nın toprak büyüklüğü Konya'dan küçük. Bu kredinin yüzde 70'i 10 yıl ve üzerinde vadeyle verilmiş. Hollanda'da tarım kredileri 20 yıla kadar vadelerle verilebiliyor.”

Haberin Devamı

Türkiye'de de tarım kredisi kullanımında çok hızlı ilerleme olduğunu vurgulayan Sun, şunları kaydetti:

“5 yıl önce traktör kredilerinde konuşulan vade 2 yıldı, şimdi 6 yıla çıktı. 2002-2003'te tarım sektörüne aktarılan kaynaklar toplam 300-350 milyon dolardı. Bugün gelinen noktada yıllık 12 milyar dolardan bahsediliyor. Yani tarım kredilerinde 7-8 yılda yaklaşık 40 kat artış oldu. Önümüzdeki 4-5 yılda 40 kat artış olmaz ama 4 katlık artış olsa bile 40-50 milyar dolarlık kredi demektir. Bu rakama gelinmelidir. Artan nüfusun doyurulması, kalitenin artırılması ve dünyayla rekabet edilebilmesi için bu rakamlara ulaşmak zorundayız.”

Sun, kırmızı et fiyatlarındaki yükselmenin hayvancılık kredilerine olan talebi artırdığını ifade ederek, “Türkiye'de bir trenddir. Birileri para kazanıyorsa herkes o tarafa yatırımla ilgili çalışma yapar. Süt ve et üretimi konusunda araştırmalar yapılıyor. Bu konuda bankaya gelen kişi sayısı arttı. Uzun vade düşünmek gerekiyor. Bugünkü süt ve karkas et fiyatlarını baz alıp binlerce yatırımcı yatırama kalkışırsa beklenen sonuç alınamaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!