Tarım Bakanlığı alkole 7'lü paket hazırladı

Güncelleme Tarihi:

Tarım Bakanlığı alkole 7lü paket hazırladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 17:13

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, AB’ye uyum kapsamında alkollü içeceklerle ilgili 4’lü bir paket hazırlandığını belirterek, “Bakanlık olarak hazırlanan paketi çeşitli sivil toplum kuruluşlarına gönderdik" dedi.

Türkiye Gıda Dış Ticaret Derneği(TÜGİDER) ve Turizm Restoran ve Kulüp Yatırımcıları İşletmecileri(TURYİD) ve Türkiye Otelciler Fedarasyonu (TÜROFED) işbirliğinde düzenlenen “AB ve Türkiye’de Alkollü İçecek Politikaları” konferansı Ankara Hilton Otel’de yapıldı. Konferansa, Tarım ve Köyişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı Gelir Yönetimi Daire Başkanı Murat Sezgin, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Umut Özedemir TUGİDER Başkanı Mustafa Manav ve TURYİD Başkanı Haydar Tunceli katıldı. Alkollü içki sektörünün sorunlarının tartışıldığı konferansın açılış konuşmasını Nihat Pakdil yaptı.

“ALKOLE 4’LÜ PAKET HAZIRLADIK”

Pakdil, AB’ye uyum kapsamında alkollü içeceklerle ilgili 4’lü bir paket hazırlandığını belirterek, “Bakanlık olarak hazırlanan paketi çeşitli sivil toplum kuruluşlarına gönderdik. Üzerinde çalışmalar sürüyor” dedi.

“BAĞCILIK VE ŞARAPCILIKDA UYUMDA ZORULĞUMUZ VAR”

Pakdil, AB uyum sürecinde hazırlanan pakette kadastro çalışmalarının ve arazilerin parselenmesi konusunda bir takım zorlukların çıktığını söyledi. Pakddil, alkollü içeceklerin ithali konusunda da bir takım sıkıntıların yaşandığını da dile getirerek, “Ancak yaşanan sıkıntılar bizimle alakalı değil bazı kamu kurum ve kuruluşları ile alakalı. Bazı kamu kuruluşlarının hassas olduğu konular var” dedi.

ALKOL KAPASİTESİ ARTTI

Toplantıya katılan Murat Sezgin de, 2005 yılındaki gelişmlere bakıldığında 20 milyon litre bira, 8 milyon litre şarap ve 13 milyon litre rakıda kapasite artırıldığını söyledi. Sezgin, artan kapasiteyle bira sektörüne 2, şarap sekötrüne 12, rakı sektörüne de 2 firmanın üretci olarak girdiğini ifade etti.2006 ‘da üretilen toplam alkol miktarının 951 milyon litreye ulaştırğını söyledi. Türkiye’de tüketilen alkol iceceğinin yüzde 99’unun Türkiye’de üretildiğini söyledi.

Konferans da Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Umut Özedemir, AB’de alkollü içkilere uygulanan vergi oranları hakkında bilgi verdi. Özdemir AB’de uygulanan vergi oranlarının genelde minimum düzeyde olduğunu söyleyerek, “ Vergilerdirme açısından AB alkol ürünlerini sanayi ürünü olarak görüyor. Alkollü içkilere vergi 5 başlık altında veriliyor. Bira, şarap, bira ve şarap dışı ürünlar, ara ürünler, etil alkol şeklinde diye konuştu” diye konuştu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!