Güncelleme Tarihi:
Yaygın bilinen adı ile Metaş Metal’in (Cer Çelik) sahibi Tanyeri Ailesi ile Erol Evcil arasında iki yılı bulan karmaşık sürece geçmeden önce, Evcil’in demir-çelikteki ilk iki operasyonunu kısaca hatırlamakta yarar var.
90’lı yıllarda ‘zeytin kralı’ olarak anılan Evcil’in demir-çelik sektörü ile ilk ilgisi Sivas Demir Çelik ile başladı. TMSF’nin satışa çıkardığı Sivas Demir Çelik’i
Tarafları Aydoğan Semizer bir araya getirdi
hurriyet.com.tr, ‘metal krallık’ yolundaki Erol Evcil’in, Cer Çelik operasyonunun izini onlarca mahkemeye yayılan dava dosyalarında sürdü.
Evcil ile demir çelik sektörünün duayen ismi Rıza Kerim Tanyeri’yi (76) buluşturan isim Av. Aydoğan Semizer. (Semizer, Sivas Demir Çelik’in alımı sürecinde de Evcil’in yanında bulunuyordu.) Etibank davasında bir süre tutuklu kalan Avukat Semizer, Alaatin Çakıcı’nın yönlendirmeleri ile Korkmaz Yiğit’e satılan Türkbank'ta da, Yiğit’in avukatlığını yaptı.
ADAMLARINI İHALEYE SOKTU HACİZLİ MAL EVCİL'E DÖNDÜ
Uzanların Metaş'ını Cer Çelik yaptı
Tanyeri Ailesi, temeli 1957’de atılan Metaş Metal’i 2006’da TMSF’den satın aldı. Fabrikanın bir önceki sahibi ise Uzan Grubu’ydu.
Uzun süre atıl kalan Metaş Metal’e 120 milyon dolarlık yenileme yatırımı yapan Tanyeri Ailesi fabrikanın adını Cer Çelik olarak değiştirdi. İki yıl kadar üretimde kalan fabrika 2008 ortalarında küresel krize yakalandı. Aile bireyleri arasındaki anlaşmazlık da eklenince Cer Çelik krizin önüne geçilemedi ve fabrikada üretim 2009 sonunda durduruldu. 10 ay kadar kapalı kalan fabrikanın içinde bulunduğu durumdan kurtarılması için arayış sürerken, Tanyeri Ailesi ile Erol Evcil’in yolları kesişti. Evcil, fabrikayı işletmeye talip oldu.
Üç ayrı sözleşme yapıldı
Taraflar Eylül 2010’da üç ayrı sözleşmeyi imza altına aldı.
Sözleşmelerden ilk ikisi 8 Eylül tarihli “Anonim Şirket Hisse Devir Sözleşmesi” ve “Hasılat Kira Sözleşmesi”, üçüncüsü ise 14 Eylül tarihli “Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi.” Her üç sözleşme de Noter huzurunda tarafların karşılıklı imzası ile yapıldı.
Hisse Devir Sözleşmesinin gerçekleşmesi için, Evcil tarafının hisse devri bedeli olarak 47 milyon 500 bin dolar ödemesi gerekiyordu. Evcil, söz konusu ödeme için değişen tutarlarda çek verdi.
Hasılat Kira sözleşmesinde ise fabrikanın elektrik idaresi, hurda ve personele olan 11 milyon TL’lik borcunun ödenmesi, daha sonra brüt kârın yüzde 3’ünün Tanyeri Ailesi’ne verilmesi imza altına alındı.
Son sözleşmede ise 48 milyon TL’yi bulan vergi ve SGK borçlarının ödenmesi şartı taraflar arasında imza altına alındı. Her üç sözleşmede de alıcı taraf, banka borçlarını üstlenmeyi kabul etti.
Sözleşmelere Semizer’in Taksim’deki ofisinde imzalar atıldı. Şirketin hisse senetleri de ‘Yed-i Emin’ olarak Avukat Semizer’e teslim edildi. Sözleşmelere göre karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda hisseler Tanyeri Ailesi’ne iade edilecekti.
Hisse karşılığı verilen çekler ödenmedi
Dava dosyalarında ve çekilen ihtarnamelerde yer alan bilgilere göre, Evcil tarafı sözleşme hükümlerini yerine getirmedi. Hisse Devir Sözleşmesi için verilen çekler önce ödenmedi, daha sonra bu çekler yeni çeklerle değiştirildi. Ancak son partide verilen çeklerin de ödenmeği anlaşıldı.
