Güncelleme Tarihi:
Selçuk Belediyesi’nin ihale aşamasından sonra haziran ayında yapımına başlayıp, yaklaşık 14-16 ayda bitirmeyi planladığı Selçuklu Kongre Merkezi’nin tanıtımı, bugün Dedeman Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile projeyi hazırlayan Tabanlıoğlu Mimarlığın ortaklarından Murat Tabanlıoğlu katıldı.
TABANLIOĞLU'NDAN KONYA'YA DEV KONGRE MERKEZİ- FOTO GALERİ
İnsanların bir şeyi seyretmek için ilk defa M.Ö. 300’lü yıllarda antik tiyatrolarda birlikte olduğunu hatırlatan Murat Tabanlıoğlu, seyir alanlarının ilk olarak taşlardan yapılmış yerler olduğunu daha sonra binalaşıp, şu an modern ve şehri markalaştıran bir gösteri merkezleri haline geldiğini söyledi.
İSTANBUL KONGRE MERKEZİ
Babasının Almanya’da okuduktan sonra Türkiye’ye döndüğünü ve İstanbul Kültür Merkezi’ni yaptığını, bu binanın Türkiye’nin en büyük opera, bale ve konserlerin verildiği binalardan biri olduğunu anlatan Tabanlıoğlu, "Bu bina o zamanın şartlarına göre 16 senede bitti. Tasarladığımız bina ise (Selçuklu Kongre Merkezi)16 ayda bitecek. Bu ülkemizdeki imkanların ne kadar geliştiğini gösteriyor. Çok teknik, donanımlı ve senelerdir de Türkiye’ye hizmet veriyor" diye konuştu.
"DÜNYAYA AÇILDIK"
Babasının ardından şirketi devraldıktan sonra dünyanın çeşitli ülkelerinde bu tarz binalar yapmaya başladıklarını belirten Murat Tabanlıoğlu şunları söyledi:
"Kazakistan Astana’da pramit şeklinde bir kültür merkezi yaptık. Daha sonra Tripoli’de Afrika liderlerinin buluşacağı bir kongre merkezi yaptık. Afrika Liderlerinin buluştuğu bir toplantıda Ekvator Cumhurbaşkanı o binayı çok beğenmiş. Binanın aynısının yapılmasını istemiş. Ama biz hiç bir zaman aynı binayı yapmayız. Biz de dünyanın o sıfır noktasına giderek kongre merkezi yaptık. Astana Medya Merkezi’ni yaptık. Sosyal bir yer olmasını istedik. Halkın içine girdiği, sokakların olduğu bir yer. İstanbul’da inşaatı devam eden Zorlu Center’i yapıyoruz. İçerisinde 1500 kişilik bir salon var."
KÜLTÜR MERKEZİ ŞEHRİN BİR PARÇASI OLACAK
Konya’da yapacakları Selçuklu Kongre Merkezi ile ilgili de bilgi veren Murat Tabanlıoğlu, Türkiye’nin birçok yerinde kongre merkezinin yapıldığını ama bunların tek tip olarak yapıldığını belirtti. Selçuklu Kongre Merkezi’nde yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin katılabileceğine dikkat çeken Tabanlıoğlu, şunları söyledi:
”2 bin 200 kişilik salon olacak. Ayrıca 800 kişilik bir salon daha düşünüyoruz. Kapasite olarak baktığımız zaman bu salon içinde tiyatro, konser gibi temsilllerin yapılacağı anfi haline gelecek. Üçüncü bir salon da düğün salonu. Düğünler için otellerin dışında da bir yer oluşmuş olacak. 1000 kişilik olacak. İstenildiği zaman büyüyüp, küçülebilecek. Yan yana 3-4 düğün yapılabilecek. İçinden geçilebilen bir bina olacak. Bu yüzden bina içinde kapalı bir sokak oluşacak. 2 bin 200 kişilik konferans salonu, 800 kişilik anfi ve düğün salonu bu sokağın etrafında olacak. Ayrıca bir salon daha yer alacak. Bu 3 salonu birleştiren fuareler olacak. Burası merkezin yaşam alanı olacak. Bu fuaerelerin üzerinde küçük bir cep sineması, lokantalar, atölyeler, çocuklar için alanlar, kütüphane gibi ikinci fonksiyonlar yer alacak. Bu merkezi yaşatacak. Düğün, kongre olmadığı zamanda buraya gidilebilecek. Toplantılar yapılabilecek, yemek yenibilecek. Burası kısacası şehrin bir parçası olmaya başlayacak."
Kongre merkezinde yaz aylarında açık sergilerin yapılabiliceğini belirten Murat Tabanlıoğlu, ”Bahar aylarında kullanılacak teraslar da oturma yerleri oluşturulacak. İçerdeki aktiviteleri devamlı göstermek için bina cephesinde dev bir ekran olacak. Bu bir tül gibi olacak. Arkasında oturan insanlar dışarıyı görecek. Ama siz ekrana baktığınız zaman gündüz ve akşam içerdeki merkezdeki konferansı, filmi, konseri veya tiyatroyu görebileceksiniz. Bu dışarı ile iyi bir iletişim sağlayacak. Binanın her taraftan cephesi var. Bu da insanları akmasını sağlayacak. Transparan ve içini gösteren bir bina olacak" dedi.
BİNALAR YOZLAŞMAYA BAŞLADI
Binaların son yıllarda yozlaşmaya başladığını belirten Murat Tabanlıoğlu, gittikçe birbirine benzeyen endüstrilerin esiri olan mimarlar ortaya çıktığını anlattı. Tabanlıoğlu, "Bu modern mimari, insanları üzdü. Bizler, tekrar Selçuklu’ya, Osmanlı’ya bakarak nerede o mimarlar diye konuşulmaya başladı. Selçuklu ve Osmanlı’yı kopya edenler oldu. Bu benim için kolaydı, ama bunu hiç bir zaman yapmadım. Önemli olan günümüzün ve geleceğin mimarisini yapmak" dedi.
SELÇUKLU MOTİFLERİ OLACAK
Kongre merkezinde Selçuklu mimarisindeki motiflerede yer vereceklerini ifade eden Murat Tabanlıoğlu, şöyle devam etti:
"Konya’da en önemli şeylerden biri çini motifler. Bu motiflerin geometrileri günümüze de çok yakın. Onları geliştirerek binanın bir parçası haline nasıl getirebiliriz diye düşündük. Binadaki camın önünde bir tül gibi bu motifleri günümüzün teknolojisi ile yapmayı düşünüyoruz. Geleneklerimize de uygun olarak bu motifleri de geliştirerek günümüzün çağdaş mimarisi ile Konya’ya bu binayı gerçekleştirmek istiyoruz."
Konya’nın, Anadolu’nun merkezinde herkesin kolayca ulaşabileceği yerde olduğunu vurgulayan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, İstanbul dışında ilk kez böyle bir kongre merkezi Konya’ya yapılacağını söyledi. Dünyada, ülkelerdeki şehirlerin rekabet ettiğini ve Türkiye’de sadece İstanbul konuşularak dünya merkezi haline gelinemeyeceğini belirten Alltay, "Marka şehirlere ihtiyacımız var. Konya’ya, Kayseri’ye ihtiyacımız var. Bu şehirler marka haline geldikçe tüm Türkiye oluşan şehirlerle dünyadaki konumumuzu belirleyecek” dedi.