Güncelleme Tarihi:
SANAYİ üretimi şubatta beklentilerin altında bir performans göstererek piyasayı şaşırttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre geçen yıl şubat ayına göre takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 3 olan beklentilerin aksine yüzde 1 büyüdü. Ocak ayına göre ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminde yüzde 0.4 daralma yaşandı. Her ne kadar beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim mallarına gelen vergi teşvikiyle üretiminde artış yaşansa da gıdanın başı çektiği dayanıksız tüketim malı üretimindeki daralma sanayiyi yavaşlattı. Analistler, mart ayında ise öncü göstergelerin ılımlı bir büyümeye işaret ettiğini belirtirken İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıklamasına göre 2017 Mart ayı yeni üye kayıtları ve kapasite raporu başvurularındaki artışlar, üretimde çarkların daha hızlı dönmeye başladığını gösteriyor. İSO verilerine göre, mart ayında İSO’ya yeni kayıt olan firma sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80 arttı. Kapasite raporu başvurusu yapan şirketlerin sayısı da bu dönemde 481’den yaklaşık yüzde 50’lik bir artışla 723’e yükseldi.
Yine İSO’nun açıkladığı Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Mart ayında 52.3’e yükselerek 13 aydır ilk defa büyümeye işaret ederken, Şubat 2014’ten bu yana da en yüksek değeri almıştı. Ekonomik güven endeksi de mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5 artarak 96.1 değerine çıkarken, reel kesim güven endeksi martta şubata göre 2.8 puan artarak 108.1’e ulaşmıştı.
OTOMOTİV SIRTLADI
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, otomotiv ve beyaz eşya üretimindeki ciddi artışın sanayi üretimindeki hızlı büyüme beklentilerinin temelini oluşturduğunu belirterek “İmalat sanayinde otomotiv haricinde zayıf bir görünüm söz konusu. Sektördeki 24 alt gruptan 12’si endeksi aşağı çekiyor. 1.1 puan katkıyla ile otomotiv üretiminin tek başına sanayi üretimini sırtladığı görülüyor. Martta gecikmeli ve güçlü bir toparlanma görebiliriz. İlk iki ay verisi büyümedeki toparlanmanın henüz güçlü olmadığına işaret ediyor. Teşviklerin etkili olmaya başlaması ile bu yılın ilk çeyreğinde büyümede sürpriz bir toparlanma görebileceğimiz düşünüyoruz” dedi.
ING Bank Baş Ekonomisti Muhammet Mercan, sanayi üretim verileri, büyümedeki toparlanmanın ivmelenen kredi büyümesi, vergi indiriminin desteklediği beyaz eşya satışları, iyileşen güven göstergeleri gibi belirleyicilerin de ortaya koyduğu üzere ılımlı bir hızla süreceğine işaret ettiğini belirtti. Mercan “Destekleyici maliye politikası ile ağırlığını koruyan siyasi gündem, jeopolitik gelişmeler ve dalgalı küresel ortam düşünüldüğünde büyümeye yönelik riskler dengeli gözüküyor” dedi.
AVRUPA’DA İLK ÜÇE OYNARIZ
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Avrupa ile arayı hızla kapattığını belirterek, “Nasıl ki Hakkari, Edirne ile arayı kapatacaksa, bu huzur ve barış ortamıyla, yeni dönemle birlikte Türkiye de Avrupa ile arayı kapatmaya devam edecek. Biz, çok rahat bir şekilde Avrupa’da ilk ikiye, üçe oynayacağız” dedi. Şimşek, TRT Haber’de katıldığı programda trafik sigortasına tavan fiyat getirilmesine ilişkin değerlendirmenin tamamlanacağını bildirdi. Şimşek, şöyle konuştu: “Türkiye’deki belirsizlikler ortadan kalkınca normalleşme süreciyle birlikte bu etkiler de değişecek, belki de aşağı yönlü etkisi olacak. Referandumun siyasi belirsizliği ortadan kaldırmasıyla Türkiye’nin uzun vadeli görünümü muazzam şekilde pozitife dönüşecek. Hazırladığımız reformları sistematik şekilde uygulama fırsatı olmadı, 2017 Mayıs ayından itibaren her alanda kalan reformları hızlandıracağız. Yapılacak reformlar vergi, yargı ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi reformlar olacak... Türkiye yüzde 6’lık hızlı büyüme patikasına girecek” diye konuştu.
MOODY’S BÜYÜME TAHMİNİNİ ARTTIRDI
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kurumu Moody’s, 2016 son çeyrek büyüme verilerinin ardından Türkiye’ye ilişkin 2017 beklentilerini revize etti. 2017 için yüzde 2.2 olan büyüme tahminini yüzde 2.6’ya, 2018 için yüzde 2.7 olan büyüme beklentisini de yüzde 2.9’a yükseltten Moody’s, “Ekonomide yavaşlamaya rağmen veriler beklediğimizden güçlü gerçekleşti. 4’üncü çeyrek GSYH büyümesinin harcamalar analizi, hanehalkı harcamasındaki düşüşün tersine çevrilmesindeki çabanın başarılı olduğunu gösteriyor” dedi. Açıklamada, şöyle denildi: “İş piyasası, vergi ve emeklilik sistemlerine ilişkin yapısal reformların uygulanmasının ertelenmesi sonrasında beklentimizden daha iyi olmasına rağmen geçen yıl büyümenin azalması kaçınılmazdı. 4’üncü çeyrekteki ekonomik sıçramanın yapısal reformlar olmadan devam etmesi olası değil.”