Suriye’yi denizle ‘bypass’ ettik

Güncelleme Tarihi:

Suriye’yi denizle ‘bypass’ ettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 00:00

Suriye’de yaşanan sıkıntılı süreçte karayoluyla taşımacılığın sekteye uğraması, deniz yoluyla TIR taşımacılığını gündeme getirdi. Deniz yoluyla ihracata katkı sağladıklarını söyleyen Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, “Karayolundaki sıkıntıları denizle by-pass ettik, 3 ayda 5 bin TIR taşıdık” dedi.

Haberin Devamı

SURİYE’de yaşanan siyasi gerginlikler nedeniyle Suriye üzerinden transit taşıma yapamayan nakliyeciye çözüm denizden geldi. Bir biri ardına açılan ROPAX (TIR taşıyan gemi) hatları ile TIR’lar Suriye’yi bypass ederek deniz yoluyla Mısır ve Suudi Arabistan’a ulaştı. Yalnızca Limakport İskenderun Limanı’ndan yaklaşık üç ay önce Sisa Denizcilik’in işletmesinde başlayan ROPAX seferleri ile üç ayda 5 binin üzerinde TIR ihracat seferine çıktı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ROPAX seferlerinin başlamasının Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki ülkelere ihracatın devam edebilmesi için çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

GÜVENLİ ALTERNATİF OLDU

ROPAX seferlerinin sadece Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerden değil, Türkiye’nin diğer bölgelerinden veya Avrupa üzerinden gelip aynı destinasyonlara gidecek araçlar için de kullanılacak bir alternatif olacağını vurgulayan Özdemir, Suriye’deki sıkıntılar nedeniyle zor duruma düşen ihracatçının ticaretine devam edebilmesi ve pazar payını kaybetmemesi açısından güvenli bir alternatif oluşturduklarını söyledi.

Haberin Devamı

ROPAX UCUZ VE GÜVENLİ

İskenderun’dan başlayan seferlerle ilgili dün düzenlenen törene Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı katıldı. Limak İskenderun Limanı’ndan başlatılan düzenli ROPAX seferleri ile bölge sanayicilerine ithalat ve ihracatçılara alternatif taşıma imkanı sağladıklarını kaydeden Nihat Özdemir, şunları söyledi: “ROPAX gemileri ile gerçekleştirilen taşıma hem güvenli, hem ucuzdur, hem de zaman olarak karayoluna göre birçok avantaj sunmaktadır. Sanayicilerimiz ihracatına devam edebilecektir; tırlarımız boş beklemek yerine çalışmaya başlayacaktır.”
Özdemir, LimakPort İskenderun Limanı’nda 2012 yılının hemen başından itibaren altyapı ve inşa çalışmalarına başlandığını belirterek, “Şu ana kadar toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapıldı, konteyner elleçleyebilecek altyapı oluşturuldu”dedi.

Hedef 3 milyon TEU

YATIRIMLARIN ikinci aşamasına da başlandığını açıklayan Özdemir, önümüzdeki dönemde limanın güney tarafındaki rıhtım ve sahaların yenileneceğini, bu yatırım kapsamında 370 metrelik lineer bir rıhtım ve yaklaşık 200 bin metrekarelik ilave konteyner sahası inşaatı yapılacağını vurguladı. Özdemir, şöyle devam etti: “Devam eden inşaatımıza paralel olarak, limanımız için özel olarak sipariş edilen, STS ve RTG olarak tabir ettiğimiz elleçleme ekipmanları 2013 yılı Temmuz ayında işletmeye alınacak ve 2013 yılının sonunda kapasitemiz 1.3 milyon TEU’ya ulaşacak. Hedefimiz 5 yılda 500 milyondolar yatırımla 3 milyon TEU’ya ulaşarak, hem Türkiye’nin hem de Doğu Akdeniz’in en önemli intermodal konteyner limanlarından biri olmak.”

Haberin Devamı

Haftada 2 sefer var

İSKENDERUN Limanı işletme haklarını 36 yıllığına 372 milyon dolara alan Limak, 11 ayda kapasite artırım ve deniz derinleştirme ve ekipman yatırımına toplam  150 milyon dolar yatırdı. 550 metre uzunluğunda rıhtım, 15.5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kara ve demiryolu bağlantısına sahip (intermodal) kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile konteyner elleçlemeye hazır hale geldi. LimakPort İskenderun Limanı’ndan başlayan ROPAX seferleri, 2 gemi ile haftada 2 kez olarak gerçekleştiriliyor.

2 gemi kiralandı

SİSA Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent İpek, “Biri Yunanistan diğeri İngiltere’den iki gemiyi satın alma opsiyonuyla kiralayarak, ihracatçımızın etkilenmemesi için  Suriye olaylarının ardından hiç vakit kaybetmeden seferlere başladık” dedi.

Haberin Devamı

Hataylının kurtarıcısı oldu

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, “Bu hattın açılması İstanbul’dan sonra en büyük filoya sahip Hataylı nakliyecinin de kurtarıcısı oldu” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati yazıcı da şunları söyledi: “Türkiye’nin köprü rolünü tam anlamıyla yerine getirebilmesi için esas olan bunun için gerekli alt yapının oluşturulmasıdır. Bu tür liman yatırımları 2023 hedefleri önemli katkı sağlayacak” dedi. Yazıcı, özelleştirmelerin bir an evvel hayata geçirilmesinin önemine de değindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!