TAPDK ‘alkolle mücadele derneği’ gibi davranıyor

Güncelleme Tarihi:

TAPDK ‘alkolle mücadele derneği’ gibi davranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 00:00

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği’nin yeni başkanı Kaya Demirer, son yönetmeliği kıyamet koparan TAPDK için “Piyasa düzenleyici organ değil, sigara ve alkolle mücadele derneği gibi davranıyor” dedi. Yönetmeliğin yasaya aykırı olduğunu vurgulayan Demirer, “24 yaş sınırı getiriyorlar. Hadi bunu tatile gelen 23 yaşındaki John’a anlatın” diye konuştu.

TOPLAM cirosu 600 milyon lirayı bulan 225 mekanı bünyesinde barındıran Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) başkanlık koltuğunu Sunset’in sahibi Barış Tansever, Kaya Demirer’e devretti. Yılda 12 milyon kişiyi ağırlayan TURYİD üyeleri, toplam 6 bin kişiyi de istihdam ediyor. Topaz’ı devrettikten sonra şu sıralar danışmanlık yapan Kaya Demirer, her an sürpriz bir mekan açabileceğinin de sinyallerini verdi. Demirer, gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi, hedeflerini açıkladı.

18 yaş üstü reşittir

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) çok tartışılan son yönetmeliğinin yasalara aykırı olduğunu belirten Demirer, “Son yönetmelik alkolün sunum ve satışına kısıtlama getiriyor. Bu kanuna aykırı. Yönetmelikler kanunlara uyumlu olmalı. Konuyu Anayasa’ya dayındırıyorlar ama 58’inci madde gençleri alkolden değil alkol düşkünlüğünden korumaktan söz ediyor. Üstelik 18 yaş üstüne bir sınırlama yok. Anayasamız 18’inde herkesi reşit kabul ediyor” dedi.

24 yaşın dayanağı yok

Yönetmelikte 24 yaşa kadar uzatılan sınırlamaların Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna dayandırıldığını hatırlatan Demirer, “Böyle bir raporu bulamadık. WHO raporlarında Türkiye’de 15-18 yaş arası genç, 18-24 ise genç yetişkin kabul edildiğini gördük. 24 yaşında neredeyse milletvekili adayı olabiliyorsun ama içemezsin” diye konuştu.

Sommelier hapse girer mi

Demirer yönetmeliğin yarattığı gri alanlara şu örnekleri verdi: “Reina’ya 18 yaşındaki biri gidip içebilir ama diyelim Serdar Ortaç konseri var; etkinlik diye içemez. Hatta o var diye mekanda alkol satış ve sunumu da yapılamaz. Yemek-şarap eşleşmesi yapabilecek miyim bilmiyorum. Sommelier (şarap garsonu) önerdiği şarap nedeniyle promosyon yapıyor diye hapse girer mi? ‘Happy Hour’ biter. Konu turistleri de kapsıyor. Hadi tatile gelen 23 yaşındaki John’a anlat bunu! Derhal 18’e geri dönülmeli. Bu kadar yasak ve sınırlamayla alkol etrafında gizem yaratıp asıl kendileri özendirici oluyor. Bizim gibi şark toplumlarında herkes yasağı delme meraklısıdır.”

Restoranda sigara satışı resmen engelleniyor

YENİ yönetmeliğin açık alkollü içki satış ruhsatı olan restoran, kafe, bar gibi mekanların tütün satışını iptal ettiğini belirten Kaya Demirer, “Restoranlarda sigara içilmemesi gerekçe olamaz. Hepimiz dışarıda içilen alanlar yaratmaya gayret ediyoruz. Ticari zarara uğratıyorlar. Bu bir düzenleme değil engelleme, resmen yasaklama. Eğer ileride otellere içlerinde market bulunduğu için izin verirlerse haksızlık nedeniyle dava açacağım” dedi.

Bu da restorancıların alkolle ilgili yasakları

KAYA Demirer, insanların yaşam haklarına saygı çağrısı yaptıkça kimi çevrelerde ‘sınırsızca, sorumsuzca alkol tüketiminden yana oldukları’ gibi haksız eleştiriler yapıldığını söyledi. Demirer ‘sorumlulukla içmek’ prensibiyle ilgili uygulamaları şöyle aktardı:
Çalışanlarımıza eğitimler veriyoruz. Çok fazla içmiş birine, hatta o kişinin kendisine bile çaktırmadan daha fazla servis yapmıyoruz. Kahve, çay ne içmek ister onu soruyoruz.
Arabasıyla gelmişse anahtarını vermiyoruz. Ya taksiye bindiriyoruz ya da evine kadar götürüyoruz.
Challange 21 uygulaması var. 18 yaşından büyük olup küçük gösteriyor olabilir insan ya da tam tersi. Bu durumlarda kimliğini göstermesini istiyoruz.
TURYİD olarak isteyen üyelerimize ‘Mystery Diner’ (gizemli müşteri) hizmeti de veriyoruz. Özel görevli kişiler bu uygulamaların ne kadar doğru yapıldığını tespit için müşteri olarak mekanlara gidiyor.

23.59’da ülkeyi sessizliğe gömmeyi doğru bulmuyoruz

TURYİD başkanı olarak Kaya Demirer hükümetten taleplerini şöyle sıraladı:
Birinci sınıf belgeli restoranlarda yemek ve alkolsüz içkide yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 18’e çıkardılar. En azından eski haline döndürülmeli.
Ses yasağında kantarın topuzu kaçtı. Bütün ülkeyi 23.59’da sessizliğe gömmek doğru değil.
Bu yaz daha sıkıntılı olacak. Tüm sektöre ceza kesmeyin, bireysel ceza uygulayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!