Güncelleme Tarihi:
Yozgat'ta Aspir hasadının başlaması nedeniyle merkez Kaşkışla Köyü'nde düzenlenen törende konuşan İl Tarım Müdürü Abdullah Ertuğrul, Yozgat'ta geleneksel olarak buğday ve arpa ekiminin yaygın olarak ekildiğine dikkat çekti. Ertuğrul, geniş bir tarım alanına sahip bulunan ilde sanayiye yönelik farklı tarım ürünlerinin üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik son yıllarda yürüttükleri çalışmalar istenilen sonuçları almaya başladıklarını ifade etti.
Ertuğrul, bitkisel yağ ve biodizel yağ ihtiyacının karşılanabilmesi için tarıma dayalı sanayinin gelişmesi gerektiğini, sanayinin gelişebilmesi için de yağ bitkisi ekmenin önemli olduğuna dikkat çekti.
Bitkisel ve biyodizelin ham maddesi olan aspir bitkisinin 80 ile 100 santim boya ulaşabilen, kıraç alanlarda ekilip, yetişebilen bir bitki olduğunu vurgulayan Ertuğrul, “Bu bitkinin çiftçilerimiz tarafından önemsenmesinin önemli bir sebebi, hububat alanlarında kullandığımız alet ve ekipmanları aspir içinde kullanabiliyoruz. Kaliteli bir yağ bitkisi olan aspir, biyodizel yakıt olarak ta kullanılmaktadır” dedi.
Aspir bitkisi küspesinin yüzde 24 civarında protein içerdiğini de anlatan Ertuğrul, aspir bitkisinin, çok iyi bir hayvan yemi olarak kullanıldığını, dolayısıyla hem yem sanayisine, hem bitkisel yağ sanayisine, hem de yakıt sanayisine ham madde teşkil ettiğini bildirdi.
Ertuğrul, “İl Özel İdaresi'nden aktarılan kaynakla 815 dekar alanda, özel sektör tarafından da bin 500 dekarda olmak üzere toplam 2 bin 365 dekara aspir ekimi yapıldı, ilimizde aspir ekimi her geçen yıl artıyor. Çiftçilerimiz, elde edilen sonucu gördükçe, geleneksel tarım ürünleri yerine bu tür bitkilere yöneliyor” diye konuştu.
Ertuğrul'un konuşmasının ardından, aspir hasadına biçerdöverlerle başlanıldı.