Güncelleme Tarihi:
İnşaat sektörünün yeni yasayı uzun süredir beklediğini belirten Ağaoğlu, şöyle konuştu:
"Ülke için çok hayırlı olacağını düşünüyorum. Şu anda Türk ekonomisinin en büyük problemi cari açık. Standart&Poors Türkiye'nin notunu cari açık nedeniyle durağana çevirdi. Yabancılara mülk satışının önünün açılması cari açığın finansmanında gerçek ve kalıcı bir çözüm."
SADECE BEN 2 MİLYAR DOLAR GETİRECEĞİM
Özellikle Körfez'deki yatırımcıların yasa ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve devamlı kendileri ile irtibatta olduğunu belirten Ağaoğlu, "Türkiye o bölge vatandaşları için çok cazip. Avrupa'da paraları ile üçüncü sınıf insan muamelesi görüyorlar. Bence beklediğimizden daha fazla bir ilgi olacak. Bir yılda 20 milyar dolarlık bir gelir görürsek şaşırmayalım" dedi.
Son dönemde aralarında Suudi Arabistan, Kuveyt ve Yemenli yatırımcıların bulunduğu Körfez sermayesi ile 220 milyon dolarlık bir ön anlaşma yaptıklarını kaydeden Ağaoğlu, "Diğerlerini bilmem ama kendi adıma şunu söyleyebilirim: Ben 2012-2013 yılında yabancılara konut satışından 2 milyar dolar getirmeyi taahhüt ediyorum..."
BÜTÇEYİ DİZİLERE VERİN
"5 BİN KONUT SATILIR"
Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise yasanın Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından yürürlüğe girmesi ile gayrimenkul sektörün mevsimsellik özelliğine yeni bir oluşum kazandıracağını söyledi.
Normalde konut satışlarının genelde tatil döneminde ivme kaybettiğini ve okulların başlamasıyla birlikte önceki trendine geri döndüğüne dikkat çeken Durbakayım, "Mütekabiliyet yasasının devreye girmesiyle birlikte yurtiçi alıcıların yerine yabancı alıcıların gelmesi söz konusu olacak. Bu durum, ikinci çeyrekte artışa geçen konut satışlarını hız kesmeden devam etmesini sağlayacak" dedi.
Durbakayım, yabancılardan ne kadar talep geleceği le ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:
"Geçtiğimiz yıl yurtiçinden gelen yaklaşık 130 bin konut talebi yapı müteahhitleri tarafından karşılanmıştı. Bu rakam son 8 yıldır ortalama 100-110 bin aralığında oluşuyor. Mütekabiliyet yasasına bağlı olarak yurtdışından gelecek konut talebinin 5 binin üzerine çıkacağını sanmıyorum."
Yabancı yatırımcının talep edeceği konutların üst gelir seviyesine hitap eden rezidans, sahil şeridinde yer alan villa/müstakil konut veya şehir merkezinde yer alan markalı projelerden olacağını belirten Durbakayım, "dolayısıyla orta ve ortaüstü gelir grubuna yönelik konut fiyatlarından bağımsız satışlardan bahsediyoruz. Bu nedenle mevcut konut fiyatlarının etkilenmeyeceğini söyleyebilirim" dedi.
KAPILAR KIRILMAZ AMA...
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya da yasa ile Türkiye ekonomisine büyük bir girdi sağlanacağını, inşaat sektörünün önünün açılacağını ve cari açık için ciddi bir kaynak yaratılacağını belirtti.
Yasanın Türkiye'ye ilgisi olan ve burada yaşamak ve yatırım yapmak isteyen birçok insan için yeni bir fırsat olacağını kaydeden Dumankaya, şöyle devam etti:
"Yasa ile birlikte kapıları kırarcasına bir talep olacağını beklemiyoruz ama orta ve uzun vadede bu oranlarda artış olacak. Özellikle Ege, Akdeniz kıyıları ve özellikle İstanbul için önemli bir talep gelecek. Biz konut fiyatlarında ise kısa sürede bu yasaya bağlı olarak bir fiyat artışı olacağını öngörmüyoruz. Orta ve uzun vadede yabancıların yatırım yoğunluğuna göre ise değişiklikler olabilir."
10 YILDA 100 - 150 MİLYAR DOLAR
Egeyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, mütekabiliyet tarafındaki gelişmenin inşaat sektörünün yanı sıra birçok alt sektörü de etkileyeceğine dikkat çekti.
Kabadayı şöyle konuştu: "Mütekabiliyet Yasası ile sektöre yıllık yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yabancı girdisi olacağı öngörülüyor. Son dönemde özellikle körfez ülkelerinden gelen yatırımcılarla yapılan görüşmelere bakıldığında daha da iyimser bir tablo çizmek mümkün. Yasa ile birlikte önümüzdeki 10 yıllık dönemde ise yan sektörler ile birlikte ülke ekonomimize 100 ila 150 milyar dolarlık bir kaynak yaratılmış olacaktır. Yasa ile ülke ekonomimizin yumuşak karnı olan cari açığın azaltılmasına da hızlı ve etkili bir katkı sağlanacaktır. Dolayısıyla mütekabiliyet yasasının kaldırılması, sadece sektör için değil ülke ekonomisi için de büyük önem taşıyor ".