A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 14:58
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, orta ve uzun vadede yaşanabilecek küresel ısınma ve kuraklık sorununa karşı ”Kuraklık Eylem Planı” hazırladıklarını açıkladı.
Bakan Eker, düzenlediği basın toplantısında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2006 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler, 2007 yılına ilişkin projeler ve 2013 perspektifi hakkında bilgi verdi. Konuşmasında küresel ısınma ve kuraklık sorununa değinen değinen ve bu sorundan en fazla etkilenecek sektörün tarım sektörü olacağını belirten Eker, dünya genelinde yaşanabilecek 1 derecelik sıcaklık artışının hububat ekim alanlarının değişmesine ve hububatta en az yüzde 10'luk bir düşüşe neden olabileceğinin bilim adamları tarafından açıklandığını kaydetti.
Bakanlık olarak, orta ve uzun vadede küresel ısınma ve kuraklığın neden olacağı olumsuz etkilerin giderilmesine yönelik “Kuraklık Eylem Planı” hazırlandığını bildiren Eker, önümüzdeki günlerde hayata geçirilerek bu plan çerçevesinde “Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu” adında bir organizasyonun oluşturulmasına karar verildiğini ifade etti. Bakan Eker, söz konusu koordinasyon kurulunun “Türkiye'nin küresel ısınmadan ne şekilde etkileneceği, hangi bölgelerin risk altında olduğu, yeni fırsatlar...” gibi konularda çalışmalar yapacağına işaret etti.
“KURAKLIĞI İZLİYORUZ”Bir basın mensubunun Konya Ovası ve Çukurova gibi tarımsal üretimin önem taşıdığı bölgelerde yaşanan kuraklık sorunuyla ilgili Kuraklık Eylem Planında yer alan tedbirin bulunup bulunmadığına ilişkin sorusu üzerine Eker, söz konusu planda orta ve uzun dönemli küresel ısınma ve kuraklığa karşı yaşanabilecek sıkıntılara karşı “hangi kuruluşlarla işbirliği yapılacağı, finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağı...” gibi tedbirlerin yer aldığını, kısa dönemli ve bölgesel dayalı sorunların yer almadığını söyledi.
Türkiye'de bazı bölgelerinin uzun süredir yağış almadığını, geçmişte de buna benzer durumların yaşandığını ve bunları izlediklerini belirten Tarım Bakanı, yağışların istenilen düzeyde olmamasının şu anda sıkıntı yaratmadığını, ancak Nisan ayına kadar yağış olmaması halinde bazı problemlerle karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti. Bundan sonra yağışların normal seyri halinde hububatta herhangi bir rekolte sorunuyla karşı karşıya kalınmayacağı vurgulayan Eker, “Gerisi hesaba kitaba dayanmayan tahmin...” diye konuştu.
BAKANLIĞIN 2013 PERSPEKTİFİTarımı sadece kırsal alana yönelik sosyal bir faaliyet olarak görmediklerini, bir iktisadi sektör olarak gördüklerine işaret eden Eker, bu çerçevede bakanlığın misyonunun, “tarımı, ekonomik, ekolojik ve sosyal anlamda sürdürülebilir, verimli, uluslararası alanda rekabet edebilen bir tarımsal endüstriye sahip, kendi kendine yetebilen, biyo çeşitliliğin sağlandığı bir sektör haline getirmek” olarak belirlendiğini vurguladı.
Bakanlığın 2013 perspektifini de anlatan Eker, 2013 yılında,”Tarım ve Köyişleri Bakanlığının uhdesindeki hizmetlerin sınırlandırılarak paydaşlara dağıtılmasını, tarımsal işletmelerin mevcut halinden daha büyük bir hale getirilmesinini, tarımsal ihracatın 30 milyar dolara yükseltilmesini, şu anda 38-39 milyar
dolar seviyesinde bulunan tarımsal gayri safi yurt içi hasılanın 62 milyar dolara yükseltilmesini ve şu anda yüzde 28 olan tarımsal istihdam oranının yüzde 19'a indirilmesini” öngördüklerini bildirdi.
20 ÜRÜNDE DÜNYA LİDERLİĞİTürkiye'de halen pazara konu olan 140 çeşit tarımsal ürünün üretildiğini anlatan Bakan Eker, bu sayının biyo çeşitlilik açısından önemli olduğunu, ancak bunların hepsine aynı önemde yoğunlaşılmasının mümkün olmadığını söyledi.
AB'da ortak piyasa düzenine tabi 22 tarım ürününün bulunduğuna dikkat çeken Eker, “Bizim bu 140 çeşit tarım ürünümüz yine olsun. Ama bunların içinde 20 temel ürün belirleyip bu ürünleri öne çıkartıp bu ürünlerde dünya liderliğine oynayalım” diye konuştu. Bakan Eker, 2013 perspektifindeki bir diğer hususun da “pazar garantili sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması” çalışmaları olduğunu kaydetti.
GIDADA KDV İNDİRİMİ ÇALIŞMALARIGıda ürünlerinde KDV indirimi çalışmalarına yönelik sorular üzerine de Eker, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Maliye Bakanlığı ve Hazine gibi kurumlara gerekli talimatı verdiğini, bu kurumlar tarafından yapılan çalışmaların da sürdüğünü, ancak araya bütçe çalışmaları girmesi nedeniyle gıdada KDV indirimine yönelik çalışmaların biraz geciktiğini ifade etti.
Bu dönemde bakanlığa tamamen köylerde çalışacak 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekimin alınacağını bildiren Eker, bunların önemli bölümünün “1000 Köye 1000 Tarım Gönüllüsü” projesinde yer alan kişilerden oluşacağına işaret etti.
1000 Köye 1000 Tarımcı Projesinin gönüllük projesi olarak başladığını, fakat projenin hayata geçirilmesi safhasında bazı sorunların yaşandığını, projede yer alan ve gönüllü tarımcılara maaş ödemeyi taahhüt eden bazı meslek ve sivil toplum kuruluşlarının maaşları gününde ödemediğini ve 2-3 aya varan sürelerde geciktirdiğini anlatan Eker, şöyle konuştu: “Böyle bir sorunun yaşanmaması için bu gönüllük projesi profesyonel bir proje haline dönüşecek. Performans değerlendirmesi iyi olan ve üreticinin memnun olduğu arkadaşlar bakanlık bünyesine sözleşmeli memur olarak alınacak. Bu arkadaşlar bakanlıkta çalışan memurların tüm özlük haklarına sahip olacaklar ve yine köylerde çalışmaya devam edecekler.”