Güncelleme Tarihi:
Türkiye ekonomisi açısından dış ticaretin finansmanı nasıl bir önem taşıyor?
Dış Ticaret yalnız Türkiye ekonomisi için değil tüm ekonomiler için çok önemlidir. Dış ticaret olmaksızın ekonomiler, sadece iç tüketim ile sınırlıyken, dış ticaret yaparak sınırsız bir büyüme alanı kaydedebilmektedir. Global krizlerin olduğu dönemlerde dahi, dış ticaret hacminin geliştirileceği pazarlar bulunabilmektedir. Örneğin Türkiye son yıllarda Rusya pazarında yaşanan dış ticaret daralmasından kaynaklı fazla kapasiteyi inşaat, taahhüt, gıda ve teksil gibi bir çok sektördeki ciddi bir bilgi birikimi ve rekabet üstünlüğünü kullanarak Ortadoğu ve Afrika’ya yönlendirdi. Bu pazarlar çok büyük ve büyük potansiyelleri var. Doğal kaynak açısından zengin bu coğrafyada yapılacak çok iş var, biz Türkiye olarak yeni yeni aktif rol alıyoruz. Ancak burada uzman bir banka, piyasa bilgisi ve alacak garantisi ihtiyacı doğuyor.
Bunun yanısıra dış ticaret firmalarının, kaynaklarını optimum seviyede kullanmak için banka finansmanına ve güçlü bankalar sayesinde oluşturulacak muhabir ağı ile desteklenmeye ihtiyacı vardır. Biz de QNB Finansbank olarak ticaretin finansmanı için bugüne değin üzerimize düşeni yaptık, bundan sonra da yeni hissedarımız QNB’nin gücünü yanımıza alarak ithalatçı ve ihracatçılara sunduğumuz çok çeşitli ürün ve hizmetlerle beraber uygun maliyetli finansman desteğimiz ile ülkemizin büyümesine destek olmaya devam edeceğiz.
İhracatçılar yurtdışı ile ticarette ne gibi sorunlar yaşıyor? Bunlar finansal olarak ihracatçıları nasıl etkiliyor?
Dış ticareti etkileyen en önemli sorun talep yetersizliğidir. Global piyasalarda tüketim azlığı sebebi ile eksi faizlerin konuşulduğu bir dönemdeyiz. Gelişmiş ülkeler halen potansiyel büyümelerinin altında büyüme göstermektedir.Bu nedenle gelişmiş ülkelerin ithalat talebi de sınırlı ve potansiyelin altında kalmaya devam etmektedir. Bunun ülkemizdeki etkisi ise üretim alanında karşımıza çıkmaktadır.
İhracatçılarımızın karşılaştığı diğer sorunlar ise doğru finansman kaynaklarının kullanılmaması, yetişmiş eleman ve dil sorunudur. QNB Finansbank dış ticaret uzmanlarımızın çalışma politikası; gerçek ihtiyacın belirlenmesi vemüşterilerimize doğru ürünün sunulmasıdır. Böylece müşteri fazla maliyetten, zaman kaybından ve karşılaşabileceği risklerden korunmaktadır.
Tüm bu sıraladığımız sorunlar işletmelerin uluslararası ticarette başarılı olabilmeleri ve rekabet edebilmelerini engellemektedir. İşletmelerin öncelikli olarak karşılaşabilecek bu gibi sorunları analiz ederek çözüm bulmaları veya uzmanlardan destek almaları gerekmektedir.
QNB Finansbank olarak dış ticaret işlemi yapan tüm müşterilerimize on dört bölgede konumlandırdığımız ekibimiz ve şube ağımız ile bire bir danışmanlık hizmeti vermenin yanı sıra teknolojik alt yapımız, ürün çeşitliliğimiz ile firmaların finansman sorunlarının çözümüne destek oluyoruz.
QNB Finansbank olarak dış ticaret finansmanında ihracatçılara yaklaşımınız nasıl?
QNB Finansbank olarak misyonumuz, dış ticaret yapan müşterilerimizin ihtiyaçlarını ön planda tutarak onlara doğru ürünler sunmak. Örneğin, müşterilerimizin nakit finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere özellikle ihracat hacimlerini bankamıza yönlendiren firmalara cazip faiz oranları sunuyoruz. Bunun yanı sıra, Eximbank Kredileri ve Merkez Bankası Reeskont Kredisi kullanmak isteyen müşterilerimize aracılık ederek destek oluyoruz. Hızlı teknolojik ilerlemelere paralel olarak dış ticaret işlemlerinde elektronik bankacılığın daha fazla kullanılacağı öngörüsünden hareketle birçok elektronik bankacılık ürününü hayata geçirdik.
Bankamız, dış ticaretin yeni ödeme yöntemi olan BPO (Banka Ödeme Yükümlülüğü- Bank Payment Obligation) sistemini Türkiye’de uygulayan ilk 3 bankadan biri oldu. BPO, Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) hayata geçirdiği hızlı, banka ödeme garantisi sağlayan, riski azaltan, maliyeti düşüren, teknolojiye dayalı bir ödeme yöntemi. Ayrıca birçok Dış Ticaret işlemini müşterilerinin kendisinin gerçekleştirebileceği “Self Servis Dış Ticaret İnternet Menüsünü” de müşterilerimizin kullanımına açtık.
Toplam krediler arasında dış ticaret finansmanında verdiğiniz kredinin payı nedir?
Dış ticaret finansmanına baktığımızda geçtiğimiz seneye göre %35 daha fazla nakit kredi sağladığımızı söyleyebilirim ancak dış ticaretin finansmanı nakit kredi ile bitmiyor. Post Finansmandan, akreditife, dövize endeksli krediden, döviz kredisine çok geniş bir yelpazeden bahsediyoruz. Exim kredileri, Merkez Bankası Reeskont Kredileri vb. çok ürün var.
Son 1 yılda Türkiye’de dış ticarete sağladığınız finansmanın hacmi nedir?
2015 yılına göre bankamız dış ticaret hacmi yüzde 10 büyüme göstermiş buna göre depazar payımız ise yüzde 5.5 yükseldi.
QNB Finansbank olarak dış ticaretin finansmanında odaklandığınız ülke ve bölgeler ya da sektörler var mı?
Finansbank, 2016 yılının Haziran ayında üç kıtada 1,200’ü aşkın şubesi ile faaliyet gösteren, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin lider finansal kuruluşlarından olan QatarNational Bank (QNB) tarafından satın alındı.
Bankamızın QNB grubunun bir parçası haline gelmesi ile birlikte QNB’nin özellikle Orta Doğu ve Afrika’nın finansörü konumunda olma avantajını kullanarak bu bölgede ticari faaliyetlerde bulunan firmaların ana bankası olmayı hedefliyoruz.
Peki bu müşterilerinize nasıl yansıyacak?
Örneğin, QNB Grup’un faaliyette olduğu ülkelerde açılacak akreditiflerde ihracatçının bankasının da QNB olması, müşterilerimize hem zaman hem de maliyet avantajı sağlayacaktır. Özellikle dış ticaret işlemlerinde maliyet ve rekabet avantajlarını ve bunların yarattığı hacim artışını gözlemlemeye başladığımızı, geçtiğimiz yıla göre bu ülkelerdeki pazar payımızı kısa süre içinde yüzde 24 artırdığımızı söyleyebilirim.