"Süreç uzarsa geçmişten farkı olmaz"

Güncelleme Tarihi:

Süreç uzarsa geçmişten farkı olmaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 13:00

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yönetimindeki değişiklikle ilgili, “Eğer çok hızlı şirketleşme olur ve ardından da İMKB, dünya borsaları standartlarında çalışırsa, sektör olarak bunu olumlu görürüz. Ama bu proses uzarsa, 2-3 yıl sürerse de, geçmişten çok farkı olmaz” dedi.

Gelecek yıl ilk yarıda, küçük veya büyük, fazla halk arz olmayacağını gördüklerini, halka arza çıkanların da büyük ihtimalle hayal kırıklığına uğrayacağını ifade eden Köksal, 2012'de TL tahvil ihraçlarının artacağını düşündüğünü kaydetti.

Attila Köksal, Türkiye sermaye piyasalarında son dönemdeki gelişmelere ve gelecek dönem hedeflere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, İMKB'deki hisse senetlerinin 3'te ikisinin yabancıların elinde olduğunu, bunun biraz azalmakla beraber hala yüzde 62 seviyesinde bulunduğunu belirterek, yabancı ilgisinin devam ettiğini söyledi.

Yeni yabancı yatırımcı türlerinin geldiğini gördüklerini anlatan Köksal, “Borsa dışı tarafta büyük özel sermaye fonlarının Türkiye'ye ilgisinin çok arttığını görüyoruz. Birçok özel sermaye fonunun Türkiye'ye büyük ilgileri oldu. Bu ilgi artarak devam ediyor. Yaklaşık 6 aydır borsamız düşüyor, bu dönemde bile en ufak bir azalma yok. Hepsi şirket alma tarafında çalışmalar, görüşmeler yapıyorlar. Yani yabancılar, Türkiye'yi, Fitch, S&P gibi şirketlerin aksine, yatırım yapılabilir bir ülke olarak görüyorlar. İlgide en ufak azalma görmüyoruz” diye konuştu.

TSPAKB olarak önümüzdeki dönemin sermaye piyasası açısından çok parlak bir dönem olacağını gördüklerini ifade eden Köksal, 2023'de İMKB'ye kote şirket sayısının bine çıkarılması ve hisse senedi yatırımcı sayısında ise 8 milyon sayısına ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Borsa'da manipülasyon

Atilla Köksal, Borsa'daki manipülasyon iddialarına ilişkin bir soru üzerine, müşterilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bilerek veya bilmeyerek bir şeylere alet oluyor muyuz? Bu konuda sektördeki aracı kurumları bilinçlendirmek için birtakım çalışmalara başladık. Çünkü bunların bazıları bilmeden ya da sonuçlarını yeterince düşünmeden bu işlere aracılık ediyor. Burada prensipleri doğru koymak lazım. Sektör olarak bundan dersler çıkardık. Çünkü bu olaylar en çok bizim sektörümüzü vurmuştur. Müşteri kaybettik, itibar kaybettik.

Çıkan rakamlar '100 milyon doları çarptı, on binlerce yatırımcı mahvoldu', böyle bir şey de yok. Manipülatör denen kişiler, manipülasyon yapıyorlar. Yani bu var, manipülasyon yok diyemeyiz. Genelde birçok zaman da birbirlerini çarpıyorlar. Araya maalesef küçük yatırımcılar da sıkışıyor. Olay abartıldığı düzeyde değil.”

Yatırımcı seferberliği çerçevesinde, yatırımcılara, “bireysel hisse senedi işlemlerine girmeyin, riski yayın, tercihen kurumsal yatırımcılar aracılığıyla piyasaya girin” diyeceklerini ifade eden Köksal, aracı kuruluşlar olarak bu kişilerle her türlü mücadeleyi yapıyor olacaklarını, bu kişilerle çalışmamaları, bilmeden çalışanlar varsa önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Köksal, “Bir kara liste mi yapacaksınız, üyelerinize deklare mi edeceksiniz?” sorusuna, “Gerekirse onu yapmamız lazım. Eğer bilerek manipülatörlerle çalışan aracı kurumlar varsa sektörün onları, onu içinden atması lazım” karşılığını verdi.

“Gelecek yıl bulutlu”

TSPAKB Başkanı Köksal, 2012'de en azından yılın ilk yarısında büyük halka arz beklemediklerini ifade ederek, “Herkesin yılın belki ikinci yarısını planladığı... Yılın ikinci yarısı iyi olacak mı, onu da göremiyoruz. Gelecek yıl bulutlu. Gelecek yıl ilk yarıda, küçük veya büyük, fazla halk arz olmayacağını görüyoruz. Çıkan da büyük ihtimalle hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bazı şirketler bize geliyor, biz onlara 'anlamlı değil, bekleyin, zorlanmaktansa bekleyin' diyoruz. Çok acil bir ihtiyacınız varsa o zaman da çok düşük bir fiyata lazım. 2012'de zor... Borçlanma tarafında da zor.. 2012'de biraz daha yurt içinde tahvil piyasasının, TL tahvil ihraçlarının artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İMKB yönetimindeki değişikliğe ilişkin soru üzerine de, Köksal, bunun “ani gelen bir değişiklik” olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Şöyle bir karar aldık. Biz 'sayın Başbakan Yardımcısı Babacan ile görüşelim' dedik. Randevu istedik. Sayın bakan hemen cevap verdi, görüştük. O, bize aynı bizim gibi 'ekonominin büyüdüğünü, sermaye piyasasının buna yeterince ayak uydurmadığını düşündüklerini' söyledi. 'Sermaye piyasasını geliştirmek için birçok konuda çalışmalar yapıyoruz. Bunların bir kısmı uygulamada, bir kısmı plana dökülmüş, bir kısmı hala kafamızda, hala şekillenmekte olan birtakım çalışmalar... İstanbul Finans Merkezi Projesi altında... Bunun için İMKB'nin şirketleşmesi gerekiyor. Yani uluslararası standartlarda bir borsa olarak çalışması gerekiyor. Bunun da amacı bu prosesi hızlandırmak. Yani bu devletleştirmek değil ama şu anda bu haliyle yavaş gidiyor. Biz buraya kamudan 3 arkadaşı atayıp bu prosesi hızlandırmak için devlet desteğiyle...' Bunun üzerine bunun ne kadar süreceğini sordum. '1 ay mı, 1 yıl mı, 2 yıl mı' diye sordum. 'Olur mu, çok daha kısa' dedi. 'Çok hızlı bir şekilde İMKB'nin şirketleşmesini gerçekleştirmek istiyoruz' dedi ve 'önümüzdeki aylarda bu konuda kanun çıkacağını' söyledi.

Bu şu açıdan olumlu; eğer çok hızlı şirketleşme olur ve ardından da İMKB, dünya borsaları standartlarında çalışırsa, sektör olarak bunu olumlu görürüz. Ama bu proses uzarsa, 2-3 yıl sürerse de, geçmişten çok farkı olmaz. Çünkü geçmişte İMKB, ne kamuydu ne özel sektördü. Bu da İMKB yönetimine rahat çalışma açısından büyük bir engel oluyordu. İMKB yönetimi, rahat hareket edemiyordu ve kararları alamıyordu. İnşallah bu şirketleşme süratle olursa ardından da ne olacağı önemli. Özelleşmenin nasıl olacağı da önemli.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!