Suriyeliler iş dünyasında "ben de varım" diyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyeliler iş dünyasında ben de varım diyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2016 11:33

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve iş dünyasında da kendini göstermeye başlayan Suriyeliler, Gaziantep'te açtıkları iş yerleriyle ekonomide "ben de varım" diyor.

Haberin Devamı

Ülkelerindeki savaş nedeniyle evlerini ve işlerini bırakıp Türkiye'nin yolunu tutan Suriyeliler, hayata tutunmanın çabasını gösteriyor.

Devletin sunduğu imkanlarla barınma merkezlerinde kalan Suriyeliler, yardımlarla yaşamlarını sürdürürken buranın dışındakiler şehrin ekonomik ve sosyal hayatı içerisinde yer buluyor.

Kente adapte olmaya başlayan Suriyeliler, ekonomi dünyasında da hem işçi hem de patron olarak varlıklarını sürdürüyor.

Tekstilden lojistiğe, ayakkabıdan plastiğe kadar hem hizmet hem de üretim dallarında adından söz ettiren Suriyelilerden bazı girişimciler, patronluğa yükseldi. Ellerindeki sermayeleriyle kendi iş yerlerini açan Suriyeliler, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına hem de kendi soydaşlarına istihdam sağlıyor.

Gaziantep'te sayıları yaklaşık 350 bini bulan Suriyelilerden kendi iş yerini açarak patron olanların sayısı 800'e yaklaştı.
Suriyeli girişimcilerin önemli bir bölümünün yurt içine yaptığı satışların yanı sıra ihracata yönelerek ülkeye döviz girdisi sağladıkları da belirtiliyor.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'in İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay'dan sonra Türkiye'de en çok Suriyeliyi ağırlayan kent olduğunu söyledi. Buna karşın Gaziantep'in Türkiye'deki en çok Suriyeli girişimciye sahip şehir olduğunu vurgulayan Bartık, şu an kentte Suriyelilerin açtığı odaya kayıtlı iş yeri sayısının 800'e yaklaştığını kaydetti.

Haberin Devamı

Suriyeli girişimcilerin Gaziantep'i tercih etme nedenlerini araştırdıklarını anlatan Bartık, "Suriyelilerin bizi tercih etmesini araştırdığımızda ilk önce Gaziantep, onların kültürüne uygun. Ayrıca kentimizde önemli bir üretim altyapısı ve ticaret zemini var. Bu da 17 bin üyemizin 800'e yakının Suriyelilerden oluşmasını sağlıyor." dedi.

GTO'DA SURİYE MASASI KURULDU
Odaya kayıtlı üye sayısının hızla arttığını ve Suriyeliler için "Suriye Masası" kurduklarını bildiren Bartık, şöyle konuştu:
"Bizim Suriyeliler için kurduğumuz masa, onların işini kolaylaştırdı ve belki de sayının artmasında bu da etkili oldu. Baktık ki Suriyelilerin ilk önce dil sorunu var. 'Bu konuda destek olmalıyız' dedik ve Suriye Masası aracılığıyla dil eğitimlerine başladık. Bugüne kadar hep iş İngilizcesi eğitimleri düzenlerken artık iş Türkçesi eğitimleri de veriyoruz."

Haberin Devamı

İHRACAT YAPMAYA BAŞLADILAR

Suriyelilerin ayakkabı ve tekstil başta olmak üzere hemen her alanda faaliyet gösterdiğini belirten Bartık, odaya kayıtlı iş yerleri arasında ihracat yapmaya başlayan Suriyelilerin de bulunduğunu söyledi.

Savaşın ardından bozulan düzenlerini Gaziantep'te yeniden kurmaya çalışan ve yerleştiği kentte tekstil atölyesi kuran Suriyeli iş adamı Mahmut Rüstem, 2 yıldır Gaziantep'te üretim yaptığını belirtti.

Atölyesinde 5 Suriyeliye istihdam sağladığını aktaran Rüstem, "Orada düzenimizi bozdular ama çok şükür burada yeni bir düzen kurduk. Çalışma arkadaşlarımızla ekmeğimizi çıkarıyoruz. Allah bize imkanları sunandan razı olsun." dedi.

Haberin Devamı

Gaziantep'in yanı sıra Türkiye'nin birçok bölgesine ürün gönderdiklerini anlatan Rüstem, işlerini büyütüp ihracat yapmak istediğini kaydetti.
Rüstem, şu an yanında sadece Suriyeli erkeklerin çalıştığını belirterek, "Burada ürettiğimiz ürünleri sadece Suriyeliler değil, Türk kardeşlerimiz de satın alıyor. Çok şükür kazancımız iyi. Benimle beraber 5 aile daha buradan ekmek yiyor. İşlerimiz geliştikçe personel sayımızı da artıracağız." diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!