Güncelleme Tarihi:
TÜİK, “Su Ürünleri 2006” verilerini açıkladı. Verilere göre, geçen yıl bir önceki yıla göre su ürünleri üretimi yüzde 21.5 oranında arttı. Türkiye’de, 2006 yılında, yaklaşık 533 bin tonu avcılıkla, 129 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam yaklaşık 662 bin ton su ürünleri üretildi. Geçen yıl avcılıkla yapılan üretim bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında, yetiştiricilik üretimi yüzde 9 oranında yükseldi. Söz konusu dönemde toplam su ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 61.9’u deniz balıklarından, yüzde 11.9’u diğer deniz ürünlerinden, yüzde 6.7’si iç su ürünlerinden ve yüzde 19.5’i yetiştiricilik yoluyla elde edildi.
DENİZ ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ YÜZDE 28.5 ORANINDA ARTTI
Deniz ürünleri üretim miktarı 2006’da bir önceki yıla göre yüzde 28.5 oranında artarak yaklaşık 489 bin ton olarak gerçekleşti. Deniz balıkları içinde önemli olan türlerin avlanılan miktarları incelendiğinde, hamsi balığı 270 bin tonla üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 94.8 oranında arttı. Bunun iç tüketim için avlanılan miktarı bir önceki yıla göre yüzde 93.4 oranında yükselerek 210 bin ton, balık unu fabrikalarına gönderilen miktar ise yüzde 100 artarak 60 bin ton oldu. Palamut-torik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 58.1, sardalya üretimi yüzde 24.5, lüfer-çinekop üretimi yüzde 54.3, kefal ve istavrit (karagöz) yüzde 15 oranında azalırken, istavrit(kraça) yüzde 4.3, mezgit yüzde 9.6 oranında artış gösterdi. Diğer deniz ürünleri üretimi bir önceki yıla göre yüzde 71.3 oranında artarken, diğer deniz ürünlerinden beyaz kum midyesi yüzde 61.2 ile en yüksek paya sahip oldu.
İÇ SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ YÜZDE 4.4 AZALDI
Geçen yıl iç su ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 4.4 oranında azalarak yaklaşık 44 bin ton olarak gerçekleşti. İç su ürünlerinden önemli bir paya sahip olan inci kefali yüzde 15.1 oranında, sazan balığı yüzde 11.7 oranında azaldı.
YETİŞTİRİCİLİK ÜRETİMİ YÜZDE 9 ARTTI
Denizlerde ve iç sularda yetiştiricilik üretimi yüzde 9 oranında artarak yaklaşık 129 bin ton oldu. Yetiştiricilik üretiminin miktar olarak yüzde 44’ü iç sularda, yüzde 56’ı ise denizlerde gerçekleştirildi. İç sulardaki yetiştiricilik üretimi yüzde 16.6 oranında, denizlerde yapılan yetiştiricilik üretimi yüzde 3.7 oranında artış sağladı. Yetiştirilen en önemli türler iç sularda yüzde 43.5 ile alabalık, denizlerde yüzde 29.8 ile levrek ve yüzde 22.1 ile çipura oldu.