Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 11:33
Giresun'un Bulancak ilçesinde yaşayan emekli gazeteci Ahmet Ayvaz, suda yeşil soğan yetiştirerek bu yöntemle yöre ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Ayvaz, yaptığı açıklamada, gıda sıkıntısının yaşandığı birçok ülkelerde verimliliği artırmak için değişik sistemlerin uygulandığını belirterek, “Daha önce suda domates ve birçok değişik sebzenin yetiştirildiği herkes tarafından biliniyor. Fakat suda soğan yetiştiriciliğini Türkiye'de ilk defa ben yapıyorum” dedi.
Suda soğan yöntemi ile yılın 12 ayı soğan üretimi yapılabileceğini ifade eden Ayvaz, “Toprak, ilaç ve hormon kullanmadan sadece su içine kökleri salarak daha az maliyetle yeşil soğan üretiyorum. Şuan için 4 metre karelik alan üzerinde deneme üretimi yapıyorum” diye konuştu.
Ayvaz, yaklaşık bir yıldır yaptığı araştırmalar sonrası üretime başladığını anlatarak, şunları söyledi:
“İnternette bir çok sebzenin suda yetiştirildiği bilgisine ulaştım. En sonunda kararımı vererek mayıs ayında soğan yetiştirme çalışmalarına başladım. Ve ilk üretimde çok başarılı oldum. 10-15 gram ve 3 cm'lik küçük soğanları alarak köpük platforma yerleştirdim. Kökleri suya gelecek şekilde bir sistem oluşturdum.
Bundan sonra deneme çalışmamı bitirerek seri üretime geçmeyi düşünüyorum. Fakat şimdilik hammadde de sıkıntı yaşıyorum. Çünkü benim kullandığım soğanlar fabrikalarda atıl durumda harcanıyor. Hammadde sorununu çözdüğüm takdirde il ekonomisine katkı sağlayacak derecede üretim yapmayı düşünüyorum.”