Güncelleme Tarihi:
Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, AB tarafından finansmanı sağlanan ve KfW ile DB tarafından uygulanan "Türkiye'deki Sığınmacılar Fonu Kapsamındaki Okul İnşaat Projeleri" kapsamında MEB yaklaşık 56 örgün ve yaygın eğitim tesisi inşa ederek 40,000'den fazla doğrudan faydalanıcıya ulaşacak.
Açıklamaya göre, proje temel olarak okul çağındaki geçici koruma sağlanan Suriyeli (GKSS) nüfusun çoğunluğunun yaşadığı ve Türkiye'nin şu anda en yüksek yoğunluktaki okul dışı GKSS nüfusuna ev sahipliği yapan Adana, Mersin, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerine odaklanacak.
Ayrıca, proje çok sayıda GKSS'ye ev sahipliği yapan İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Konya ve Kayseri'deki eğitim altyapısı yatırımlarının artırılmasını sağlayacak.
Türkiye'nin dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olduğunu belirten Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, "Bu sığınmacıların yaklaşık 2.8 milyonu Suriyelidir. Bugüne kadar, Türkiye Hükümeti ve halkı bu sığınmacıların çoğuna kayıt yaptırmaları, ev bulmaları ve temel sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmaları için yardımcı olmuştur. Kalabalık sığınmacı nüfusları yerel okullarda yığılmalara sebep olduğu ve sığınmacı olsun veya olmasın çocuklar gelecekte bir iş bulmaları için gerekli öğrenmeyi geciktiremeyecekleri için, eğitime erişimin artırılması halen kritik bir zorluk teşkil etmektedir" dedi.
Açıklamaya göre, projeye yönelik 150 milyon euroluk finansman, Türkiye'deki Sığınmacılar Fonu kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan hibeden karşılanacak.