Güncelleme Tarihi:
Arazinin Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredileceğini, sonrasında da garın tamamının elden çıkarılacağını iddia eden Mimarlar Odası, protokolün yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurdu. Maliye Bakanlığı, TOKİ ve TCDD İşletmesi arasında 13 Mart’ta, Ankara Misafirhanesi ile Demiryolu Müzesi ve Sanat Galerisi’nin de bulunduğu 49 bin metrekarelik arazinin Hazine’ye devredilmesine ilişkin protokol imzalandı. Protokole göre, TCDD’nin söz konusu taşınmazları, TOKİ’ye Etimesgut’ta lojman, hizmet binası ve cami yapımı karşılığında verildi. Protokole tepki gösteren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile birlikte İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan, protokolle asıl amacın araziyi Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devretmek olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:
HUKUKSUZ SÜREÇ
“Ankara Garı, Cumhuriyet’in kapısı gibidir. Gar yerleşkesi bir bütün ve yarısı kalacak, yarısı gidecek değil. Bu protokolle araziyi Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredeceklerini düşünüyoruz. Bir süre sonra garın tamamını verecekler. Bunun karşılığında TOKİ’nin Etimesgut’ta lojman yapacağı arazi de 1959 yılında kanunla AOÇ’den verilen arazi. Dolayısıyla buraya ne konut yapabilirsiniz, ne de başka bir şey. Tamamen hukuksuz bir süreç işliyor.”
BTS Başkanı Hasan Bektaş da, protokole şu sözlerle tepki gösterdi: “Üniversiteye verilecek olması arazinin satılmasına haklı bir gerekçe değil.”