Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Cham Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nabil Al-Kuzbari Kuzbari ile dün Şam'da düzenlenen törenle Suriye'nin en büyük karma projesinin inşaat sözleşmesine imza attı.
Erman Ilıcak törenin ardından bundan on yıl önce Suriye ve Türkiye arasında savaşın konuşulduğunu, bugün ise iki ülke arasında tarihin belki en güzel ilişkilerinin yaşandığını belirtti. Ilıcak, “Ülkelerimiz arasında devlet başkanlarımız, başbakanlarımız arasındaki ikili iyi ilişkiler, ardından böyle projeleri de getirdi. Biz şimdi o temellerin üzerinde bu projeleri inşa etmeye başladık. Tahminimce bunlar ilk projeler olacak. Ardından bir çok proje Türkiye ve Suriye arasında gerçekleşecektir” dedi.
Projenin içinde büyük bir alışveriş merkezi, 3, 4 ve 5 yıldızlı üç adet otelle birlikte büyük bir konferans merkezi ve eğlence merkezinin bulunduğunu ifade eden Ilıcak, “Türkiye bu konularda çok büyük bir tecrübe kazandı. Artık komşu ülkelere bu tecrübeyi ihraç etmeye başladık. Bu proje de bu ihracatın en büyük örneklerinden biri olacak” diye konuştu.
Ilıcak, projenin toplam maliyetinin 180 milyon dolarla 200 milyon
dolar arasında olacağını kaydederek, müteahhitliğini üstlendikleri projenin yüzde 30'una da sahip olacaklarını dile getirdi.
“Taj Halab” projesinin Türkiye'nin Suriye'de yaptığı ilk yatırımlardan biri olduğuna dikkat çeken Ilıcak, projenin, 2012 yılının sonunda tamamlanıp Halep halkının kullanımına açılacağını anlattı.
“SURİYE'DEKİ MÜŞTERİLERİN BEKLENTİSİ BİZİMKİLERLE ÖRTÜŞÜYOR”Türk perakendecilerinin de imza töreninde bulunduğuna işaret eden Ilıcak, şunları söyledi:
“Türk perakendecilerinin Suriye'ye çok büyük bir ilgisi var çünkü Suriye, 22 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye için çok büyük bir imkan, aslında çok büyük bir pazar. Müşterilerin davranışları, beklentileri bizim Türkiye'deki müşterilerimizle, bizim perakendecilerimizin Türkiye'deki müşterileriyle çok
örtüştüğünden onlar için de aslında çok heyecan verici. Çok büyük bir pazar.
Onlar da bu pazarı görmek, bizlere destek vermek için geldiler. İnanıyorum ki bir çok Türk perakendecisi bu projelerle beraber Suriye'ye girecektir.”
Suriye'nin dışında Libya'da da benzer çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Ilıcak, “Aslında hükümetimizin arkasından giderek, oluşan ikili ilişkileri bu tür ticari yatırımlara dönüştürüp, hem Türkiye için hem de komşu ülkeler için iş imkanları geliştirmeye çalışıyoruz. Bundan sonra bütün komşu ülkelerimiz bizim hedefimiz içinde. Rusya yıllardır uğraştığımız bir pazar. Türk perakendecilerin daha Rusya'da kat edeceği çok mesafe var. Rusya'yı çok geliştirmek, çok güçlendirmek zorundayız. Onunla beraber Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve zamanı geldiğinde de İran mutlaka olmamız gereken pazarlar” diye konuştu.
TÜRK PERAKENDECİLERİN SURİYE'YE İLGİSİ ARTIYORLC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük de “Taj Halab” projesinin çok kapsamlı olduğunu ifade ederek, projenin hem lokasyon hem de içerik olarak çok başarılı olduğunu söyledi.
Küçük, tamamlandığında projede yer almak istediklerini belirterek, “Suriye pazarı çok genç bir pazar. Türkiye'nin bir 10 yıl öncesi gibi. Genç bir nüfusa sahip. Bakir bir pazar. Bana göre ciddi fırsatlar var” dedi.
Park Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Özçoban da projede tarihi binaların yer almasının çok güzel olduğunu kaydetti. Özçoban, bu bölgenin geçmişte müthiş medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ülke olduğunu, projenin hem bunu yansıttığını hem de modern bir alışveriş ortamı yaratacağını dile getirdi.
Kendilerinin de projede yer almak istediklerini belirten Özçoban, “Bizim temsil ettiğimiz, Türkiye lisansörü olduğumuz ABD'li şirketler var. Onlarla da konuşuyoruz. Onlar da (Suriye ile serbest ticaret anlaşması imzalanmak üzere) dediler. O zaman bizim üzerimizden onlar da olacak. O zaman 8-10 marka oluruz” diye konuştu.
Boyner Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Sunay da projeyi değerlendirirken, proje Suriye'nin çok enteresan ve yakın bir pazar olduğunu söyledi.
Suriye'nin Türkiye'nin kolay ulaşabileceği bir pazar olduğunu, ancak bürokrasisinin gümrük ve muhafaza gibi konuların biraz daha netleşmesi gerektiğine işaret eden Sunay, “Süratle netleşmenin buranın ölçüsünde süratinin ne olduğunu zaman gösterecek bize. Şu an sadece çok iyi bir niyet var iki devletin de bürokrasisini azaltmak bakımından. İnşallah olur. Olursa Türk perakendecisi için bu kadar yakın, bize benzeyen ama nispeten Türk perakende seviyesine göre epey potansiyeli yüksek olan boşluğu bol olan bir pazar olduğu için bize çok cazip geliyor. Projede yer almak için buradayız. Beymen, Boyner gibi büyük mağaza formatlarımızla, küçük mağaza formatlarımızla, Divarese, Network, Beymen Club gibi... Bu formatların burada gerçekleşmesinin bir tek şartı
var. Lojistiğin çalışır halde olabilmesi. Bu malın mağazaya rahatlıkla
ulaşabilmesi. Bu da mevzuatla alakalı” dedi.
PROJE, HALEP'İN EN STRATEJİK BÖLGESİNDE
Halep'te Cham Holding kuruluşu Bena Properties işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Taj Halab” projesinde, 4 turizm tesisi olacak.
140 oda, 10 suitten oluşacak 4 yıldızlı bir Nova otel, 130 odalı 3 yıldızlı bir İbis otelin yanı sıra 5 yıldızlı 30 odalı bir butik otelin inşa edilmesi planlanıyor.
Halep Valiliği'nin verdiği bir yap-işlet-devret projesi olan “Taj Halab”da bulunacak tarihi 4-5 binada ise 2 bin 500 metrekarelik restoran ile 2 bin 500 metrekare alanda ofis yer alacak.
Yaklaşık 180 milyon dolara mal olacak ve Türkiye'ye giden anayolun üzerinde inşa edilecek proje, Halep Üniversitesi yakınında, uluslararası Halep Havalimanına yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta ve Halep'in en stratejik bölgesinde yer alacak.
Toplam 300 dönümde 180 bin metrekare inşaat alanı üzerinde yapılacak karma projede, 60 bin metrekare kiralanabilir alanı olan AVM bulunacak.
Projenin 24 ayda tamamlanması planlanıyor.