Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilecek çevre düzenlemesi, Belgratkapı ile Yedikule arasında mülkiyeti İBB’ye ait olan toplam 85 bin metrekarelik alanı kapsıyor.
KURUL ONAYLADI
UNESCO’nun Topkapı, Süleymaniye ve çevresi, Zeyrek Evleri ile birlikte Dünya Miras Listesi’ne aldığı kara surlarının iç taraflarının imara izin verilmediği için boş kaldığına dikkat çeken Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Topkapı ile Mevlanakapı arasındaki 20 bin metrekarelik alanda yapılan kamulaştırma çalışmalarının bitmek üzere oluğunu söyledi. İlk etapta Silivrikapı ile Belgratkapı arasında 10 bin metrekarelik alanda hayata geçirecekleri projenin Kurul tarafında onaylandığını belirten Demir, bir fabrikanın depo olarak kullandığı 12 bin metrekarelik alanla birlikte, kamulaştırma çalışmalarını 2004 yılından bu yana sürdürdüklerini anlattı. Yedikule’de bostan olarak kullanılan 6 bin metrekarelik alanda, 9 milyon lira ihale bedeli bulanan yeşil alan ve rekreasyon projesinin yerel seçimler öncesinde tamamlanması planlanıyor. Başkan Demir, “Buralarda cinayet işlenebiliyor, uyuşturucu satılıyordu. Bırakın oturmayı, gece geçemezsiniz. Sadece bayramdan bayrama kurban kesim yeri olarak kullanabildiğimiz, hayvanlara kiraya verdiğimiz bir yerdi” dedi.
BOSTANLAR KORUNACAK
İstanbul halkının Sur dışından geçerken gördükleri bostanların da muhafaza edileceğini söyleyen Başkan Demir, 15-20 metrelik surların içinde de bostanlar bulunduğunu belirterek, “Bu bostanların hem tarihi açıdan, hem geleneksel yöntemlerle şehrin merkezinde tarım alanı olması için önemli” dedi. 14 Ekim 2012’de ihalesi yapılan projeye şu ana kadar başlanamamasının gerekçesinin, projenin Anıtlar Kurulu tarafından 26 Haziran 2013’te onaylanabilmesi olduğunu söyleyen Başkan Demir, projeyi revize ettiklerini belirtti ve şöyle konuştu: “Proje başladıktan sonra yurt içi ve yurt dışından hocalar, bostanların Bizans Dönemi’nden kalma, şehir içindeki tarımın ender örneklerinden ve şehrin florasının bir parçası olduğunu söylediler. Projenin içine Yavuz Sultan Selim’in veziri İsmail Paşa Bostanı ve kuyu da var. Biz de projeyi bu yönde revize edip, İsmail Paşa Bostanı’nı projeye ekledik. 8 tane 100 metrekarelik bostan oluşturduk. Projenin önünde hukuku engel yok.”