Güncelleme Tarihi:
Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Çobanbey'in, Kilis Valiliği tarafından yürütülecek çalışmalarla ticaretin merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.
Öncüpınar Sınır Kapısı'nda ileriki günlerde başlatılacak kapsamlı onarım çalışması, Çobanbey Sınır Kapısı'nın bu anlamda öneminin artmasını sağladı.
Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra belli bir alanda güvenlik ve huzurun sağlandığını söyledi.
Güvenlik ortamından sonra ticari hayatın canlanmaya başladığını dile getiren Tekinarslan, Suriye'ye açılan Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan belli malların ticaretinin devam ettiğini ancak bu kapının yakın zamanda tadilat çalışmaları nedeniyle kapatılacağını aktardı.
"KAPININ FİZİKİ YAPISINI HAZIRLADIK"
Artan ticaret göz önünde bulundurularak ikinci bir gümrük kapısına daha ihtiyaç duyulduğunu belirten Tekinarslan, "Hükümetimizin de bu konudaki talimatlarıyla Elbeyli ilçemiz ile Çobanbey arasında bir gümrük kapısı oluşturuldu. Kapının fiziki yapısını hazırladık, işletmeye hazır hale getirdik.
Zannediyorum, hem personelin görevlendirilmesi hem de bilişim sistemleri vesaire işlemlerin tamamlanmasıyla faal hale getirilmesi sağlanacak." dedi.
Sınırın diğer tarafındaki Suriyelilere bu konuda teknik destek ve danışmanlık hizmeti verildiğini anlatan Tekinarslan, şunları kaydetti:
"Bu kapının açılmasıyla öncelikle Kilis üzerinden yapılan ihracat, ithalat faaliyetleri, iki ayrı güzergah üzerinden daha hızlı, daha az sıra bekleyerek ve daha yoğunluk yaşanarak gerçekleştirilecek.
İkincisi bu kapılar üzerinde ulaşım kolaylıkları ve bazı mallar için farklı ihtiyaçlar olacak. Belli malların Öncüpınar'dan, belli malların da Çobanbey'den geçişi olacak. Çobanbey Sınır Kapısı, Elbeyli ilçemiz başta olmak üzere buradaki insanlarımıza iş imkanı sağlayacak.
Hepsini bir arada düşündüğümüz de Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi bölge illeri ve genelde de Türkiye'nin ihracatına ve ticaretine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Diğer taraftan da yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı Fırat Kalkanı Harekatı sahasındaki Suriyeli kardeşlerimizin şehirlerini yeniden inşa etmek için ihtiyaç duydukları gıdadan, inşaat malzemesine kadar pek çok malzemenin, Çobanbey Sınır Kapısı üzerinden rahat bir şekilde ticari mal olarak geçmesinin önü açılacak."
Bu saha üzerinden Suriyelilerin daha fazla ticaret ortamıyla tanışması, Kilisli tüccarların da Azez ve Bab'a yönelik ticareti geliştirmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Tekinarslan, "Kapımızı yakında açtığımız zaman, hep beraber faydalı sonuçlar alacağız. Hem ülkemiz insanları hem de Suriye’de yaşayan insanlar bunu görecek." ifadelerini kullandı.
"ÖNCÜPINAR SINIR KAPISI'NDA 1 YIL ONARIM ÇALIŞMASI OLACAK"
Gümrük sahasında belli sayıda aracın günlük ticaret yapacağını kaydeden Vali Tekinarslan, şöyle devam etti:
"Biz hem ticareti yürütmeye hem de alternatiflerimizi oluşturmaya çalışıyoruz.
Öncüpınar Sınır Kapısı'nda 1 yılı bulacak onarım çalışması olacak. Onun için yeni alternatif bir kapı üzerinden bunu yürütüp Elbeyli'de de daha nitelikli bir kapı oluşturacağız. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndaki büyük onarım bittiğinde Elbeyli'de de daha kapsamlı ve daha modern bir gümrük kapısının hazırlığına geçeceğiz.
Burası şu anda bir gümrük kapısında olması gereken bütün işlevleri yürütecek ünitelere sahip. Polisi, sağlık personeli, gümrük idaresi ve maliyesi burada konumlanacak şekilde bu altyapıyı hazırlayacağız. İnşallah önümüzdeki 1 hafta, 10 gün içerisinde faaliyete geçeceğini umut ediyoruz."