Güncelleme Tarihi:
YAZ aylarında hava sıcaklığının 50 dereceyi bulduğu Urfa’da, su kaybının önüne geçmek için “Harran Ovası Gece Sulama Projesi” başlatıldı. Coca Cola Türkiye, Hayata Artı Vakfı, Doğa Koruma Merkezi, Harran Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi ve Callup Sulama Birliği’yle su kaybını önlemek için 2014 yılında başlatılan proje kapsamında 50 çiftçinin pamuk ektiği 5 bin dekarlık arazide gece sulaması yöntemi uygulandı. 5 bin dekarlık arazide gece sulaması yöntemi ile 1 milyar litre su tasarrufu sağlandı.
VERİM ARTIŞI
Biz de projeyi yerinde görmek için Harran’a, Urfa’nın Kaynaklı Köyü’ne Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas’la birlikte gittik. Kaynaklı ve Çamlıdere Köyü çiftçileri bir süredir topraklarını gece suluyor. Hava sıcaklığının yaz aylarında 45-50 dereceyi bulduğu Urfa’da gece sulama tekniğiyle buharlaşma önleniyor. Çiftçiler, buharlaşma olmadığı için daha verimli sonuçlar doğuran ve su kaybını önleyen gece sulama yönteminin katkılarını kısa zamanda görmüşler. Malum bölgede en çok pamuk, buğday, arpa ve mısır yetiştiriliyor. Kaynaklı Köyü Muhtarı Abdülsamet Turan, 1 dekarlık pamuk tarlasından ortalama 400-500 kilogram pamuk elde eden çiftçilerin gece sulamasına geçerek ortalama 650 kilogram pamuk elde etmeye başladıklarını söyledi. Verimde şampiyon olan çiftçi ise Salih Kırmızı oldu. Şampiyon çiftçi, 1 dekarlık arazisinden 900 kilogram pamuk verimi almayı başardı.
HEDEF 2015
Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas, Harran Ovası Gece Sulama Projesi hakkında bilgi verirken, projenin Coca Cola’nın dünya genelinde yürüttüğü ve uyguladığı sürdürülebilirlik planının bir parçası olduğunu hatırlatıyor. Coca-Cola’nın dünya genelinde 2020 yılına kadar kullandığı tüm suyu doğaya geri kazandırmayı amaçladığını söyleyen Galya Molinas, “Türkiye bu hedefe 2015 yılında ulaşacak. Coca Cola İzmir fabrikası bu konuda çok hızlı yol alıyor. 1 litre cola üretmek için 1.01 litre su kullanır hale geldi. Bu konunun hem sosyal hem de ekonomik boyutu var. Bizim şirket olarak amacımız üretimde kullandığımız suyu doğaya geri kazandırmak. Bölgede sivil toplum örgütleri ve yerel örgütler, çiftçilerimizle birlikte çalışıyoruz” diyor.
Hedef 2.5 milyar litre su tasarrufu
Harran ovasında, 2014 yılında başlanan proje kapsamında, 50 çiftçinin pamuk ektiği 5 bin dekarlık arazide gece sulaması yöntemi uygulandı
5 bin dekarlık arazide gece sulaması yöntemi ile 1 milyar litre su tasarrufu sağlandı.
Gündüzleri ortalama 14 saat süren sulama, gece sulaması ile 10 saate indi.
Bir sezonda 13 sulama yapılırken, bu rakam gece sulaması ile 8’e indi.
Çiftçiler, yüzde 15’lik bir artışla dekar başına 80 kilogram ürün topladı ve dekar başına 100 liralık ek kazanç sağladı.
Projeyle, 2015 yılı sonuna kadar 5 bin dekarlık alanın 2500 dekarında yağmurlama sulamaya geçilmesi sağlanarak, su tasarrufunun 2,5 milyar litreye çıkartılması amaçlanıyor.
Tasarrufla verimlilik yüzde 15 arttı
KANYAKLI Köyü’ndeki çalışmaları yürüten ekipten Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Uğur Zeydanlı, sağlanan 1 milyar litrelik tasarrufun verimliliği de artırdığını, bu tasarrufa da 6 ay içinde ulaştıklarını anlattı. Projenin bölgenin tamamında uygulanmasıyla ekonomik kalkınmanın da sağlanacağını söyleyen Zeydanlı, GAP Bölgesi dışında Konya’da da bu projeyi uyguladıklarını söyledi. Adıyaman Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erhan Akça da, “Bu çalışmayla yüzde 30 su tasarrufu sağladık, yüzde 15 verim arttı. 1 dekardan 650 kilogramın üzerinde pamuk alanlar var. 30 yıl sonra Adana, Antalya, Burdur’un iklimi de Urfa gibi olacak. 2 derece ısınsa Gaziantep’te fıstık üretilemez” dedi.