Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 15:49
Balıkesir'in Havran, Edremit ve Burhaniye ovalarını sulu tarıma kavuşturacak Havran Barajı'nda su tutulmaya başlandı.
Havran Kaymakamı Fatih Genel, Havran Çayı üzerinde 1995 yılında yapımına başlanan ve bugüne kadar 72 milyon lira harcanan baraj sayesinde yaklaşık 3 bin 700 hektarlık alanda sulu tarım yapılabileceğini belirtti.
Barajın Körfez Havaalanı'ndan sonra bölgenin en büyük projelerinden biri olduğunu ifade eden Genel, şunları kaydetti:
“Yıllardır boşa akan suyu toplayan baraj sayesinde tarımsal sulama suyu sorunu çözülecek. Baraj sayesinde 3 bin 699 hektar alan suya kavuşacak. Buna bağlı olarak ürün çeşitliliği de fazlalaşacak. Havran Ovası'nda ise tahminlere göre tarım rekoltesi en az yüzde 300 oranında artacak. Su kıtlığı ve tarımdaki rekolte düşüşü göçlere neden olmuştu. Baraj sayesinde tersine göçün başlayacağına kimsenin kuşkusu olmasın.”
Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu da 14 yıllık baraj hayallerinin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Yıllardır boşa akan su, şimdi tutulmaya başlandı. Bu baraj 20 bin çiftçimizin umuduydu, suyun tutulmaya başlandığı gün ise hayallerimizin gerçeğe dönüştüğü gün oldu” dedi.
Havran Ovası'nda ürün rekoltesinin düşmeye başladığını dile getiren Lofçalıoğlu, “Barajla birlikte bölgemize bolluk ve bereket gelecek. Çiftçilerimizin sulama amaçlı açtığı kuyulara harcanan enerji maliyeti de ortadan kalkacak, verimlilik artacak” diye konuştu.
Başkan Lofçalıoğlu, barajdaki suyu tarlalara taşıyacak sulama projesinin de 2008 yılının aralık ayında ihale edildiğini anımsatarak, 32 bin 990 metre uzunluğundaki ana kanalın tamamlanması çalışmalarının hız kazandığını söyledi.