Taklitçilerin yeni gözdesi prezervatif

Güncelleme Tarihi:

Taklitçilerin yeni gözdesi prezervatif
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2002 02:02

AB ülkelerinde korsan ürünlerin yeni gözdesi sabun, prezervatif gibi ürünler. AB ülkelerinde taklit ürün miktarının yüzde 900 arttığı belirlendi.

AVRUPA Birliği (AB) ülkelerindeki korsan imalatçılar, pahalı marka ayakkabı ve saatlerin yerine, artık sabun, prezervatif, böcek ilaçları ve pullar gibi sıradan, her gün sıklıkla kullanılabilen cinsten malların taklitlerini üretmeye ağırlık verdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun AB üyesi 15 ülkede korsan, taklit üretime dair yıllık raporuna göre, bu tür üretimlerin miktarı geçen yıl 1998‘dekine kıyasla yüzde 900 arttı.

Taklit üretimlerin büyük kısmı uçakla sevkedilip taşınıyor ve gümrük kontrollerinden kaçış için hedef pazara varılana kadar birkaç ya da çok sayıda ülkeden geçiriliyor.

Raporda, 2001 yılı trendlerinin, korsan, taklit üreticilerin, artık, kaliteden değil sürümden kazanıp kár ettikleri, katma değerli mallardan ziyade, kitlesel üretime dayalı ürünleri hedefledikleri belirtildi.

AB üyesi ülkelerde el konulan korsan, taklit üretimi malların yüzde 42’si yüzlerce kilo ilaç, binlerce adet araba yedek parçası, çamaşır tozu, şampuan, cilt kremleri, pullar, yüzlerce paket prezervatif, diş macunu, böcek spreyleri, mutfak beyaz eşyaları, tahtapaletler, tahtaları gibi her gün kullanılan malzemelerden oluşuyor.

Dinleme, oyun ya da bilgisayar yazılımı amacıyla kullanılan kompakt diskler, DVD'ler ve kasetlerin AB ülkelerinde korsan ve taklitüretimleri de 2000-2001 döneminde yüzde 349, 1999-2001 döneminde ise yüzde 15,000 arttı.

Korsan, taklit üretimde yeni fenomen ise şekerleme, tatlılardan, şampanyaya, çikolata ve hazır kahveye kadar birçok gıda mallarının üretilmesi. AB ülkelerinde geçen yılı ele geçirilen taklit malların sadece yüzde 5'i giyim malıydı.

AB'ye taklit marka mallar genelde Tayland, Çin, Türkiye, Hong Kong, Çek Cumhuriyeti, Tayvan ve ABD'den gönderiliyor.

Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) 1998 yılı raporuna göre, korsan, taklit üretim dünya ticaretinin yüzde 5 ila 7'si kadar ve Avrupa‘da yaklaşık 200 bin kişinin işini kaybetmesine neden oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!