Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 01:45
BDDK, Etibank ve Kentbank'ın kapatılmasına karar verdi. Toplam zararları 5.5 katrilyon liraya ulaşan ve satılamayan iki banka 28 Aralık 2001'de tarihe karışacak.
İktisat Bankası'ndan sonra Etibank ve Kentbank da tarihe karışıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), İktisat Bankası'nın bankacılık yapma ve mevduat kabul etme yetkisini 29 Kasım'da kaldırıp kapatılmasına karar verdikten sonra Etibank ve Kentbank için de aynı kararı aldı. Etibank'ın kapatılma kararıyla, bu yıl
Atatürk'ün emriyle kurulan ikinci banka ortadan kalktı. Daha önce Oyak'a satılan Sümerbank, Oyakbank çatısı altına alınmıştı.
BDDK tarafından alınan kararla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) 27 Ekim 2000 tarihinde devredilen Etibank ile 9 Temmuz 2001 tarihinde devredilen Kentbank, 28 Aralık 2001 Cuma günü mesai saati bitiminde kapatılacak.
BDDK'nın iki bankayı kapatma kararıyla ilgili açıklamasında, bankaların birikmiş zararlarının yükselidiği ve satışlamadıkları için bu kararın alındığı belirtildi. Açıklamada, 30 Kasım tarihi itibariyle Kentbank'ın 1 katrilyon 31 trilyon, Etibank 4 katrilyon 465 trilyon lira birikmiş zararlarının oluştuğu belirtildi. Açıklamada, her iki bankadan alacaklı olanların ve mevduat sahiplerinin hiçbir hak kaybı olmayacağı vurgulandı.
Ayrıca Kentbank ile Etibank'ta çalışan tüm personelin kazanılmış haklarının korunması hususunda gerekli önlemlerin alınacağı kaydedildi.
SATILAMADILAR
Dün akşam kapatılma kararı alınan Kentbank ve Etibank, satışa çıkartılmalarına rağmen satılamadılar. Etibank ilk kez
Koç Holding tarafından incelenmiş ve 1 Ekim tarihinde 7 katrilyon liralık banka aktifinin yüzde 4'ü ile 40-45 şubesi alınmak istenmişti. Kabul edilmeyen bu tekliften sonra Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak) devreye girdi. Etibank'ta 23 Ekim tarihinden itibaren incelemelerine başlayan Oyak'ın teklif verme süresi önce 16 Kasım 2001'di. Bu süre içinde karar veremeyen Oyak'ın başvurusuyla inceleme süresi 4 Aralık tarihine uzatıldı. Etibank için Oyak'ın verdiği teklif 5 Aralık tarihinde incelemeye alındı. İnceleme sonrasında alınan kararsa bankanın kapatılması oldu.
Kentbank ise TMSF'na devredildikten s onra TEB tarafından incelenmeye alındı. 27 Ekim tarihinde satışa çıkartılan Kentbank'ta TEB'in incelemesi 14 Kasım tarihinde başladı. Ancak bu incelemeden Kentbank'ı kurtaracak sonuç elde edilemedi.
Kentbank, 1992’de kuruldu. Bayındırbank, EGS Bank, Tarişbank ve Sitebank'la birlikte 9 Temmuz'da Fon'a devredildi. Devir öncesi Süzer Holding'in ana ortağı olduğu bankanın yurtiçi ve yurtdışında mali iştirakleri bulunuyordu. Bu yılın ilk 9 ayını 1 katrilyon lirayı aşkın zararla kapayan Kentbank, 86 şube ve 1.384 personel ile faaliyet gösteriyor.
Etibank’ın kuruluş talimatını Atatürk verdiEtibank, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 7 katrilyon 131 trilyon lira aktif büyüklükle, bankacılık sektörünün en büyük 9'uncu bankasıydı. 159 şubesi olan ve 3 bin 285 kişinin çalıştığı banka, TMSF'nin çatı bankalarından biriydi. TMSF'na devredilen İnterbank ve Esbank 15 Haziran 2001'de, Etibank çatısı altında birleştirilmişti. Bir çatı bankası olarak faaliyetlerini yürüten Etibank, 14 Haziran 1935 tarih ve 2805 sayılı kanunla Atatürk‘ün talimatıyla kuruldu. Etibank, kuruluşundan sonra geçen 20 yıl içinde, maden kömürü ve linyit üretimi ile pazarlaması da dahil olmak üzere bütün madenlerin üretimi ve pazarlaması, termik ve hidrolik santrallerin inşa ve çalıştırılması, Türkiye çapında elektrik enerjisi dağıtımı ve pazarlanması ile bankacılık hizmetlerini birlikte kurup geliştirdi ve yürüttü. Özellikle 2’nci Dünya Savaşı süresince ağır sorumluluklar yüklendi.