Güncelleme Tarihi:
GLOBAL kriz sürecinde Türk bankalarının sağlam duruşu bir yandan sektörün dışa açılım stratejisini hızlandırırken, bir yandan da Türkiye’nin komşu ve çevre ülkelerinden Türk bankalarına gelip ülkelerinde banka satın almaları yönündeki teklifleri artırdı. Ziraat Bankası’na geçtiğimiz günlerde bankanın Genel Müdür Can Akın Çağlar’ın açıkladığı Yunanlı bankalardan gelen satın alma tekliflerinden sonra Suriye’den de benzer teklifler geldi. Önceki hafta İstanbul’da çok sayıda devlet başkanı ile bakanın katıldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği Türk Arap İş Forumu’nda Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ile Suriye Maliye Bakanı Muhammed El-Hüseyin de buluştu. Görüşmede, Ziraat Bankası’nın Suriye’den bir banka satın alması koşulları üzerinde duruldu.
Türkiye’nin 10’da biri
Çağlar ve diğer Türk bankacıları, konu gündeme geldikçe, Suriye bankacılık düzenleme kurumunun banka kuracaklara ya da satınalma ve ortaklık yoluyla pazara gireceklere yönelik koyduğu 200 milyon dolarlık sermaye şartına dikkat çekti. Türk bankacılar, 200 milyon dolarlık sermaye şartının Suriye pazarı için yüksekliğine vurgu yaparken, “Suriye’nin Türkiye’nin 10’da biri büyüklüğünde bankacılık sektörüne sahip olduğunu” vurguladı. Suriye Maliye Bakanı El-Hüseyin, Çağlar’a “Sermaye şartını sizin BDDK’nızın onay vereceği bir düzeye çekmeye çalışırız yeter ki siz Suriye pazarına girin” mesajı verdi.
Yasa değişti ama
Ziraat Bankası’nın 2004’den bu yana Suriye pazarına girmeyi planladığı biliniyor. Ancak Suriye’nin önceki yasalarına göre yabancı bankaların en fazla yüzde 49 hisseye sahip olabilmesine izin verilmesi nedeniyle Ziraat Bankası’nın bu planını geciktirdi. Suriye, yasayı değiştirince, Ziraat Bankası da bu konudaki planlarını yeniden öne çıkardı. Suriye’nin bankacılık yasası ve piyasası ile ilgili yaptığı bu düzenlemelerden sonra yakın zamanda Ziraat Bankası, piyasanın derinliğini ölçmek üzere 3-4 uzmanını gönderdi.
80 milyon dolar
Ziraat Bankası’nın satın alma ya da ortaklık yoluyla Suriye pazarına girmek için gerçekleştirmeyi planladığı yatırım miktarının ise en fazla 80-100 milyon dolar olabileceği belirtildi. Asıl miktarın daha da düşük olabileceği kesin rakamın uzmanlarının yaptığı araştırmadan sonra netleşeceği vurgulandı.
Kamu kurumları ortak olabilir
SURİYE’de pazar araştırmasını sürdüren Ziraat Bankası’nın sadece özel bankalar ile görüşmediği belirtilirken, olası bir ortaklıkta kamu kurumlarının da işin içinde olabileceği kaydedildi. Ziraat Bankası adına araştırma yapan ekibin yüzde 5-10 kamu ortaklığının söz konusu olabileceğine ilişkin bilgi verdiği belirtildi.
Birkaç bankayı inceliyor
ZİRAAT Bankası’nın Ortadoğu ülkelerinde olası banka satın alma stratejisi ve ortaklık yoluyla Suriye pazarına girmeyi planladığının duyurmasının ardından Suriye Commercial Bank’ın da bir Türk bankası ile ortaklık yapabileceğini açıklamasıyla birlikte bu iki bankanın ortaklığı yönünde kamuoyunda bir beklenti oluştu. Ancak Ziraat Bankası’nın şu anda herhangi bir banka ile görüşmediği, pazar araştırması yaptığı belirtilirken, sadece Suriye Commercial Bank’ı değil Suriye’de birden çok bankayı da aynı şekilde araştırdığı kaydedildi.
Arap Bankalar Birliği Başkanı açıklamıştı
ARAP Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yusuf, geçen hafta İstanbul’da düzenledikleri Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi sırasında Ziraat Bankası ile Suriye’nin Commercial Bankası’nın ortaklık üzerinde görüşmesinin beklendiğini açıklamıştı. Yusuf aynı zamanda, bir kaç Arap Bankası’nın da Türkiye pazarına girmeyi planladığı bilgisini de vermişti.
Suriye’de en çok yüzde 60 hisseye izin veriliyor
SURİYE bankacılık yasalarına göre, daha önce yabancı bankaların çoğunluk hissesini edinmesine izin verilmezken, son olarak yapılan değişikliklerle bankanın yüzde 60 hissesinin yabancı yatırımcıya verilmesine olanak tanınıyor. Ziraat Bankası’nında daha önceki deneyimlerine dayanarak yüzde 50-50 ortaklığı istemediği, olası bir ortaklıkta çoğunluk hisseyi satın almayı planladığı kaydedildi.
İspanyol Santander Bank’ın dışa açılımını örnek alıyor
ZİRAAT Bankası bir süre önce belirlediği 2015 stratejisi kapsamında bölgesel güç olma amacıyla komşu ve çevre ülkelerdeki fırsatları değerlendiriyor. Önümüzdeki beş yıllık döneme ilişkin strateji kapsamında Ziraat Bankası’nın İspanya’nın en büyük bankalarından biri olan Santander Bank’ın 1980’li yıllarda sürdürdüğü dışa açılma stratejisini incelediği ve kendisine uyumlu hale getirerek yeni bir dışa açılma planı geliştirdiği saptandı.