Güncelleme Tarihi:
Vergi Yasası'nda değişiklik işaretleri verildi. Bugün muhtemelen Bakanlar Kurulu konuyu görüşecek. Biz, ‘‘Sessiz çoğunluğun sesi’’ çağrısında bulunduk ve okuyucularımızdan taleplerini bize iletmelerini istedik. Bu istekleri geçtiğimiz günlerde ana başlıklar halinde sıraladık. Şimdi, bazı talepleri de isim isim yayınlıyoruz. Dikkate alınması dileğiyle...
NAYLON FATURA OLAYI
LÜTFİ SARI: Güneyde benim bir benzin istasyonum vardı. Irak'tan getirilen mazotları birtakım kişiler bize faturalı olarak satıyor ve biz de bunları halka ucuz fiyattan veriyorduk. Biz malı faturalı alıp faturalı sattığımız için içimiz rahattı. Ancak maliyeciler kontrole geldiler ve bize verilen faturaların naylon olduğunu tespit ettiler. Bize milyarlarca liralık ceza yazdılar, ayrıca da ağır ceza mahkemesine verdiler. Bize yazık değil mi. Biz adamların bize naylon fatura verdiğini nasıl bilelim. Adamların, adları, sanları belli, suçlu onlar değil mi. Burada bizim, hiçbir kötü niyetimiz, vergi kaçırmamız ve haksız para kazanmamız söz konusu değil. Ne yapalım kanun böyle diyorlar. Eğer kanun böyle ise biz bu kanunun değişmesini ve bizim durumumuzda olanların korunmasını istiyoruz...
ECZACININ KDV'Sİ
MEHMET ÇEKİRDEK: Ben eczacıyım. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan reçete paralarını 2 - 2.5 ayda ancak alıyorum. Oysa KDV'yi hemen ertesi ay ödüyorum. Ayrıca, kendi mülkümde iş yapıyorum. Hiç masraf yazamıyorum. Oysa, emsali kira kadar masraf yazmam gerekmez mi? Bu haksızlıkların giderilmesini istiyorum.
CEMİL S. SAÇAR - Vakıf ve dernek adıyla faaliyet gösteren bazı işletmeler vergi kaçırmaktadır. Bunlar belge değil bağış makbuzu vermektedir. Bu tip işletmeler haksız rekabet yaratmaktadır. Bunlara mani olunmalı ve bunlar da vergilendirilmelidir. Özel gider indiriminde (Vergi iadesi) çarpıklıklar vardır. Beyaz eşya, mobilya, temizlik malzemesi gibi zaruri eşyalar indirimden faydalandırılmamaktadır. Bu yüzden ücretliler, sahte belge almaya zorlanmaktadır. Bu durumlar düzeltilmelidir. Buz dolabı, bulaşık ve çamaşır makineleri gibi sağlıkla ilgili olan eşyalar, lüks sayılıp yüzde 23 KDV'ye tabi tutulmaktadır. Bunlarda KDV düşürülmelidir.
GECİKME FAİZİ YÜKSEK
ZEKİ NAİM: Vergi borçlarına uygulanan aylık yüzde 12 faiz çok yüksek. Bir vergi borcu ödenmesi, imkansızlıktan, birkaç sene geçince astronomik rakamlara ulaşıyor. Ödeyip temizlemek pek mümkün olmuyor. Eskiden böyle durumlarda, vergi aslını ödeyip faiz işlemesini durduruyor birikmiş faizleri de taksit taksit ödüyorduk. Şimdi bu olmuyormuş. Ödenen paranın bir kısmı vergi aslına, bir kısmı da faize sayılıyormuş. Bu durumda faize yetişemediğimizden borçları bir türlü temizleyemiyoruz. Bu yeni uygulamadan vazgeçilmesini ve eski uygulamaya dönülmesini istiyoruz.
BORSA VERGİSİ
KEREM DİLBER: Geçen yıl İMKB'da yaptığım işlemlerden 30 bin dolar zarar ettim. Bu yıl üç ay içinde yapacağım satışlardan örneğin 10 bin dolar kár sağlarsam, bildiğim kadarı ile tamamı üzerinden vergi ödemem gerekecek. Oysa, bu kárdan, geçen yıl uğradığım zararı indirebilmeliyim.
TANSU GİZ: Gayrimenkul sermaye iradı ve faiz gelirlerinin farklı zamanlarda beyan edilmesini doğru bulmuyorum. Karışıklık oluyor. Mesela ben ocak ayında faiz gelirim de olacak diye kira gelirim için beyanname vermedim. Banka bana faiz hesaplamalarını şubat ayında verdi ve beyan etmem gereken faiz gelirimin olmadığını anladım. Böylece kira beyannamemi geç vermek ve ceza ödemek zorunda kaldım. Bu uygulama kaldırılmalı.
ÖZÜRLÜNÜN İADESİ
MUSTAFA NİHAT BÖKE: Özürlülere vergi yönünden yeni bazı imkanlar tanındı. Özürlüler bunu şükranla karşılıyorlar. Ancak burada bir husus galiba gözden kaçmış. Malum, vergi iadesi ücretliler için çok önemli. Vergi iadeleri vergi matrahlarına göre alınıyor. Özürlülerin vergi matrahları düşürülünce haliyle, alacakları vergi iadeleri de azalıyor. Yani bir taraftan verilen yeni haklar, öbür taraftan kısmen geri alınıyor. Bu durumu telafi edecek tedbir alınırsa özürlü vatandaşlar hakettikleri sevinci yaşayabileceklerdir.
Kur farkını gider yazalım
Nihat ALKOÇ - Kredi faizlerinin çok yüksek olduğu bu dönemlerde işletme sahiplerinin şirketlerine borç para vermeleri özendirilmelidir. Onlara ödenecek kur farkları ve faizleri gider yazılabilmelidir.
Özel şahısların gayrimenkul satışında KDV yokken, gayrimenkul alım - satımı yapan işletmelerin satışlarında KDV olması, hem haksız rekabet yaratıyor, hem de piyasayı hareketlendirecek ve istihdam yaratacak bu tip firmaların işini baltalıyor. Buna bir çare bulunmalı.
Bilindiği gibi birden fazla yerden ücret alanlar belirli bir sınırı geçince beyanname veriyorlar. Bu da hem kişileri tedirgin ediyor, hem de Vergi Dairelerinin yükünü artırıyor. Oysa, bu ücretler bazı hallerde, örneğin işyeri değişikliklerinde, birleştirilerek vergi kesinisine tabi tutulabilir. Bu durumda olanların ayrıca, beyanname verme zorunluluğu kaldırılmalıdır.