Güncelleme Tarihi:
Rekabet Kurulu üyeleri, 17 ay süren ‘‘maaş mücadelesi’’ni kazandı. Bakanlar Kurulu, Rekabet Kurulu Başkanı'nın maaşını, ‘‘en yüksek devlet memuru maaşının iki katına’’, Kurul üyelerininkini de 1.5 katına çıkardı. Bu kararla, Aydın Ayaydın'ın maaşı 700 milyon liraya yükseldi.
Rekabet Kurumu'nun 17 aydır sürdürdüğü ‘‘maaş mücadelesi’’, başta Başkan Aydın Ayaydın olmak üzere, Kurum'da görev yapan yöneticilerin maaşlarını artıran kararnamenin dün yayınlanmasıyla noktalandı. Yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Rekabet Kurumu Başkanı Aydın Ayaydın'ın maaşı 350 milyon liradan 700 milyon liraya yükseldi.
Aydın Ayaydın, Rekabet Kanunu gereği, hem Başkanlık koltuğunda 6 yıl süreyle oturacağı için, hem de Rekabet Kurumu'nun işlevi gereği, kendisine, ‘‘Süper Başkan’’ deniyor. Çünkü, birçok Avrupa ülkesinde ve ABD'de olduğu gibi, Türkiye'de de artık Rekabet Kurumu'nun üst organı olan Rekabet Kurulu'ndan ‘‘vize’’ alamayan şirket devirleri gerçekleşemiyor. Rekabet Kanunu'na uymayan şirketlere yüksek cezalar verilebiliyor. Yani, şirketler artık Rekabet Kurumu'nun gölgesini enselerinde hissediyorlar.
İKİ KATI MAAŞ
Bakanlar Kurulu'nun Rekabet Kurulu Başkan ve üyelerinin maaşlarını berlirleyen kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Rekabet Kurulu Başkanı'na, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda belirltilen en yüksek devlet memurunun kadro karşılığı sözleşme ücreti ile her türlü ödemeler dahil toplamının iki katı aylık ücret verilecek. Kurul ikinci Başkan ve üyeleri ise en yüksek devlet memurunun kadro karşılığı sözleşme ücretinin 1.5 katı ücret alacaklar.
Rekabet Kurulu başkan ve üyeleri de en yüksek devlet memuruna tanınan gelir vergisi avantajlarından yararlanacak. En yüksek devlet memuruna yapılan ödemeler içerisinde vergiye tabi olmayanlar Rekabet Kurulu Başkan ve Üyeleri için de vergiye tabi tutulmayacak. Rekabet Kurulu Başkan ve üyelerinin daha önce en yüksek devlet memurunun maaşı kadar olan ücretlerinin bu şekilde artırılmasına ilişkin karar 1 Temmuz 1998'den itibaren geçerli sayıldı.
KANUNDA VARDI
Rekabet Kurulu Başkanı'nın maaşının ‘‘en yüksek devlet memurunun maaşının iki katı maaş alması’’, Rekabet Kanunu'nda öngörülmüştü. Ancak, başta Başkan Aydın Ayaydın olmak üzere, Kurul üyeleri ilk atandığında yapılan ‘‘maaş artışı başvurusu’’, dönemin Başbakanlık Müsteşarı'ndan dönmüştü.
Rekabet Kurulu, 17 ay süreyle hükümete, ‘‘Gerek Başbakanlık Müsteşarı'nın, gerekse Merkez Bankası Başkanı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı, bazı kamu bankası genel müdürleri ek ödenekleri nedeniyle nispeten günümüzde normal sayılabilecek düzeyde maaş alıyor. Biz, görevimizin niteliği gereği başka herhangi bir kurumda görev alamıyoruz. Dolayısıyla bugünün şartlarıyla 350 milyon liralık maaş almamız söz konusu. Bu da, günümüz şartlarında dev şirketler için kritik karar alan bir organ için çok düşüktür’’ diyerek, durumu anlattı.
İsim hakkı satışına yeni düzen geldi
Rekabet Kurumu, kısaca ‘‘isim hakkı satışı’’ olarak bilinen franchise anlaşmalarına ilişkin grup muafiyeti kapsamına giren yükümlülükleri belirledi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu tebliğ, franchise anlaşmalarının, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasından, grup olarak muaf tutulmasının koşullarını belirliyor. Tebliğde franchise kavramı, ‘‘son kullanıcılara malların yeniden satılması veya hizmetlerin sunumu için kullanılacak markalar, ticaret unvanları, mağaza işaretleri, faydalı modeller, tasarımlar, telif hakları, know how veya patentlere ilişkin fikri veya sınai mülkiyet haklarından oluşan bir sistem’’ olarak niteleniyor.