Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 00:00
Afrika kıtasında her geçen gün artan Çin egemenliğini kırmak isteyen Tanzanya, Türk yatırımcılarına ve ihracatçısına kapılarını yeniden açıyor.
Bugüne kadar sadece 90 Türk’ün yaşadığı ve 23 milyon dolarlık ihracat yaptığımız bölgede sağlıktan turizme, tarımdan enerjiye kadar birçok alanda yabancı yatırımcıya teşvik veriliyor.
İHRACATININ yüzde 50’sinden fazlasını Avrupa’ya yapan Türkiye için alternatif pazarların başında Afrika geliyor. 55 ülkenin yer aldığı kıtada son yıllarda Çinliler’in ağırlığı gittikçe artıyor. Özellikle yeraltı kaynakları bakımından yeni keşfedilen bölgelerin başında gelen ülkenin yöneticileri bölgenin kaderinin Çinliler’in eline bırakılmasını istemiyor. Bu yüzden Türk yatırımcılara "Her sektöre teşvik var" mesajı veren Tanzanyalı yöneticiler, 35 işadamıyla birlikte 13-15 Mayıs tarihleri arasında Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenecek olan 3’üncü Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü için Türkiye’ye geliyor.
Turist 1500 dolar harcıyor2005’de dünyanın en çok yatırım çeken ülkelerinden biri olan Tanzanya’nın Turizm Bakan Yardımcısı Ezekil M. Maige, ülkenin gelişimi için Türkiye’nin önemine dikkat çekerek yatırım fırsatlarını şöyle özetledi: "Yılda 700 bin civarında turist geliyor. Kişi başı ortalama 1500
dolar harcıyorlar. Ancak otel konusunda sıkıntımız var ve Türk müteahhitlerin bu konudaki başarılarını biliyoruz. Taze ve meyve sebze üretimini değerlendirecek meyve suyu, konserve gibi işlenmiş gıdaya dönüştürecek sanayiye ihtiyaç var. Bu konuda da Türk yatırımcılarının teknoloji ve yatırım fikirlerinden yararlanmak istiyoruz."
Dünya Bankası destekliyorSon dönemlerde bölgenin hızla kalkınmaya başladığına işaret eden Tanzanya Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Aloys J. Mwamanga, bölgede yatırımcıya uygulanan teşvikleri ise şöyle sıraladı: "Bir işadamı yatırım yapmak istediğinde, üretimde kullanılacak bütün makine ekipman ve inşaat malzemeleri vergiden muaf tutuluyor. Yapılan yatırım kendi maliyetini kurtarıncaya kadar da gelir vergisi alınmıyor. Dünya Bankası da yatırımların bir miktarını güvence altına alıyor. Hükümet yatırımcıya kucak açıyor ve fikirleri desteklemeye hazır."
Tanzanyalılara tarımı öğretiyor
YAŞAR Holding’ten üst düzey yöneticiyken emekli olan Muammer Öksüzhan, Tanzanya’ya tarım için göç etmiş. Bir televizyon programında izlediği ve beğendiği ülkeye önce turistik sonra da yakın akrabaları ile tarım arazisi bakmak için gelen Öksüzhan, Tanzanya Yatırım Ajansından 30 bin dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladıklarını söyledi. Öksüzhan şunları anlattı: "Burada tarım arazisi çok ancak işlenmemiş. Biz buraya yeni tarım makineleri getirdik. Arazileri hem açıyor hem de işliyoruz. Ülkenin en büyük nehirlerinden Rufuji’nin yakındaki arazide mısır ve pirinç üretiyoruz. Bir yandan kiraladığımız arazide yeni tarım alanları açarken diğer yandan komşularımıza tarımı öğretiyoruz."
Dar Es Selam’da havuz için kimyasal satıyor
İSTANBUL’da havuz kimyasalları konusunda faaliyet gösterirken, Tanzanya’ya taşınan Akif Kara, şimdi bölgenin en büyük şehirlerinden biri olan Dar Es Selam’da, havuz kimyasalları ve malzemeleri satıyor. İstanbul’da deri işi yaparken maliyetler nedeniyle işleri zora giren Kara, TUSKON’un Afrika zirvesinden Tanzanya’da ticarete başladığını belirterek bölgedeki çalışmaları şöyle anlattı: "10 ay önce geldim. Burada, özellikle Batılı ve Hintli zenginlerin havuzlarına ve otellere hizmet veriyoruz. Burada yaz 12 ay boyunca sürüyor ve havuz bol."
46 bin görüşme 2.5 milyar dolarlık ticaret yarattı
TUSKON’un Afrika zirvesi programlarına bugüne kadar 40’a yakın Afrika ülkesinden katılım gerçekleştiğini söyleyen Başkan Vekili Ahmet Ciğer, şu bilgileri verdi:
2 yılda 40 ülkeye ulaşıldı.
255 Afrikalı işadamı Türkiye’ye geldi.
107 Afrikalı bakan ve bürokrat Türkiye’yi ziyaret etti.
46 bin ikili iş görüşmesi gerçekleşti.
2.5 milyar dolarlık ticaret hacmi doğdu.
İhracatçıya Afrika’yı tanıtıyoruz
TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer, Afrika’nın Türk işadamları için önemli fırsatlar barındırdığını belirterek, "Bu bölgeler Avrupa ülkelerinden çok ciddi ithalat yapıyor. İthal ettikleri ürünlerin çoğu Türkiye’de rahatlıkla yapılan ve aynı kalitede bulunabilen ürünler. Üstelik daha ucuz. Bizim hedefimiz bu tür pazarları Türk ihracatçısına ve yatırımcısına tanıtmak. Afrika’ya olan ihracatı artırmaya çalışıyoruz" dedi.