Talih kuşu özelleştirmesi hükümeti bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Talih kuşu özelleştirmesi hükümeti bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2009 10:14

Milli Piyango özelleştirmesinde yeni yol haritası için hükümetin kararı bekleniyor.

İkinci ihalenin İDDAA'da olduğu gibi açık eksiltme yöntemiyle de gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi için 7 Mayıs'da gerçekleştirilen ihalede, teklif veren 2 grubun önerdiği tutarın, başlangıç fiyatının altında kalması nedeniyle iptal edilen ihaleden sonra gözler yeniden hükümete çevrildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Milli Piyango İdaresi, özelleştirmede bundan sonra izlenecek yol konusunda önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in görüşünü alacak. Konu Maliye Bakanı ile değerlendirilecek daha sonra da hükümetin “özelleştirme şimdilik kalsın” ya da “yola devam” kararı beklenecek.

Milli Piyango özelleştirmesine devam kararı çıkması halinde de ya buna ilişkin yeni bir Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı yayımlanacak ya da yeni özelleştirme süreci Bakanlar Kurulu Kararı başlatılacak.

FİRMALAR NE İSTİYOR?

Başlangıçta 5 yatırım grubunun şartname almasına karşılık, ihaleye sadece 2 ortaklığın katılması, bunların önerdiği fiyatın da 1,6 milyar dolarlık başlangıç fiyatının altında kalması, firmaların özelleştirme taleplerini de yeniden gündeme getirdi.

Edinilen bilgiye göre, Talih Kuşu ile ilgilenen firmalar, öncelikle oyun planının dar tutulmasına itiraz ediyor. Şans Oyunları Lisansının Verilmesi, Lisansa Konu Faaliyetlerin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik uyarınca, 24 saat içinde birden fazla oyun çekilişi yapılamıyor. Aynı şekilde, video oyun terminalleri ile şans oyunlarının oynatıldığı oyun salonlarına da izin verilmiyor.

Firmalar, bu konuda daha esnek davranılmasını, çekiliş aralıklarının saatlik hale getirilerek gün içerisinde birkaç oyun oynatılabilmesini talep ediyor.

Aşırı reklam yasağına ve korumacı politikalara itiraz eden firmalar, bu konuda da esneklik istiyor. Firmalar, reklam cezalarının aşağı çekilmesi yönünde de görüş belirtiyor.

Yatırımcı kuruluşların itiraz ettiği bir diğer husus da bayi komisyonları olarak belirleniyor. Yüzde 8-9 dolayında bulunan bayi komisyonlarının yüksek olduğunu belirten firmalar, komisyon oranlarının düşürülmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak Milli Piyango İdaresi, gezici bayilere yüzde 5'in altında komisyon verilmesi hususundaki kararlılığını sürdürüyor. İdare, kurumsal bayilerin komisyonunun belirlenmesini ise tamamen işletici firmaya bırakıyor.

Firmalar, ihale bedelinden alınan katma değer vergisine de karşı çıkıyor. Özelleştirme kapsamına alınarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredilen kamu kurumlarının 4046 sayılı özelleştirme Kanunu uyarınca, lisans bedelinden KDV alınmıyor. Ancak, Milli Piyango bu kanun kapsamında özelleştirilmediği için, yüzde 18'lik KDV ihalenin ardından peşin olarak tahsil ediliyor ve daha sonra mahsuplaşmaya gidiliyor. Yatırımcı kuruluşlar, Milli Piyango'da ya KDV'nin tümüyle kaldırılmasını ya da taksitli ödeme imkanının getirilmesini talep ediyor.

Özelleştirmeyle ilgilenen yerli ve yabancı şirketler, açık arttırma usulü ile pazarlık yerine talih kuşu ihalesinin diğer ülkelerde de olduğu gibi açık eksiltme usulü ile yapılması yönünde de görüş belirtiyor.

ŞANS OYUNLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Milli Piyango özelleştirmesi için Şans Oyunları Lisans Yönetmeliğinde bir takım değişikliklere gidilebileceği ifade ediliyor.

Söz konusu yönetmelikte, lisans verilecek tüzel kişilere ait hükümler, hasılat paylaşımı ve ihale koşulları, kamu payları ve vergiler, hasılat taahhüdü, yasak fiiller, para cezaları ve şans oyunları oyun planıyla ilgili hususlar düzenleniyor.

Yetkililer, yönetmelikte özel sektör kuruluşlarının isteği doğrultusunda bazı esnekliklere gidilebileceğini ancak bunların “sorumlu oyun” ilkesine ters düşmeyecek düzenlemeler olacağını ifade ediyor.

İHALE YÖNTEMİ DEĞİŞEBİLİR

Yetkililer, Milli Piyango'nun özelleştirme ihalesinin yenilenmesi sırasında, ihale yönteminde de değişikliğe gidilebileceğini belirtiyor. Siyasi iradenin bu konuda vereceği karar doğrultusunda, özelleştirmede açık arttırma yönteminin yine uygulanmasının yanı sıra hasılat paylaşımının da yeniden gündeme gelebileceği kaydedilirken, ihalenin dünya uygulamaları da gözönünde bulundurularak İDDAA'da olduğu gibi açık eksiltme usulü ile de gerçekleştirilebileceğini vurguluyor.

Açık eksiltme usulü ile ihale yönteminde başlangıçta belirli bir bedel alınabileceği gibi bedel olmadan tamamen hasılata dayalı bir özelleştirmeye gidilebileceğine de işaret ediliyor.

Bu arada yetkililer, ilk ihaledeki açık arttırma usulünün yeniden benimsenmesi halinde 1 milyar 622 milyon dolarlık başlangıç tutarının yeniden gözden geçirilebileceğini de dile getiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!