Güncelleme Tarihi:
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, Suudi Arabistan’ın Kuveyt ile olan tarafsız bölgede petrol üretimine başlama noktasında anlaşmaya varmaya yakın olduğunu söyleyerek, “Bunu 2019’da çözmeyi umuyoruz” dedi.
Suudi Enerji Bakanı, Salı günü Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile bir araya geldi. Bakan, tarafsız bölgedeki alanlardan petrol üretimine başlanması ile birlikte Suudi ve Kuveyt petrol üretiminde günlük 500 bin varillik bir artış olabileceğini ifade etti.
Suudi Arabistan ile Kuveyt arasındaki 5 bin 770 kilometre karelik tarafsız bölge, 2 Aralık 1922'de imzalanan ve iki ülke sınırlarının çizildiği el-Akir anlaşması ile belirlenmemiş bir şekilde bırakılmıştı.
PETROLDE NİSAN AYI VURGUSU
Öte yandan el-Falih dün yaptığı açıklamada, petrol piyasasının Nisan ayına kadar dengeleneceğini ve ABD'nin İran ve Venezuela üzerindeki yaptırımları nedeniyle sektörde arz açığının yaşanmayacağını umduğunu söyledi. Suudi Arabistan'ın Nisan ayından yapılacak toplantı sırasında, yılın ikinci yarısı için istişarelerde bulunacağını ve bir plan belirleyeceğini belirten el-Falih, Yeni Delhi'de gazetecilere verdiği demeçte, “Nisan ayına kadar pazarın dengeye ulaşacağını düşünüyoruz. Petrol arzını azaltmak için yapılan anlaşmaya bağlı kalınacağından şüphe yok” dedi.
Ticaret Bakanlığı'nın blogunda yer alan bilgilere göre, El Falih, Asya turu kapsamında bir günlük ziyaret için Hindistan’a giden Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a eşlik eden heyette bulunuyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Rusya ve diğer bağımsız üreticiler, OPEC Plus olarak bilinen ittifak çerçevesinde, bu yıl 1 Ocak'tan itibaren petrol tedarikini 1,2 milyon bazında düşürmeyi kabul etmişti.
BAĞLILIK ORANI OCAK AYINDA YÜZDE 83’E ULAŞTI
Reuters’ın 4 OPEC üyesinden aktardığına göre, OPEC ile üye olmayan ülkeler arasında imzalanan petrol arzını düşürme anlaşmasını izleme komitesi, kesintilere bağlılık oranının Ocak ayında yüzde 83’e ulaştığını kaydetti. OPEC ve müttefikleri, üretim politikasını ve arz azaltma anlaşmasının Haziran ayı sonrasına uzatılıp uzatılmayacağını belirlemek için Nisan ayında Viyana'da bir araya gelecek.
Bakal el-Falih, “Nisan ayı, arz ve talep derecesinin yakın bir seviyede tutulması ve stokların istediğimiz seviyeye çekilmesi ile birlikte pazar dengesinin korunmasında önemli bir kilometre taşı olacaktır” dedi.
Ham petrol fiyatı 2018 Kasım ayından bu yana en yüksek seviye olan 56 dolara yükseldi. ABD’nin İran ve Venezuela’ya yönelik yaptırımları ve OPEC’in üretim kısıtlama kararı sonrası bir varil ham petrolün fiyatı 56 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas türü ham petrol fiyatları, bu yılın en yüksek rakamı olan 56,39 doları gördü. Fakat fiyatlardaki yeni bir düşüş ile birlikte saat 07:46’da 56,16 dolara geriledi.
PETROL PİYASASI
Uluslararası Brent %0,1 düşüşle 66,38 dolara geriledi. Fiyatlar Salı günü, Kasım ayından beri görülen en yüksek seviye olan 66,83'ü gördü. Petrol fiyatları, OPEC’in yönlendirdiği arz kesintilerinden destek aldı. OPEC üyesi ve en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın, piyasalarda arzın azaltılması çabalarının bir parçası olarak Asya'ya yapılan hafif ham petrol sevkiyatlarını Mart ayında azaltması bekleniyor.
Arzın düşürülmesi ve ABD yaptırımlarına karşılık, ABD ham petrol üretimi 2018’de kaydedilen günlük 2 milyon varilden 11.9 milyon varile yükseldi.
ABD Enerji Bilgi İdaresi'nin (EIA) Salı günü yayınladığı aylık rapora göre, ABD'nin kaya petrolü üretiminin Mart ayında 84 bin varillik bir artışla 8.4 milyon varile yükselmesi bekleniyor.
ABD’nin doğal gaz üretiminin Mart ayında günlük 77.9 milyar feet küpe ulaşması ile birlikte rekor seviyeye yükselmesi bekleniyor. Bu, Şubat ayına kıyasla günlük 0,8 milyar feet küpten fazla bir artışa denk geliyor. Bu rakam, geçtiğimiz yılın Mart ayında günlük yaklaşık 65.5 milyar feet küp civarındaydı.