Aile üyelerinden Füsun Tanyeri, elindeki söz konusu çeklerden 2.5 milyon dolarlık çeki tahsil etmek için 4 Kasım 2011 günü bankaya gitti, ancak borçlu şirketin bakiyesi 0 (sıfır) olduğu için ödeme yapılmadı. Mahkeme kararı ile ikinci kez bankaya gidilmesine rağmen hesap bakiyesinin 0 olduğu yanıtı verildi. Bu şekilde 10 milyon doları bulan 4 ayrı çekin yazıldığı dava dosyasına yansıdı. Yed-i Emin sözleşmesine göre tek bir çekin bile ödenmemesi durumunda hisselerin satıcı tarafına iade edilmesi hükmü yer alıyor.
MAFYA FABRİKASINA EL KOYDU SAHİBİ ORTADAN KAYBOLDU
Oğlu döndü, hisse yapısı değişti
Bu arada Erol Evcil ile sözleşmelerin yapıldığı süreçte Cer Çelik’te yüzde 42 hissesi Baba Rıza Kerim Tanyeri’ye geçen oğlu Zeki Tanyeri, 23 Haziran 2011’de Mahkeme kararı ile hisselerini aldı. Zeki Tanyeri’nin tekrar aileye dönmesi ile Cer Çelik’deki hisse dağılımı şu şekilde kayda geçti:
Rıza Kerim Tanyeri (Baba) yüzde 51, Gülden (Anne) yüzde 4, Zeki Tanyeri yüzde 42, Füsun- Figen-Feriha Tanyeri kardeşler ise yüzde 1’er...”
Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, taraflar arasındaki anlaşmazlıkta Figen ve Feriha kardeşler Erol Evcil’e yakın hareket etti, aynı avukatlardan hukuki danışmanlık aldı.
İlk davayı Evcil tarafı kaybetti
Erol Evcil ile Tanyeri Ailesi arasındaki ‘fabrikaya sahiplik’ kavgası da 2011 sonunda iyice gün yüzüne çıktı. Hisselerin yüzde 98’ini elinde bulunduran Aile üyeleri öncelikle 15 Eylül 2011’de yeni bir Genel Kurul yaptı. Evcil tarafı ise yapılan genel kurulun geçersiz olduğu iddiası ile çok sayıda dava açtı. Tüm davaların birleştiği İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi geçtiğimiz 10 Şubat’ta sonuçlandırdığı davada Erol Evcil tarafını haksız buldu.
CER ÇELİK'İN TEMELİ YARIM ASRI AŞKIN SÜRE ÖNCE ATILDI/ FOTO GALERİ
Fabrikadan tahliyesini istedi
Taraflar arasında şimdilerde İstanbul’da da süren iki dava bulunuyor. Davalardan ilki ‘Hasılat Kira Sözleşmesi’nin iptali ikincisi ise Evcil tarafının fabrikadan tahliyesi davası. Evcil’in iki kız kardeşinin (Remziye Şengül, Gülderen Ardıç) yönetimde olduğu fabrika Erol Evcil’in şirketi Ede Demir Çelik adı altında işletiliyor.
'Cezaevinde Evcil ile görüştün' suçlaması
Tanyeri Ailesi sahibi olduğu fabrikayı Erol Evcil’den geri almak için hukuki yollarda süreci işletirken, bir diğer gerilim ise Yed-i Emin olarak görevlendirilen Aydoğan Semizer ile Tanyeri Ailesi arasında yaşandı. Tanyeri Ailesi, Evcil tarafının sözleşme hükümlerini yerine getirmediğini, verilen çeklerin karşılıksız çıktığını hatırlatarak hisse senetlerinin iadesini istedi.
Semizer ihtarnameye karşılık verdiği yanıtlarda, hisse senetlerinin ‘gerçek sahip’liği ile ilgili sorun yaşandığını, devam eden davalar olduğu gerekçesi ile hisse senetlerini iade etmeyi reddetti. Tanyeri tarafı ihtarnamelerinde Semizer’in kendi avukatları olmasın rağmen Evcil ile cezaevinde görüştüğü, kendilerine karşı açılan davaları Evcil ile birlikte planladıklarını öne sürdü. Taraflar arasında bir yıl kadar süren krize geçtiğimiz günlerde Mahkeme el koydu. İstanbul 28 Asliye Ticaret Mahkemesi, hisse senetlerinin mahkeme kasasına konulmak üzere el koydu.
1980’lerde Türkiye’deki demir-çeliğin yüzde 60’ın tek başında ihraç eden Tanyeri Ailesi'nin sahibi olduğu Cer Çelik’in bundan sonraki kaderini mahkemelerde çıkacak kararlar belirleyecek.