Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ile Suriye arasında 2007’de başlayan serbest ticaretle iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi her yıl yüzde 50 arttı. Bu gelişmeyi dikkate alan İstanbul Ticaret Odası da (İTO) Suriye’de bu yıl ilk kez Expo Turkey 2010 in Syria (Suriye’de 1’inci Türk Ürünleri Sergisi) düzenledi. 132 firmanın katılımı ile gerçekleşen organizasyonda en dikkat çeken Türk bilişim ve telekomünikasyon sektörü oldu. Aralarında Turkcell ve Vodafone Türkiye’nin de bulunduğu 17 Türk bilişim ve telekom firmasından 40 kişilik heyet de sergiye katıldı, Suriye’deki projeleri yakın takibe aldı.
Her türlü altyapı
800 kilometrelik 2 önemli otoyol inşası için ihaleye çıkılacak Suriye’de 3 adet havalimanı yapımı için de düğmeye basılacak. Bu tür projelere Türk müteahhitlik şirketlerinin ilgisi beklenirken Suriye, telekomünikasyon ve bilişim altyapısı için de Türkiye’ye yöneliyor. Nisan 2011’de sonuçlanması beklenen 3’üncü GSM lisansı için Short List’e kalan Turkcell ile mevcut GSM şebekelerinin özelleştirilmesiyle ilgilendiği öğrenilen Vodafone Türkiye de Şam’a genel müdür yardımcılarını gönderdi. 3’üncü GSM lisansı ihalesinde France Telecom, Turkcell, Etisalat, Saudi Telecom ve Katar’dan Qtel yarışıyor.
Ucuz enerji, 18 ülkelik pazar
Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, Türkiye ile Suriye arasındaki dış ticaretin 2009’da 1.8 milyar dolara yükseldiğini söyledi. Önhon, “2010’da da 2.2 milyar dolarlık bir hacim olacak gibi görünüyor. Suriye’de doğrudan yabancı yatırımlara çok ucuz arsa ve 13 yıllık vergi avantajı var. Ayrıca burada enerji ve işçilik maliyetleri de çok düşük. Türk işadamlarının burada yaklaşık 800 milyon dolarlık doğrudan yatırımı bulunuyor ve bu yatırımlar 15 bin Suriyeliye iş imkanı sağlamış durumda” dedi.
Yeşilçam standı
İTO’nun Suriye’deki 1’inci Türk Ürünleri Sergisi’nde Yeşilçam da stand açtı. Türk dizilerinin bölge ülkelerinde yoğun ilgi görmesinin de etkisiyle İTO, film yapımcılarına fuarda yer verdi. Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) fuarda stant açtı ve yapımcılar, ikili görüşmeler yaptı. Bu kapsamda Oyuncu Sinan Albayrak ve Yasemin Öztürk de Şam’daki ekipte yer aldı. Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı Mehmet Güleryüz, Şam Film Festivali için de Suriye’ye geldiklerini hatırlattı ve “Yeni işbirlikleri için ümit vadeden görüşmeler yaptık” dedi.
Yalçıntaş’ı vekili Topçu temsil etti
SURİYE’de ‘Yargıdaki Rüşvet Operasyonu’ kapsamında tutuklu olduğu Sincan Cezaevi’nden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ı Başkan Vekili Dursun Topçu temsil etti. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Yenel, İTO Genel Sekreteri Cengiz Ersun’un da katıldığı Şam’daki temaslarda Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia
Asi heyeti kabul etti.
Suriye: Aradaki farkı kapatalım
SURİYE Ekonomi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Khaled Salouta, Türk işadamlarının Suriye’yi ‘kendi memleketleri’ gibi görmelerini söyledi ve daha çok ortaklık kurmalarını Suriye’de yatırım yapmalarını önerdi. Salouta, “Dış ticaretimiz Türkiye’nin lehine. Aradaki farkı kapamak için Türkiye’nin bilgi birikiminden faydalanmak istiyoruz. Suriye’de tüm sektörler yatırıma açık. Özellikle elektrik ve enerji özel sektöre açılmayı bekleyen alanlar” dedi.
Topçu: Kanun değişti bankalarımız gidebilir
İTO Başkanvekili Dursun Topçu, “Henüz Suriye’de Türk bankaları yok ama kanunu değiştirdiler ve yüzde 60’ı Türk sermayesi olmak üzere banka kurulabilir. Şu anda iki Türk bankasıyla görüşmeler sürüyor. Komşularımızla birlikte büyümek istiyoruz. Halkın alım gücünün giderek yükseliyor, ekonomik açıdan çok bakirbir ülke” dedi.