Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2002 01:55
Dardanel, Japonlar'la bir şirket kurarak, Akdeniz açıklarında Orkinos balığı avlamaya başladı. Avlanan Orkinoslar, Türkiye'de yetiştirilip Suşi'de kullanılmak üzere Japonya'ya ihraç edilecek.
JAPONLAR'ın geleneksel yemeği Suşi için Türkiye'den Japonya'ya 200 milyon dolarlık Orkinos balığı ihraç edilecek.
Suşi yapımında kullanılmak üzere Japonya'ya Orkinos balığı ihraç etme fikri Dardanel firmasının sahibi Niyazi Önen tarafından geliştirildi.
Avustralya başta olmak üzere Akdeniz ülkelerinde orkinos avcılığının yapıldığını belirten Niyazi Önen, Türk balıkçılarının da yıllardan beri Orkinos avladıklarını, Japonya'ya ihracat yapılması ile birlikte önceleri sadece konservelerde kullanılan Orkinos'un Türkiye'ye 150-250 milyon dolarlık
döviz girişi sağlayacağını söyledi.
Önen, Japonya'ya Orkinos satma fikrinin başlangıçta çılgınca bir fikir olarak görüldüğüne dikkat çekerek, ‘‘Orkinos balığını yakalayıp
balık üretim çiftliklerinde yetiştirme projesi başka ülkelerde de başarıyla uygulanıyor. Bu projeye Türkiye'den sermaye desteği bulamadık. Orkinosu Japonya'ya satacağımız için kendimize bir Japon ortak bulduk ve yüzde 33'ü Japonlar tarafından temsil edilen bir şirket kurduk’’ dedi.
Orkinos yetiştirip Japonya'ya ihraç etmek üzere Japon ortaklı olarak kurulan Dardanel Su Ürünleri Üretim Şirketi, Antalya Gazipaşa'da kurduğu üretim çiftliğinde Orkinos balığı yetiştiriyor.
Orkinos avcılığının Akdeniz'de yapıldığını ve Türkiye'de de yapılabileceğini gördüklerini vurgulayan Önen, ekonomik değeri fazla olmayan Orkinos'u yakalanıp çiftliklerde beslenmesi ile daha kaliteli hale getirilebildiğini, çok daha iyi fiyatlarla ihraç edilerek katma değerini yükseltebilebileceğini belirtti.
Niyazi Önen, ‘‘Balıkçılarımızın çok ciddi sorunları var. Akdeniz'in ortasında 12 milin dışında 30-35 civarında balıkçı teknesi yaklaşık 1.500 kişilik istihdamla çalışıyor. En önemli sorun ise kullandıkları mazotun çok pahalı olması. Uluslarası sularda transit ticaretten üzerinde çeşitli fonların olmadığı mazotu girdi olarak alabilmeleri lazım. Zaten herhangi bir finansal kaynakları bulunmuyor’’ diye konuştu.
Orkinos balığı daha önce Saros Körfezi'nde avlanıp konserve yapımında kullanılırken, bugün Akdeniz güzergahında ve uluslararası sularda avlanıyor. Bu bir anlamda Türk balıkçılarının uluslararası sularda avlanmaları anlamını taşıyor.
İspanyol ve İtalyan balıkçıların avladıkları Orkinos, hem uluslararası sularda hem de Antalya'nın 80 mil açıklarında Türk balıkçılar tarafından da avlanır hale geldi.
Suşi nedir?JAPONLAR'ın dünya çapında tanınan yemeklerinden biri olan Suşi, çiğ balık ile haşlanmış pirincin birleşiminden oluşuyor. Suşi başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde tüketiliyor. Batıda oldukça fazla tüketilen Suşi, önümüzdeki günlerde marketlerde de satılmaya başlanacak. Ayrıca Suşi restoranları da açılacak.
Orkinos nasıl yakalanıyor?ORKİNOS balıkları, 30-35 tekneden oluşan yaklaşık 1.500 kişilik ekiplerin Akdeniz'de 50-60 mil açılması ile takibe alınıyor. Denizde Sonar cihazları ile gece ve gündüz Orkinos takibi yapılıyor. Sürüler halinde dolaşan orkinos balıklarının etrafı teknelerle çevriliyor ve ağlar atılıyor. Ağlara takılan 60 tonu bulan bin civarında orkinos balığı yüzer havuzlara alınıyor.