Güncelleme Tarihi:
Tekfen İnşaat tarafından yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar Türkiye ve dünyada 6 bin kilometrenin üzerinde boru hattı döşeyen şirket, dünyada bir ilk olarak TANAP’ın 2 bin metrelik hattını 14 saatte birleştirerek rekoru elde etti.
Petrol, doğalgaz, su ve cevher alanlarında birçok projeyi hayata geçiren şirket, Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı hedefleyen bin 850 kilometre uzunluğundaki TANAP Projesi'nde bir gün içerisinde yapılan en yüksek sayıda otomatik kaynağı tamamladığını duyurdu.
TANAP'ın Haziran 2018'de tamamlanması bekleniyor. Proje kapsamında ilk aşamada Azerbaycan'dan gelecek ve Gürcistan'dan geçecek toplam 16 milyar metreküplük gazın 6 milyar metrekübünün Türkiye iç pazarına ulaştırılması, 10 milyar metreküplük doğalgazın da Türkiye-Yunanistan-Arnavutluk-İtalya rotasını izleyerek Avrupa piyasasına taşınması hedefleniyor.
Toplam kapasitesinin 2023'te 23 milyar metrekübe çıkması planlanan TANAP'ın, 2026'da da 31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması öngörülüyor.
Azeri enerji şirketi SOCAR'ın yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30 ve İngiliz BP'nin yüzde 12 hisseye sahip olduğu TANAP'ın toplam maliyetinin ise 9,2 milyar dolar seviyesinde olacağı hesaplanıyor.