Suudi Arabistan’ın‘Koç’u Temesist e ortak oluyor

Güncelleme Tarihi:

Suudi Arabistan’ın‘Koç’u Temesist e ortak oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2011 14:03

Suudi Arabistan’da aldığı işleri başarı ile tamamlayarak ilgileri üzerine çeken Temesist Raf, Arabistan’ın Koç’u olarak bilinen bir firmadan ortaklık teklifi aldı.

Haberin Devamı

Kanada’dan Hindistan’da kadar birçok ülkede fabrikası bulunan firma, Temesist ile birlikte Arabistan Yarımadası’nda fabrika kurmak istiyor.

 Suudi Arabistan’da başarılı işlere imza atarak, tüm ülkenin ilgisini çekmeyi başaran Temesist Raf, Arabistan’ın Koç ve Sabancı gibi büyük işadamlarından birinden ortaklık teklifi aldı. Gıdadan metale birçok sektörde faaliyet gösteren Arabistanlı firmanın Kanada, İtalya, Vietnam ve Hindistan’da da fabrikaları bulunuyor. Firma Temesist Raf ile birlikte Arabistan Yarımadası’nda fabrika kurmayı planlıyor. Temesist Raf Genel Müdürü Halil İbrahim Gül, “Ortaklığın yüzde 60’a 40 şeklinde olmasını istiyorlar. Teklifi düşünüyoruz” dedi.

 Arabistan pazarı Türk pazarının 4 katı

Arabistan’daki raf sistemleri pazarının Türkiye’dekinin 4 misli olduğuna dikkat çeken Halil İbrahim Gül, bu büyüklüğün pazarda rekabeti artırdığını ifade etti. Halil İbrahim Gül, “Bu ülkeye Çin’den çok fazla mal geliyor. Ama yine de Türk firmaları ve ürünlerimizi tercih ediyorlar. Yaptığımız araştırmalar Arabistan’da üretim yapıp, oradan iç piyasaya mal satmanın daha mantıklı olduğunu ortaya çıkarıyor. Yani ya gidip orada üretim yapacaksın ya da işi Çin’e kaptıracaksın. Çin birçok ülkede olduğu gibi Suudi Arabistan’da da her sektörün altını üstüne getiriyor” dedi. Arabistanlı firmaların Türklerle daha çok iş yapmak istediklerini belirten Gül, “Bu ülkedeki iş ortaklarımız da, eğer Arabistan’da üretim yapmazsak, Çin’den mal almak zorunda kalacaklarını belirtiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

 Arabistan’da fabrika kurulacak

 Arabistan ve birçok ülkede farklı sektörlerde faaliyet gösteren Arabistanlı firma ile bu çerçevede görüşmelerin sürdüğünü vurgulayan Halil İbrahim Gül, “Suudi Arabistanlı firma Temesit'in Bilecik'teki endüstriyel raf sistemleri fabrikasının aynısı Arabistan'a kurmak istiyor. Ortaklık ile ilgili de yüzde 60'lık kısmının kendilerinde kalmasını talep ediyorlar. Kurulacak fabrikanın maliyeti ise 3 milyon dolar civarında. Fabrikada soğuk hava depoları ve seralar kurulacak” dedi. Şu an üretimlerinin yüzde 40’a yakın kısmını 42 ülkeye ihraç ettiklerini de söyleyen Halil İbrahim Gül, “Amerika’ya sıcak bakmazdım, ancak gördük ki orası da büyük ve iyi bir Pazar” dedi.

Haberin Devamı

 Hollandalı firma ile anlaştı

Geçtiğimiz yıl Practiker, Bauhouse gibi dünyaca ünlü yapı marketlerinin raflarını tedarik eden Hollandalı bir firmanın işlerini üstlendiklerini kaydeden Halil İbrahim Gül, “İlk aşamada 2 milyon euroluk anlaşma imzalamıştık. Ancak geldiğimiz noktada bu rakam 20 milyon euro seviyesine hızla ilerliyor” dedi. Hollandalı firmanın Temesist’i başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu ve Orta Asya’da bir üs olarak gördüğünü vurgulayan Halil İbrahim Gül, “Bilecik fabrikamız, 5.000 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 16.500 metrekarelik bir alanda kurulu. Bu yıl içerisinde fabrikamıza 5.000 metrekarelik bir kapalı alan daha ilave ediyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Ek fabrikamızda sadece Hollandalı firma için üretim gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

 Temesist Irak’ta Amerikalılara raf giydirecek

 Kazakistan’daki projenin de hızlı bir şekilde sürdüğüne dikkat çeken Halil İbrahim Gül, Kuzey Irak’ta da iş aldıklarını belirtti. Gül, “Kuzey Irak’ta da giydirme raf sistemi uygulayacağız. Bağdat Havalimanı ‘Free Shop’unda yer alan Amerikalı bir firmanın mağazasına raf sistemi kuruyoruz. Buradan hareketle firmanın dünya genelindeki tüm Free Shop mağazalarına biz raf sistemimizi döşeyeceğiz” dedi.

 Avusturya dan Tasarruflu raf getirdi

İnsansız çalışan akıllı raf sistemleri üreten Avusturyalı BT-Anlagenbau şirketinin Türkiye distribütörlüğünü aldıklarını söyleyen Halil İbrahim Gül, “Türk firmalarına tasarruf imkânı sunacak olan yeni ürünümüz için firmalarla görüşmeye başladık” dedi.Gül, “Bu sistem günlük yüklemesi fazla olan bütün sektörlerde kullanılabilecek. Tek düğmeye basarak depodaki mallar sınıflandırılabilecek ve zamandan da tasarruf edilmiş olacak” diye konuştu.Nisanda market rafları üretimine gireceklerini anlatan Gül,  bu rafları iç piyasa dışında ağırlıklı olarak Afrika ülkelerine ihraç etmeyi planladıklarını kaydetti. Öte yandan Suudi Arabistan’da Sağlık Bakanlığı’nın ilaç depolarındaki rafları yaptıklarını belirten Gül, İtalyan firmalara da raf sattıklarını ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!