Tahminleri aşan büyümeyle 1 milyon 689 bin kişi iş buldu

Güncelleme Tarihi:

Tahminleri aşan büyümeyle 1 milyon 689 bin kişi iş buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2011 10:02

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yılın ilk dokuz aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Babacan, üçüncü çeyrek gerçekleşmesi ile Türkiye ekonomisinin OECD, Avrupa Birliği ve G-20 ülkeleri arasında çok güçlü büyüme performansı gösteren sayılı ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

İhracattan pozitif katkı
Türkiye’de gerçekleşen büyümenin, özel sektör talebine dayalı bir büyüme olduğunu, kamu harcamalarının büyümeye katkısının sınırlı kaldığını belirten Ali Babacan, şunları söyledi: “Özel nihai tüketim harcamalarına ve özel sektör yatırımlarındaki güçlü artışa bağlı olarak 2011 yılı üçüncü çeyreğinde toplam iç talep büyümeye 7.7 puan katkı sağladı. İhracattaki yüksek performans sonucunda net dış talep de üçüncü çeyrekte büyümeye pozitif katkı sağladı.”
Türkiye ekonomisinin yılın ilk dokuz ayında kaydettiği büyümenin istihdam yaratan bir büyüme olduğuna dikkat çeken Babacan, pek çok ülkede işsizlik oranlarının yüksek seviyede seyrettiği bir dönemde Türkiye’de bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre, ilave 1 milyon 689 bin kişiye istihdam sağlandığını vurguladı. Babacan, iş gücüne katılım oranlarındaki artış seyrinin sürmesine rağmen, istihdamın istisnasız tüm sektörlerde güçlü artış göstermesi sonucunda işsizlik oranının, 2011 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 9.2 seviyesine gerilediğini kaydetti.

Haberin Devamı

2012’de yüzde 4 büyüme
Yılın ilk dokuz aylık dönemindeki yüksek performans ile 2011 yılı büyümesinin Orta Vadeli Program tahminlerinin de üzerinde gerçekleşmesinin  beklendiğini kaydeden Babacan, “2012’de, küresel ekonomiye ve özellikle Avrupa bölgesine ilişkin belirsizliklere bağlı olarak GSYH büyümesinin yüzde 4 olmasını öngörüyoruz” dedi.

9 aylık büyümede dünya şampiyonuyuz

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, büyümenin 9 ayda yüzde 9.6 olduğunu belirterek, Çin’in ilk 9 ayda yüzde 9.4 büyüdüğünü, yani Türkiye ekonomisinin Çin ekonomisinden daha hızlı büyüdüğünü söyledi. Çağlayan, “2011 yılının ilk iki çeyreğinde büyümede gösterdiği performans ile dünya ekonomilerinden ayrışan Türkiye, üçüncü çeyrekte de beklentilerin üzerinde büyüyerek farklı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu büyüme oranına şaşırmadık ve şaşırtmadık, sadece parmak ısırtıyoruz” dedi. Çağlayan, yüzde 8.2 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin, şimdiye kadar 3. çeyreklerde yakalanan en yüksek büyüme hızına ulaştığını da vurguladı. Çağlayan, “Son çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 2 büyüse bile yıl sonunda büyüme hızımız yüzde 7.8 olacaktır. Ekonomimizin gösterdiği yüksek performansta ihracat artışının önemli bir payı vardır. Türkiye ekonomisinin büyümesinin lokomotifinin ihracat olduğu aşikardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

2012’de yüzde 4 büyürüz, tahminler revize edilir

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, üçüncü çeyrekteki yüzde 8.2’lik büyüme ile Türkiye’nin büyüme hızında dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, “2011’in tamamında Türkiye ekonomisi yaklaşık yüzde 8’lik bir büyüme ile yine iyi bir büyüme performansı göstermiş bir ekonomi olacağını da şimdiden söyleyebiliriz” dedi. Orta Vadeli Programda 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 olarak büyüyeceğinin tahmin edildiğini, IMF’nin ise 2012 için Türkiye ile ilgili büyüme beklentisinin yüzde 2 olduğunu hatırlatan Ergün, bu rakamların 2012’de revize edilebileceğini kaydetti. NTV’nin yayınına katılan Bakan Ergün, şunları söyledi: “IMF 2012’de yüzde 2-2.5’luk tahmin yapabilir. Biz de Orta Vadeli Programda yüzde 4’lük bir tahminde bulunduk. Çok ihtiyatlı bir tahminde bulunuyoruz. Ama Türkiye ekonomisinin içinde öyle dinamikler var ki 2 kere 2’nin 4 etmediği yerler var. Bu da Türkiye ekonomisini tahminlerin üzerinde bir büyüme  noktasına taşıyor. Dolayısıyla IMF’nin de bizim de 2012’de de gelişmelere göre tahminlerimizi revize etmemiz söz konusu olabilecektir. 2012 yılında Türkiye ekonomisi bugünkü gidişatını biraz daha yavaşlatarak sürdürecek. Türkiye ekonomisi muhtemelen 2012’yi yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme rakamıyla tamamlayacak.”

Haberin Devamı

Büyüme olumlu haber kademeli yavaşlama var

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, büyüme rakamlarının olumlu olduğunu belirterek, büyümeye olan katkının dış talepten geldiğini kaydetti. Londra’da banka ekonomistleriyle bir araya gelen Başçı, Merkez Bankası’nın aldığı soğutma önlemlerine karşın büyümenin devam ettiğinin sorulması üzerine “Tedbirler işe yaradı. Aşırı  hızlı borçlanma eğilimi şimdi daha makul, daha arzu edilen seviyelerde. Ekonomide iç talebin yavaşlatılması, dış talebin artırılması yönünde bir tercih bulunuyor. Dış denge, yani cari açık kademeli bir şekilde azalsın. Onunla ilgili bugünkü (dün) veride olumlu haber var. Çünkü ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe baktığınızda, büyümeye olan katkı net dış talepten geliyor. İthalattaki düşüş, ihracattaki artış şeklinde kendisini gösteriyor. 1.7 puanlık artı çeyrekten çeyreğe artışta 2.1 puanlık net dış talebin bir katkısı var. Net iç talepteki büyüme ise eksi katkı yaptı üçüncü çeyrekte. Dolayısıyla ekonomi dengelenmeye başladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kademeli yavaşlama var      
Başçı, ancak büyümede çok fazla bir yavaşlama olmadığını, kademeli bir yavaşlamanın bulunduğuna dikkati çekti. Başçı, şöyle devam etti: “Biz o yavaşlamanın da kademeli bir şekilde devam edeceğini ve gelecek senenin büyümesinin şu an itibariyle projeksiyonda olan yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesini, yani gelişmeleri onunla uyumlu olarak görüyoruz. Dengelenme ise devam edecek. Son çeyrekte net dış talebin katkısı artı, net iç talebin katkısı ise eksi olmaya devam edecek büyük ihtimalle... Bu şekilde cari denge de kademeli bir şekilde iyileşecek.”         

TİM: İhracat taşıyıcı kolon

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin son dönemde ortaya koyduğu ekonomik tabloda ihracatın ağırlığının kendini gösterdiğini belirterek, “İhracat  yılın 3. çeyreğinde yüzde 25,7 arttı ve ihracatın büyümenin en önemli taşıyıcı kolonlarından biri olduğu bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!