Güncelleme Tarihi:
"Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında, Türkye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Genelgesi"nde değişiklik yapılmasına dair yeni genelge, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Genelgeye göre 2014 yılından itibaren Süper Döviz Hesapları açılamaycak. Mevcut bulunan hesaplar da 1 Ocak 2015'ten itibaren yenilenemeyecek.
31 Aralık 2014 tarihine kadar vadesi dolan ve hesap sahiplerince kapatılmayan Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz Hesaplarının vadeleri, vade bitim tarihinde yürürlükte olan faiz oranı uygulanmak suretiyle bir defaya mahsus olmak üzere yenileneceği belirtilen genelgede cadesi dolan hesaplar tahakkuk ettirilen faiziyle birlikte vadesiz hesap olarak takip edilecek be bu hesapların faiz oranı sıfır olacak.d
1976'DA BAŞLAMIŞTI
Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı (KMDTH) ve Süper Döviz Hesabı (SDH), yurt dışında ikamet eden, oturma veya çalışma izni ya da hakkı bulunan 18 yaşından büyük, T.C. Vatandaşı veya Belge sahibi gerçek kişiler adına Merkeaz Bankası tarafından belirlenen döviz cinsleri üzerinden açılan mevduat hesaplarına deniyor.
İlk defa 1976 yılında yurt dışında yaşayan vatandaşlara TCMB nezdinde Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesabı (KMDTH) açma imkanı tanındı. Söz konusu hesaplar yurt dışında yaşayan vatandaşlardan büyük ilgi gördü ve 1976 yılında 65 milyon Euro olan KMDTH toplamı 1980 yılında 369 milyon Euroya, 1980'li yıllarda hızla artarak 1990 yılında 5,8 milyar Euroya yükseldi.
1994 yılındaki ekonomik kriz sırasında Türkiye'nin artan döviz ihtiyacı nedeniyle, TCMB, KMDTH'lerin yanı sıra, Süper Döviz Hesabı (SDH) uygulamasını başlattı. SDH'lerle birlikte işçi dövizi hesaplarının tutarı sürekli artmaya devam ederek 2003 yılında 13,8 milyar Euro ile en yüksek düzeyine ulaştı.
ÖNEMİNİ KAYBETTİ
İşçi dövizi hesapları, 2000'li yıllara kadar TCMB döviz rezervlerinin önemli bir kısmını oluştururken, 1970'li yılların sonundaki döviz darboğazının aşılmasında, 1980'li yıllarda piyasa ekonomisine geçiş sürecinde gerekli döviz finansmanının sağlanmasında ve 2000'li yılların başına kadar olan dönemde TCMB para ve kur politikasının yürütülmesinde önemli katkılar sağladı.
Diğer yandan, 2000'li yıllarla birlikte finansal sistemin ve finansal araçların gelişmesine paralel olarak, yurt dışında yaşayan vatandaşların tasarruflarını Türkiye ekonomisine farklı ve güvenli şekilde aktarma seçenekleri arttı ve 2002 yılından başlayarak uygulanan para ve maliye politikaları ile yapısal reformlar, TCMB döviz rezervlerinin işçi dövizi hesapları dışındaki işlemlerle artırılmasına olanak sağladı.