A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2009 12:25
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizin, Türkiye'de de başta sanayi olmak üzere reel sektör üzerinde adeta “yıkıcı bir etkiye yol açtığını” vurgulayarak, bu döneme ait geçici vergi ödemesinin, en az altı ay ertelenmesini ve sonrasında da ödeme dönemlerinin yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Tanıl Küçük yaptığı yazılı açıklamada, şirketlerin karlılığının hızla gerilemekte olduğunu, tahsilatlarda, ödemelerde ve nakit akışında çok ciddi problemler yaşandığını savunarak, “Bu zor dönemde üretimin ve istihdamın devamı için firmaların nakit akışını düzenleyici bazı özel tedbirlerin acilen devreye girmesine ihtiyaç vardır” görüşünü ifade etti.
Küçük, şunları kaydetti:
“Bilindiği üzere, firma ve şirketler her üç ayda bir karları üzerinden geçici vergi ödemektedirler. Mevcut ekonomik koşullarda, üç aylık mali tablolar, firma ve şirketlerin gerçek durumlarını yansıtmaktan uzaklaşmıştır. Piyasadaki tahsilat süresi en az 180 güne çıkmıştır. Mali tablolara yansıyan satış
rakamları, faturalandırılmış, fakat piyasadaki nakit sıkıntısı nedeniyle çoğunlukla tahsilatı gerçekleştirilememiş rakamlardır. Firma ve şirketlerimize gerçek anlamda bir nakit girişi olmadığı bu dönemde, üç aylık peşin vergi ödeme yükümlüğünü yerine getirmek son derece zorlaşmıştır.
İçinde bulunduğumuz kriz koşulları göz önüne alınarak bu döneme ait geçici vergi ödemesi, en az altı ay ertelenmeli ve sonrasında da ödeme dönemleri yeniden gözden geçirilmelidir.”
Tanıl Küçük, geçici vergi konusunda kolaylık sağlanmadığı takdirde, firmaların zaten kritik dengeler üzerinde sürdürdükleri üretim ve istihdam mücadelesinin daha da zorlaşacağını ve kapanan çok sayıdaki firmaya yenilerinin ekleneceğini ileri sürdü.