Suudiler “Bilecik tespihi” çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Suudiler “Bilecik tespihi” çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2016 13:48

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bir atölyede tropikal bölgelerde yetiştirilen kuka ağacının meyvesinden üretilen tespihler, Suudi Arabistan'a ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Osmaneli ilçe merkezine 12 kilometre uzaktaki Gaziler köyünde 2012'de küçük bir atölye kuran Seyyar ailesi, talebin artması üzerine atölyeyi kent merkezine taşıdı. Burada kuka ağacının meyvesinden üretilen tespihler, iç pazarın yanı sıra Suudi Arabistan'da ilgi görüyor.

Tespih üretilen işletmenin yetkilisi Zafer Seyyar, yaptığı açıklamada, Hindistan cevizi görünümünde olan kuka ağacının meyvesini Brezilya'dan ithal ettiklerini söyledi.

Köylerinde açtıkları küçük atölyede ürettikleri kuka tespihine talebin kısa sürede arttığını, bunun üzerine atölyeyi kent merkezine taşıdıklarını anlatan Seyyar, şöyle konuştu:

"Tespih üretimine İznik'te yaşayan aile dostumuzun tavsiyesi üzerine başladık. Geçmişte 2-3 işçiyle başladığımız üretime şu an 9 işçiyle devam
ediyoruz. Tespihin manevi değerini biliyoruz, o bilinçle yapıyoruz. Kuka tespihi Osmanlı'dan bu yana bilinen bir tespih. Her bir tespih yapımında dikkat edilmesi gereken incelikler vardır. Bu işte el emeği ve göz nuru çok. Tespihteki ufak bir hata, emeğinizi boşa çıkarır. Köyde küçük bir atölyede 2-3 kişiyle başladığımız çalışmamız bu hale geldi, büyüdük. Hala da büyümeye devam ediyoruz. Tespihimizin kalitesinden dolayı talep çoğaldı. Suudi Arabistan'a ihraç ediyoruz ve gittikçe de talepler artmaya başladı."

Haberin Devamı

Seyyar, delme, yuvarlama, zımpara, boyama ve cilalama işlemlerinin ardından boncuk halini alan taneleri ipe dizerek tespih yaptıklarını anlattı.
Çok çeşitli tespih yaptıklarını ve ayda yaklaşık 12 bin adet ürettiklerini kaydeden Seyyar, sayıyı daha da artırmayı düşündüklerini belirtti. Seyyar, tespihlerin iç pazarda da satışa sunulduğunu ifade etti.

KUKA MEYVESİ, ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİĞE SAHİP
Seyyar, kuka ağacının meyvesini, Osmanlı döneminde "mikrop kırıcı" özelliğinden dolayı hekimlerin sağlık sektöründe kullandığını söyledi. Bu meyvenin sağlık alanında önemli yere sahip olduğunun ifade edildiğini kaydeden Seyyar, şöyle konuştu:

"Osmanlı döneminde hekimlerin, padişahın yanına gidebilmesi için kuka tespihi kullanması gerekiyormuş. Kuka tespihi kullanmayan hekimler, padişahın yanına alınmazmış. Bunun, hekimlerin ellerinin bakterilerden arındırılmasından kaynaklandığı biliniyor. Tespih çektikçe parlayan, kullandıkça insanı rahatlatan bir özelliği de bulunuyor. İlk önce mat halinde olan tespih, kullandıkça parlayan güzel bir tespihtir. Kuka tespihi, hijyenik özelliğinin yanı sıra hem psikiyatri dalında hem de insanların günün şartlarında stresini atabilmesi için güzel bir tespih."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!