Tamince’nin Sembol’ünden Kazaklara Barış Piramidi

Güncelleme Tarihi:

Tamince’nin Sembol’ünden Kazaklara Barış Piramidi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2006 00:00

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Sembol İnşaat tarafından 14 ayda inşa edilen dünya barışı ve uluslararası anlaşmanın sembolü ’Barış Sarayı’ adlı piramidi 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne yetiştirmek için 4 bin Kazak askeri seferber oldu.

Dünyaca ünlü mimar Lord Norman Foster tarafından projesi oluşturulan Barış Sarayı 14 ayda bitirildi. Barış Piramidi’nin mimari projesini Foster ile birlikte Tabanlıoğlu Mimarlık yürüttü.

NAZARBAYEV İSTEDİ:

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in büyük önem verdiği Barış Piramiti’nin açışılışı dün Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan cumhurbaşkanlarının katılım ile gerçekleşti. Barış Sarayı, 12 Eylül’de yapılacak olan Dinlerarası Diyalog Konferansına da ev sahipliği yapacak. Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Barış Piramidi’ni Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in istediği üzerine inşaat ettiklerini belirtirken, mimar Norman Foster, şöyle konuştu: "Binanın piramit şeklinde yapılma teklifi Cumhurbaşkanı Nazarbayev’den geldi. Yapılması zor bir projeydi. Projeler bittikten sonra opera salonunun ekleneceğinin söylenmesi projeyi iki katına çıkardı. Yapımı geleneksel piramit yapısının tam tersi modern bir özelliğe sahip."

500 MİLYON DOLARLIK TAAHHÜT:

Sembol İnşaat’ın Kazakistan’da 500 milyon dolarlık taahhüt işi bulunuyor. Daha önce Rixos President Atsana’yı bitiren şirketin, Astana’da 30 bin kişilik kapalı stadyum projesi bulunuyor. Bunun yanında Astana’da Han Çadırı Eğlence Merkezi için çalışmalara yakında başlayacak olan firma, diğer bir projesi ise 10 bin kişilik tamamen kapalı olan bir şehir inşa etmek. Bu proje için de Foster’le görüşen Tamince’nin planları arasında ünlü mimarla Türkiye’de de proje yapmak var.

Piramidin özellikleri

62 metre yüksekliğinde olan piramit, 25 katlı bina yüksekliğinde. Dış cephede 900 metrekare cam kullanıldı.

Binanın yapımında 37 bin metreküp beton kullanıldı. 3 bin 800 ton demir kullanıldı.

Piramit’in inşasında yaklaşık 1000 Kazakistan’lı, 1000’ de Türk işçi olmak üzere 2 bin işçi çalıştı.

Barış Sarayı’nda 32 dinin temsilcileri için özel ofisler ve ibadet bulunuyor.

Piramidin inşasında kullanılan konstrüksiyon malzemeleri Türkiye’den kamyonla getirildi. Bir kamyon Türkiye"den Astana’ya 7 günde geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!