Taksit bitti, POS cihazları gitti

Güncelleme Tarihi:

Taksit bitti, POS cihazları gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2014 11:56

İZMİR’de bazı kuyumcular, 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren taksitle satış yapmalarının yasaklanması üzerine pos cihazlarını bankalara geri vermeye başladı. Ankaralı kuyumcuların da tek çekim için sadece 1 POS kullandıkları, diğer POS'ların iade edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kredi kartı ile altın alışverişine 1 Şubat’tan itibaren son verilmesine kuyumcu sektörünün tepkileri sürüyor.

Birden fazla pos cihazı kullanan kuyumcular işler bıçak gibi kesilince boşuna para ödememek için pos cihazlarını söküp bankalara teslim etmeye başladı. Tek pos cihazına dönen kuyumcular, bu uygulamanın zararını hem vatandaşın hem de esnafın çekeceğini öne sürdü.

KUYUMCULAR KÖTÜ ETKİLENDİ / FOTO GALERİ

Batı Anadolu ve İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça, kuyumcu esnafının cirosunun yüzde 70’ini kredi kartı ile taksitli satışların oluşturduğunu belirterek, "Daha ilk günlerden bu olumsuzluk çarşıya yansıdı. Buradan hareketle, bu uygulama devam ederse işyeri kapatmalar başlayacak. Taksitli satışların kaldırılması, sektörümüze vurulmuş bir darbe oldu. Bu uygulamaya tepki gösterenler arasında hükümeti daha önce destekleyenler de var. Zaten ilk tepkiler, bankaların altın satışına izin verilmesiyle başlamıştı. Bu konuda, hükümeti yanlış yönlendiren bürokratlar olabilir ve bu yanlışlıktan bir an önce dönülmeli" dedi.

Haberin Devamı

ANKARA'DA DA POS'LAR İADE EDİLİYOR
Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşçulu Ankara'daki kuyumcuların da POS cihazlarını iade ettiğini söyledi. Çavuşçulu "Düzelecek diye bekleyen kuyumcularımız da var. Ama Ankara'daki kuyumcuların çoğu sadece tek çekim için bir POS bırakıp geri kalanını iade ediyor" diye konuşurken kredi kartına taksit konusunun tekrar değerlendirilmesi için BDDK'ya resmen yazı yazdıklarını belirtti. Çavuşçuoğlu "Kuyumculuk sektöründe taksitli satışın tek çekime dönüşmesi sektörümüz üreticisinden perakendeciyi mağdur ettiği gibi tüketiciyi de mağdur etmektedir. Sadece külçe altın ve gram altınları ve cumhuriyet altınları gibi tasarruf altınlarının tek çekim olmasıyla bir problemimiz yok. Takı olarak kullanılan ürünlerin, KDV'ye tabi olan 14, 18 ayar mücevher ve 22 ayar ziynet eşyalarının enaz 6 ay taksit olmasını talep ediyoruz. BDDK'nın ilk taslağında 6 ay taksit vardı. Bir çift alyans alacaksınız ve fiyatın 3 bin lira olduğunu düşünün. Taksit olmayınca ne yapacaksınız. Taksidi kökten kaldırmak hem alıcı hem satıcı hem de üretici için bir problem" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!