Güncelleme Tarihi:
Özkurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde, hayvancılıkta aradığını bulamayan üreticilerin, hayvanlarını kestirmek zorunda kaldığını ve iş değiştirdiğini, bunun da hayvancılığı gerileterek süt üretimini düşürdüğünü söyledi.
Hayvancılığın azalmasıyla birlikte ete talebin arttığını ve fiyatların yükseldiğini belirten Özkurnaz, “Et fiyatları artınca, birçok üretici de hayvanlarını satmaya başladı” dedi.
Süt fiyatlarının artmasının özünde arz ve talep olduğunu ifade eden Özkurnaz, şöyle konuştu:
“Süt fiyatlarının artması, talebin arzı karşılayamamasından kaynaklanıyor. Biga'da yapılan son ihaleyle sütün en düşük fiyatı 0,85 TL oldu. Bir önceki ihalede bu rakam 0,66 idi. Buradaki fiyat tüm Türkiye'ye yansıyor. Kooperatiflerin yaptığı işlemlerin ardından sanayici de bu sütü yaklaşık 1,10 TL gibi bir fiyattan alıyor.
Tüketicilerin ne kadar süt ve süt ürünü tüketeceğini düşünüyoruz. Tüketicimiz ciddi anlamda bir tüketim göstermezse, bu fiyatları yerinde tutamayabiliriz. Talep olursa da fiyatlar yükselebilir. Ama biz sütü 3 ay boyunca bu fiyattan satacağız.”
“ÜRETİCİ HAZIR YEM KULLANMASIN, PARA KAZANSIN”
Mehmet Özkurnaz, geçimini hayvancılıkla sağlayan üreticilerin, hayvan sayısını artırmasında fayda olduğunu ve mümkün olduğunca hazır yemden uzak durması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de 414 tane yem fabrikası bulunduğunu ve bunların fiyatlarını maliyete göre değil, süt fiyatlarına göre belirlediklerine değinen Özkurnaz, “Bu şekilde üreticinin cebine para girmeden, yemciler bunu almanın hesabını yapıyor. Bu anlamda üreticimiz 5 veya 10 kilo eksik süt alsın, ama en azından aldığı sütün parası cebine kalmış olur. Üreticimiz mümkün olduğunca hazır yemden uzak dursun ve para kazansın. Ama yerinde de durmasın. Bu bizim için önemli” diye konuştu.
Türkiye'de süt fiyatlarının Biga'dan belirlendiğinin altını çizen Özkurnaz, şunları kaydetti:
“Sütün fiyatını Çanakkale Köy-Koop olarak belirlememizin nedeni, bizde kooperatiflerimiz birlikte hareket etmeyi ve örgütlenmeyi başardı. Toprak İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), devlet işletmelerinde günlük 46 bin ton süt üretiyor. Onlar bile süt ihalesi yaparken sözleşmede fiyat konuşmuyorlar ve 'Biga'daki fiyatın üstüne, kim ne kadar verecek' diye ihale açıyor. Onun için biz Türkiye'de sütün borsası Biga ilçesi diye rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Biz bunu kooperatiflerimiz birliktelik sağladığı için söyleyebiliyoruz. Aksi takdirde bunu söyleyemeyiz.”