‘Süper’ çiftçi

Güncelleme Tarihi:

‘Süper’ çiftçi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2016 20:01

Teknoloji tarımın imdadına yetişiyor. Sensörler ve büyük veri (big data) ile doğru rekolte tahminleri yapılarak verim artacak. Tarım teknolojileri geliştiren Doktar CEO’su Tanzer Bilgen, “Veri takibi ve analiziyle mükemmel bir ‘süper çiftçi’ profili oluşturulabilir” dedi.

Haberin Devamı

SENSÖRLER ve büyük veri (big data) gibi teknoloji kullanımıyla Türkiye’nin tarım değerini ve buna bağlı olarak da ihracatını artırmak mümkün. Bu konuda çalışma yapan ‘Doktar’ şirketinin CEO’su Tanzer Bilgen ile Türkiye’deki tarım teknolojilerini konuştuk.

Çiftçilerin bir ürünü yetiştirirken yaptığı her işlemin traktörde, toprakta veya bitki üzerinde bir karşılığı olduğunu ifade eden Bilgen, “Aynı köyde bitişik parsellerde aynı ürünü eken iki çiftçiden biri diğerinin iki katı rekolte elde ediyorsa, bu çiftçilerden birisi doğru işlemleri doğru zamanda ve boyutta yaparken diğerinin bu işlemleri hatalı veya eksik yapmış demektir. Bu durumda tarım başarılı çiftçinin yaptığı tüm doğrular sensörleri aracılığıyla tespit edilerek başarının matematiksel ifadesi ortaya çıkarılabilir. Bu veri takibi ve analizi 30 bin çiftçilik bir örneklem üzerinde yapıldığındaysa derin makine öğrenmesi (deep machine learning) yöntemiyle, mükemmel bir ‘süper çiftçi’ profili oluşturulabilir” dedi.

Haberin Devamı

MUAZZAM FIRSATLAR VAR

“Türkiye’de tarım ve büyük veri yeni yeni bir arada anılmaya başlandı” diyen Bilgen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bitki sağlığı, toprak koşulları, hava durumu, tarımsal faaliyetler gibi çok sayıda değişken ve bu değişkenlerin bir yanda kendi aralarındaki, diğer yandaysa sezonluk rekoltelerle ilişkilerini çözmek için büyük veri çerçevesinden faydalanmak zorundayız. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan birbirinden değişik toprak ve iklim koşullarının mümkün kıldığı ürün çeşitliliği, tarımsal veri toplama alanında muazzam fırsatlar sunuyor. Çok yakın gelecekte tarım alanında toplanan ve işlenen verilerden çıkarılacak bilgi, en az tarımsal üretimin kendisi kadar büyük bir ekonomik değer olacak. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de tarımın dijitalleşmesine odaklanan çalışmalar sırf tarımda rekabet gücünü değil, ülkenin bilgi ekonomisi için de büyük bir girdi yaratma potansiyelini taşıyor.”

120 BİTKİ ÇEŞİDİNİN SİMÜLASYONU VAR

EKONOMİK değere sahip 120’ye yakın farklı bitkinin, tüm süreçlerini ‘Doktar Fenoloji Motoru’ yazılımıyla günü gününe simülasyonunu yaptıklarını aktaran Bilgen, “100 binden fazla kayıtlı çiftçimize bilgilendirme SMS’leri, hava durumu uyarıları ve yaptığımız aramalarla dijital ziraat mühendisliği hizmeti veriyoruz. Çiftçilerimizin her sezon kaç dekarlık alanda hangi tohumu ektiği, ne miktarda tarım kimyasalı kullandığı, ürününü nasıl suladığı ve hasat zamanı geldiğinde ne kadar rekolte aldığı gibi bilgileri toplayıp, bilgilerimizi güncelliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!