Süt sığırcılığı, yatırım fırsatı oldu

Güncelleme Tarihi:

Süt sığırcılığı, yatırım fırsatı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2007 10:51

Hayvancılık, değişik sektörlerden gelen yatırımcıların ilgi odağı oldu. Tekstilden inşaata kadar değişik sektörlerden bir çok büyük grubun, profesyonel 'süt sığırcılığı' yatırımına girdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Hayvancılık yatırımlarına danışmanlık, mühendislik ve projelendirme hizmeti veren Te-Ta Tarım Teknik Müdürü Başat Tömek, pazar kaygısı bulunmayan süt sığırcılığı sektörünün yatırım trendi haline geldiğini ifade etti.
Türk insanının “bir tarım ülkesi olmanın utanılacak bir şey olmadığını” kavradığını, bu alandaki fırsatları değerlendirmek isteyen yatırımcıların da kırsala inmeye başladığını belirten Tömek, şu bilgileri verdi:
“İnşaat, tekstil, gıda gibi sektörden bir çok yatırımcı bilançolarındaki karları hayvancılık sektörüne yatırım yaparak değerlendiriyor. Özellikle süt sığırcılığı sektörünün önü çok açık. Geçen yıl sığırcılık yatırımları bakımından çok hızlı bir yıl oldu. 200 ila 1000 sağmal arası, onlarca proje start aldı. 2007 yılında başlayan 8 sığırcılık projemiz var. Başlayan projeler dışında bir çok yatırımcının bilgi almak amacıyla başvurduğunu gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

Yatırımların artmasıyla bu tesislerde kullanılan makine ve teçhizat ithalatının da arttığını gözlüyoruz. Örneğin sağım makinesinde ülke ithalatının yüzde 40'ını biz yapıyoruz. Bu üründe ithalat geçen yıla göre yaklaşık 2 kat arttı.”
Profesyonel sığırcılık işletmelerinin şu anda üretilen toplam süt miktarının yüzde 10'unu ancak karşıladığını, bunun ideal oranının yüzde 30 seviyesinde olması gerektiğini kaydeden Tömek, hayvancılıkla uğraşan küçük üreticilerin süt kalitesini yakalayamadığını, küçük üreticilerin tasfiye olacağı bir sürece girildiğini kaydetti.

KALİTELİ SÜTÜN FİYATI

Bakteri oranı yüksek, geleneksel yollarla üretilen sütün kilogramının 50, yüksek kalitedeki sütün kilogramının ise 69 YKr'den satıldığını, diğer ürünlerin tersine, ürün ne kadar çok olursa fiyatın da o kadar arttığını belirten Tömek, “Türkiye'de halen 11-11.5 milyon ton süt tüketimi var. Bunun 2010 yılında 20 milyon tona çıkması hedefleniyor. Kaliteli sütün önemi giderek artacak. Sütte para dönüşünün de hızlı olması ilgiyi artırıyor” dedi.
200 sağmal kapasiteli bir tesisten elde edilen kazancın 36 ile 42 ay arasında yatırımı karşıladığını, hayvan hastalığı konusu gibi çok önemli hatalar yapılmadıkça riskin çok düşük olduğunu kaydeden Tömek, tesislerin altyapı masrafı dışında hayvan başına 5-6 bin avro maliyetle kurulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Hayvancılık sektöründe büyük paya sahip Kuzey Avrupa ülkelerine göre Türkiye'nin iklim ve maliyet avantajının bulunduğunu, süt ürünleri standardının yükselmesiyle sektörün dünya pazarlarında da potansiyelinin bulunduğunu dile getiren Tömek, süt sığırcılığı tesislerinin gelecek dönemlerde süt sanayisine de yatırım yapacağını kaydetti. Tömek, bu yatırımların ya mevcut tesislere ortaklık ya da küçük süt işleme tesisleri şeklinde olacağını dile getirdi.
Devletin de hayvancılığa son dönemde akıllı teşvikler uyguladığını belirten Tömek, yemden gübre temizliğine kadar tüm aşamalarda teşviğin bulunduğuna dikkati çekti.
Kendilerine Türkiye'nin her yerinden başvuru geldiğini, ancak yatırımların Ege, Trakya ve İç Anadolu'da yoğunlaştığını dile getiren Tömek, süt fabrikalarının doğuya doğru açıldığını, gelecekte orada da hayvancılık yatırımlarının gelişeceğini belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi yetkilileri de son dönemde hayvancılık sektörüyle ilgili bilgi almak isteyen girişimci sayısında önemli oranda artış görüldüğünü belirtti.

YATIRIM YAPANLAR

Bu arada hayvancılığa geçmişte büyük yatırım yapan Sancak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve Saray Halı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel'in ardından, tekstil devi Söktaş da Aydın'ın Söke ilçesinde büyük bir yatırıma girişti.
Söktaş'ın kurduğu çiftlikte ilk etapta 2 binin üzerinde hayvan bulunuyor. Henüz düve halindeki hayvanlardan 2008 Nisan ayında, günde 60-70 ton süt alınması planlanıyor. 700 bin metre kare alan üzerine kurulu çiftliklerde süt üretimiyle birlikte işleme tesislerinin de faaliyete geçmesi planlanıyor. Çiftlikteki hayvan sayısının 7 bin 38 başa kadar çıkması ve üretimin yıllık 75 bin tona ulaşması hedefleniyor.
İnşaat sektörü kökenli Defne Tarım Hayvancılık Gıda şirketi ise İzmir'in Tire ilçesinde 640 dekarlık alanda bin 280 baş hayvanlık bir çiftlik kurdu. Çiftlikte günlük 20 ton süt üretiliyor.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko da, İzmir'in Foça ilçesinde 100 sağmal inekle hayvancılığa adım attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!