Güncelleme Tarihi:
SON dönemlerde Kayseri, Erciyes Kış Sporları Merkezi’ne yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Belediye tarafından yaklaşık 200 milyon Euro yatırımla hayata geçirilen kış sporları merkezi bugüne kadar 3 dünya kupası ve bir Avrupa kupasına ev sahipliği yaparken, tanıtım çalışmaları ve uluslararası organizasyonlar sayesinde merkezin bilinirliği de bir hayli yükseldi. Son bir yıldır tanıtım çalışmalarına ağırlık veren merkezde kayak yapan kişi sayısı da 115 binden 150 bine çıktı. Turnikelerden geçiş yapılma sayısı ise 600 bini aştı.
160 KM PİST
Kayseri’ye yapılan büyük yatırım hakkında bilgi almak için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, tesislerin yönetimi için belediye tarafından kurulan Erciyes AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı ve Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erol Yarar ile bir araya geldik. Mustafa Çelik, “Şehri ekonomik olarak büyütmek gibi bir görevimiz de var. Şehirde yaşayanların ekonomik olarak artı bir şeyler kazanması gerekiyor. Bunun için farklı projeler hayata geçiriliyor. Erciyes’e yapılan yatırımda işte bu yüzden gerçekleşti. Belediyemiz 25 milyon metrekarelik bir alanın tapusunu alıp, orada tüm tesislerin, tüm operasyonun sahibi olacak Erciyes AŞ şirketini kurdu. Devasa bir tesis yapıldı. Avrupa’daki sayılı tesislerden biri oldu. Şu anda pist uzunluğu 102 kilometreyi geçti. Tamamlandığında 160 kilometre olacak. 18 ayrı mekanik tesis var ve halat uzunluğu 23 kilometre. 160 civarında suni karlama makinesi var. 1 saatte 27 bin kişiyi taşıyabiliyoruz. Tüm altyapı belediye olarak sağlandı. Turizm yatırımcıları da yatırım yapmaya başladı. Bundan sonra geri dönüşünü bekliyoruz” dedi.
TURİZM BAŞKENTİ
Erciyes Kış Sporları Merkezi’nin diğer kayak merkezlerinden farkının tüm operasyonun tek bir otorite tarafından yönetilmesi olduğunu belirten Başkan Çelik, “Kayakçı geldiği zaman tek bir biletle tüm tesislerden yararlanabiliyor. Diğer merkezlerde bir otelin önünde 1 kilometrelik pistte gidip gelir turistler. Ancak Kayseri Erciyes’te bir kayakçı tek biletle her gün faklı pistte kayak yapabilir. İspanya, Almanya, Katar, Dubai, Suudi Arabistan, Çin, Makedonya gibi ülkelerde tanıtım yaptık. Merkezimiz kayakçıya en yakın kayak merkezi aslında. Havalimanında indikten yarım saat sonra kayak pisti başında olabiliyorsunuz. Duble yollarla kayak pistine ulaşılabiliyor. Bir başka özelliğimiz daha var. Kayak her gün her saat yapılamayabilir. Şehrimiz 5 bin yıllık tarihi esere sahip. O eserler yerinde görülebilir. Yarım saat uzaklıkta Kapadokya var. Kayakçılar kaldığı süreyi dolu dolu yaşayabilir. Kayseri de bir turizm başkenti olma yolunda ilerliyor” ifadelerini kullandı.
EKONOMİK KAYAK MERKEZİ
DÜNYANIN çeşitli coğrafyalarında çok kaliteli kayak merkezleri olduğunu, Avusturya, İsviçre, İtalya ve Fransa’da çok yoğun kayak yapıldığını dile getiren Murat Cıngı da, “Avrupa’ya kayağa gidildiği zaman, uluslararası bir havalimanında indikten sonra en az 3-4 saat kara yolculuğu yapılmak zorunda. Kayseri Erciyes’e ise uzun kara yolculuğu yapmadan ulaşılabiliyor. Ekonomik bir merkeziz. Konaklama ve tesislerden faydalanma çok uygun. Avrupa’ya giden turist de yeni yerler keşfetmek istiyor. Uluslararası standartlara sahibiz. 1500 civarında Erciyes’te yatak kapasitesi var dağ üzerinde. Şehirde de 6 bin yatak kapasitesi var. En son teknolojileri kullanıyoruz. Avrupa’dakiler eskiyor ve yeni yatırım yapılmıyor” dedi.
HEDEF DÜNYA ŞAMPİYONASI
KAYSERİ’nin şu anda Türkiye’nin en hızlı gelişen kayak merkezi olduğuna dikkat çeken Erol Yarar, “Kayseri’nin tanıtılması için çalışıyoruz. Kayseri’de bir dünya şampiyonası yapmak istiyoruz. 2 haftalık bir organizasyon bu. Eğer snowboard dünya şampiyonasını düzenleyebilirsek o zaman Kayseri müthiş bir ivme yakalar” diye konuştu.