Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin su ürünleri üretimi, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,3 azalarak 628 bin 631 tona geriledi. Türkiye Ä°statistik Kurumu, 2018 yılına iliÅŸkin su ürünleri istatistiklerini açıkladı.Â
Buna göre, su ürünleri üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 0,3 azalarak 628 bin 631 ton oldu. Ãœretimin yüzde 45,3'ünü deniz balıkları, yüzde 9,9'unu diÄŸer deniz ürünleri, yüzde 4,8'ini iç su ürünleri ve yüzde 50'sini yetiÅŸtiricilik ürünleri oluÅŸturdu.Â
Su ürünleri avcılığı söz konusu dönemde yüzde 11,4 azalırken, yetiÅŸtiricilik ürünlerinin üretimi yüzde 13,8 arttı. Avcılıkla yapılan üretim 314 bin 94 ton, yetiÅŸtiricilik üretimi 314 bin 537 ton olarak hesaplandı. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 11,9, iç Su ürünleri avcılığı yüzde 6,2 azaldı.Â
BALIK TÃœKETÄ°MÄ° ARTTIÂ
YetiÅŸtiricilik üretiminin yüzde 33,4'ü iç sularda, yüzde 66,6'sı denizlerde gerçekleÅŸti. Deniz ürünleri avcılığıyla yapılan üretimde ilk sırayı yüzde 31,5 ile DoÄŸu Karadeniz alırken, bu bölgeyi yüzde 30,6 ile Batı Karadeniz, yüzde 18,4 ile Marmara, yüzde 15 ile Ege ve yüzde 4,5 ile Akdeniz bölgesi izledi.Â
KiÅŸi başına ortalama balık tüketimi 2017 yılında 5,49 kilogram iken, geçen yıl yüzde 11,8 artarak 6,14 kilograma yükseldi.Â