Güncelleme Tarihi:
TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, alkol ve sigarada ayrıntılı ürün izlemeye dönük bir model üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Alkollü içkilerin ihtisas gümrük kapılarından girmesini isteyen Küçük, başta büyük merkezler olmak üzere yurdun değişik yörelerinde ani denetimlere başladıklarını söyledi. Küçük, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde kaçakçılık ve sahte ürünle mücadele için ilgili kurumların uzun süredir çalıştıklarını belirtti.
Yolcu beraberi suiistimali
Küçük, daha önceki çalışmalarda TAPDK’nın “gümrük kapılarına bu tür ürünler için özel X-Ray cihazların konulması, cihaz bulunan kapıların daha donanımlı hale getirilmesi, transit geçişlerde belli kurallar uygulanması, yurt dışı yolcu beraberinde içki ve sigara getirilmesinde yaşanan suistimallerin önlenmesi için de yurt dışında en az 3 gün kalınmasının zorunlu kılınması ve bandrolün firmalara kontrollü verilmesi” gibi çözüm önerilerinde bulunduğunu anlattı. Bunların bir kısmının uygulamaya konulduğuna işaret eden TAPDK Başkanı, son dönemde sahte içkiden ölümlerin ardından ilgili kuruluşların seri toplantılarla konuyu yeniden ele aldıklarını kaydetti.
5-6 kapıdan girsin yeter
Küçük, Alkol Eylem Planı Taslağında da yer alan alkollü içkide ihtisas gümrüğü uygulamasını kendilerinin istediğini de bildirdi. Küçük, şunları söyledi: “Biz, teklifimizi yaptık, bu ürünler için de ihtisas gümrükleri olsun istiyoruz. Alkollü içki 20 noktadan giriyorsa, gümrük kapısı sayısı 5-6 ile sınırlanarak, ihtisas gümrükleri oluşsun. İhtisas gümrüklerinde biraz daha sıkı denetim yapılabilir. Biraz daha alkollü içki açısından ihtisaslaşılır. Gelir İdaresi de, biz de, kolluk kuvvetleri de oraya dönük işlemleri daha hızlı yapar, denetim daha kolay olur.”
Bandrol için özel adres
TAPDK Başkanı Küçük, kaçak ve sahte alkolle ilgili çözüm önerilerini de “ürünlerin Türkiye’de belli bir noktada bandrollenmesi, ihtisas gümrükleri ve ürün takip sistemi” olarak sıraladı. Küçük, şöyle konuştu: “Ancak uygulama sürecinde biz şunu söyledik. (Ürün, belli bir bölgede toplansa ve orada bandrollense.) Türkiye’deki bütün içkiler belli bir noktada toplanıp, orada bandrollensin ve sonra piyasaya bırakılsın. Bu yapılamadı ama bandrol olayı gün geçtikçe iyileşiyor. Bize göre en sağlıklısı bütün ürünlerin belli bir noktada bandrollenmesi. Maliyet açısından sıkıntıları, yorucu bir süreci var. Bir alanda toplayıp, iç piyasaya girmeden, hangi ürünün ithalatı yapılsa, orada bandrollenebilse.”
Ürün Takip Sistemi üzerinde çalışıyoruz
TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, Alkol Takip Sistemi üzerinde bir süredir çalışma yaptıklarını belirtti. Teknik ekiplerin alkollü içki konusunda bir model geliştirdiklerini belirten Küçük, daha sonra bunun tütün mamulleri açısından da genişletilmesinin gündeme geldiğini, şimdi de bu çerçevede çalışma yapıldığını kaydetti. Alkol Takip Sisteminin, TAPDK’da Kurulda görüşülerek, nihai şeklini alacağını bildiren Küçük, şunları söyledi: “Bandrol de bir ölçüde ürün izlemeye imkan veriyor. Bandrolde ne var? Bir taraftan vergi takibi, bir taraftan ürün izleme modülü var. Bandrole ilave ek güvenlik unsurları koyarak, ürün takibi de yapabilir miyiz? İlaçta karekod gibi. İlaç nerede satılıyor? Eczanede, onlar lisanslı ve sayıları belli. Bandrol de, geliştirilebilir.”
Denetim elemanlarımız işbaşında olayları duyunca uykumuz kaçıyor
TAPDK Başkan Mehmet Küçük, piyasaya yönelik çok sıkı denetim yaptıklarını, önümüzdeki dönem bu denetimleri daha da artıracaklarını ifade etti. Tarım Bakanlığı ve Gelir İdaresinin de aynı şekilde davrandığını kaydeden Küçük, şöyle devam etti: “Yoğun bir alkollü içki denetimi yapılıyor. Gemi tahkikatı, savcının ön soruşturmasında. Biz, buraya da hemen denetim elemanlarımızı gönderdik. Burada nihai sonucu görmek lazım. Bundan önce Adanalı bir Turizm Lisesi öğrencisi, Bodrum’da staj yaparken vefat etti. Basın, bunu metil alkol zehirlenmesi diye verdi. Sonra gençlerin Bodrum’da kaldığı yurt ilaçlanmış, ilaç havalandırılmadığı için zehirlendi dediler. Ama 1 hafta önce adli tıp otopsi raporunu açıkladı, metil alkol de değil, ilaç da. Ölüm nedeni karbon monoksit zehirlenmesi. Bulunulan odada gaz sızıntısı varmış, oradan sızan gazdan zehirlenme olmuş. Son olaylarda da Savcı konuyu ayrıntılı şekilde inceliyor. Bizim elemanlarımız da çalışıyor. Ölüm çok kötü bir olay. Turizm boyutu bir tarafa, içeride de olsa bunlar çok acı verici. Bu sektörü yönetiyoruz, bunları duyduğumuzda günlerce uykumuz kaçıyor.”
İthalat uygunluk belgesini Tarım Bakanlığı veriyor
SON ölüm olaylarının ardından TAPDK’yla ilgili yanlış algılamalar oluştuğunu belirten Mehmet Küçük, şunları dile getirdi: “AB müzakerelerinde malların serbest dolaşım faslı var. Tarım Bakanlığı, kontrol belgesinden agat etmeyince ki haklılar, Gıda Kanunu değişti. Alkollü içki de gıda tanımı içinde yer alıyor ve Bakanlık, kontrol belgesi verme işleminin kendi alanında bulunduğunu belirtiyor. Bunun üzerine biz de 2008 yılında ithalat uygunluk belgesi verme işlemini kaldırdık.”
Lisans işini sıkı tutuyoruz
ALKOLLÜ ürün ve tütün mamullerinde yurt içinde üretim izinlerini kendilerinin verdiğini hatırlatan Mehmet Küçük, TAPDK’nın tesis kurma aşamasında lisans verme işini çok sıkı tuttuklarını belirtti. Küçük, fabrikanın deneme üretiminin de TAPDK denetimine tabi tutulduğunu, üretime de alınan numunelerin uygun bulunması halinde izin verildiğini belirtti. Dağıtım belgesinde de aynı hassasiyetin devam ettiğini belirten Küçük, “Tesis kurma, üretim izni ve dağıtım belgesi aşamasında çok ciddi bir araştırma yapıyoruz” dedi.